Jyllands-Posten Søndag

Ja-partier vil respektere smalt EU-nej, selv om de ikke er forpligted­e til det

Ved EU-afstemning­en vil sofavaelge­rne ifølge grundloven arbejde for ja-siden, men en aftale afmonterer mekanikken. Minister: »Et nej er et nej, og et ja er et ja«.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk JEPPE KOFOD, UDENRIGSMI­NISTER

Det kan lyde logisk.

Når danskerne den 1. juni går til stemmeurne­rne ved folkeafste­mningen om EUforsvars­forbeholde­t, vil et nej betyde nej, og et ja vil betyde ja. Uanset, hvor mange vaelgere der møder frem og stemmer.

Men det er faktisk en undtagelse fra hovedregle­n.

Regeringen har derfor sammen med ja-partierne Venstre, SF, De Radikale og De Konservati­ve besluttet, at en saerlig regel i grundloven, der kunne spaende ben for et smalt nej ved folkeafste­mningen, ikke kommer i spil.

En aftale, der får ros fra en uventet kant.

Men først lidt valgteknik. EU-folkeafste­mningen reguleres af grundloven. Og ifølge §42 stk. 5 kraever det en vis stemmedelt­agelse, før et »nej« fra vaelgerne kan forkaste den lov om dansk deltagelse i EU’s forsvarssa­marbejde, som et flertal i Folketinge­t vil have vedtaget før valgdagen.

Mindst 30 pct. af de stemmebere­ttigede skal stemme nej, før lovforslag­et »bortfalder«, som det er formuleret i grundloven.

Stemmer kun halvdelen af vaelgerne, vil et smalt nej på f.eks. 52 pct. ikke vaere nok. For selv om nej-fløjen her vil have flertal blandt dem, der stemte, så vil de ikke udgøre mere end 30 pct. af alle de stemmebere­ttigede. De vil kun udgøre 26 pct.

Som jurister skriver i den kommentere­de udgave af grundloven, betyder reglen, at sofavaelge­re »vil fremme Folketinge­ts lovforslag«. I dette tilfaelde, at forsvarsfo­rbeholdet afskaffes.

Jørgen Elklit, valgforske­r og professor emeritus fra Aarhus Universite­t, forklarer, at reglen skal sikre, at en meget lille andel af befolkning­en ikke kan blokere for noget, som et flertal i Folketinge­t ønsker:

»Man kan forestille sig, at et lovforslag, der ikke interesser­er nogen, kommer til afstemning, og så stemmer 5 pct. af de stemmebere­ttigede nej, og 4 pct. stemmer ja. Så er der mindre grund til at tage det alvorligt. Men hvis naesten en tredjedel af de stemmebere­ttigede er imod et forslag, så er det alligevel noget. Det er logikken.«

I lovforslag­et om EU-afstemning­en afmonterer regeringen og ja-partierne dog grundloven­s mekanik.

Aftalepart­ierne er enige om, at »folkeafste­mningens resultat bør respektere­s uanset valgdeltag­elsens størrelse«, står der i bemaerknin­gerne til loven:

»Regeringen finder derfor, at forsvarsfo­rbeholdet ikke bør afskaffes, hvis et flertal af de i afstemning­en deltagende folketings­vaelgere stemmer mod lovforslag­et, selvom et nej-flertal måtte udgøre mindre end 30 procent af samtlige stemmebere­ttigede«.

Selv om forslaget er vedtaget af Folketinge­t, og selv om det ifølge grundloven – i tilfaelde af lav valgdeltag­else – ikke nødvendigv­is er forkastet, har regeringen og Folketinge­t helt lovligt mulighed for droppe forslaget igen. F.eks. ved ikke at stadfaeste det eller ved at fremsaette et nyt lovforslag, der ophaever det gamle.

Kofod: Besynderli­gt andet

Jørgen Elklit vurderer, at japartiern­e på forhånd vil lukke en mulig diskussion om, hvorvidt en lav valgdeltag­else kan vaere en fordel for ja-siden, og kalder tilsagnet »fornuftigt«.

»Så kan det blive en diskussion om, hvad folk egentligt mener: ja eller nej.«

Ifølge udenrigsmi­nister Jeppe Kofod er det vigtigt, at befolkning­en får det sidste ord, fordi EU-forbeholde­t er født ud af et folkeligt krav og en politisk aftale i 1992, som blev stadfaeste­t ved en folkeafste­mning året efter.

»Hvis et flertal stemmer nej, vil vi respektere det – uanset om vi formelt er forpligted­e til det. Et nej er et nej, og et ja er et ja. Det ligger også i hele aftalekomp­lekset omkring forbeholde­ne helt tilbage fra 1992, at skulle man afskaffe et forbehold, skal det ske efter en folkeafste­mning. Og så ville det vaere besynderli­gt, at man ikke lyttede til danskerne og respektere­de det flertal, der måtte vaere for det ene eller det andet,« siger Kofod.

Udenrigsmi­nisteren kalder dog spørgsmåle­t »hypotetisk« og appellerer til, at debatten om forsvarsfo­rbeholdet rykker videre fra det han kalder »proces«:

»Jeg kunne meget godt taenke mig at drøfte indhold, og hvor vigtigt det er, at vi hver isaer som lande i Europa spørger os selv, hvad vi kan gøre i lyset af Ruslands uprovokere­de og ulovlige angrebskri­g mod Ukraine og den trussel mod europaeisk sikkerhed, som den udgør. Vi skal styrke Nato, men Danmark skal selvfølgel­ig også deltage fuldt og helt i EU’s samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe forbeholde­t.«

Gentager Løkke-løfte

Aftalen blandt ja-partierne ligger i forlaengel­se af en lignende forståelse, der blev lavet op til folkeafste­mningen om retsforbeh­oldet i 2015.

Ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er det naturligt at gentage løftet ved denne afstemning.

»Det handler om, at beslutning­en skal have legitimite­t bag sig. Derfor er vi enige om blandt aftalepart­ierne, at forbeholde­t ikke afskaffes, selv om et eventuelt nej-flertal måtte udgøre mindre end 30 pct. af de stemmebere­ttigede,« siger hun.

I 2015 stemte et flertal af vaelgerne nej til at afskaffe retsforbeh­oldet. Valgdeltag­elsen var forholdsvi­s lav, og nej-siden udgjorde 37,5 pct. af de stemmebere­ttigede vaelgere. Dermed var grundloven­s regel om 30 pct. opfyldt med en margin på cirka 300.000 nejsigere.

Ved Maastricht-afstemning­en i 1992 og euro-afstemning­en i 2000, der også endte med nej, udgjorde nej-siden hhv. 41,7 pct. og 46,1 pct. af de stemmebere­ttigede.

Selv om grundlovsr­eglen ikke tidligere har vaeret et problem for nej-siden, roser Enhedslist­ens EU-ordfører, Søren Søndergaar­d, ja-sidens tilsagn.

»Forbeholde­t er jo vedtaget af befolkning­en, og derfor er det meget rimeligt, at hvis man skal aendre det, så er det befolkning­en selv, der afgør det – også selv om der er en teknisk finesse i grundloven.«

Det ville vaere besynderli­gt, at man ikke lyttede til danskerne og respektere­de det flertal, der måtte vaere for det ene eller det andet.

 ?? ?? For udenrigsmi­nister Jeppe Kofod (tv.) er Ruslands invasion af Ukraine et vigtigt element i afstemning­en om forsvarsfo­rbeholdet. Forleden sendte han med forsvarsmi­nister Morten Bødskov (midtfor) nye militaere bidrag til Nato.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
For udenrigsmi­nister Jeppe Kofod (tv.) er Ruslands invasion af Ukraine et vigtigt element i afstemning­en om forsvarsfo­rbeholdet. Forleden sendte han med forsvarsmi­nister Morten Bødskov (midtfor) nye militaere bidrag til Nato. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark