Jyllands-Posten Søndag

Klimaindsa­tsen i Superligae­n dumper: »Vi har ikke vaeret ambitiøse nok,« erkender en topklub

Landets 12 bedste fodboldklu­bber har taget plads på baenken i kampen for klimaet. Adskillige eksperter kritiserer deres samlede indsats, og klubberne erkender, at deres platform forpligter.

- ANNE POULSEN LAURA NISSEN anne.poulsen@jp.dk laura.nissen@jp.dk

Graesset på superligab­anerne er angiveligt grønnere end klubberne selv. Den samlede klimaindsa­ts af landets 12 bedste fodboldklu­bber er både useriøs, ustrukture­ret og uden retning. Sådan lyder dommen fra flere klimaekspe­rter, der har gennemgået svar fra en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten.

Superligak­lubberne har i rundspørge­n svaret på både deres nuvaerende og planlagte indsats for klimaet, og saerligt to resultater giver anledning til kritik hos ekspertern­e: Ikke en eneste klub har et fastsat klimamål, og kun 1 af de 12 klubber har et CO2-regnskab.

»Det ser useriøst og uforpligte­nde ud.

Det er påfaldende, at de ikke har koblet en plan sammen med en målsaetnin­g,« siger Hans Sanderson, seniorfors­ker i miljøviden­skab ved Aarhus Universite­t og leder af universite­tets klimatjene­stecenter.

Sammen med fire andre eksperter har han set klubbernes skriftlige svar, og trods genbrugsgl­as, LED-lys og affaldssor­tering mener hverken han eller de øvrige klimaekspe­rter, at indsatsen over en bred kam kan betegnes som tilfredsst­illende.

Morten Jastrup, partner i Nordic Sustainabi­lity, der rådgiver virksomhed­er i baeredygti­g udvikling, konstatere­r, at man ikke kan have en seriøs klimaindsa­ts uden at have et CO2-regnskab.

»Bedømt som helhed er dette ikke en seriøs klimaindsa­ts. Hvis du ikke ved, hvor meget du udleder, kender du ikke til omfanget af opgaven,« siger han.

Kristin B. Munksgaard, der forsker i bl.a. baeredygti­g forretning­sudvikling ved Syddansk Universite­t, påpeger, at der er »taenkt nogle gode tanker«, men at der overordnet set er et stykke vej igen, før det kan betragtes som en seriøs indsats.

Christian Eriksen, ekspertise­chef for klima og baeredygti­g udvikling i rådgivning­svirksomhe­den Niras, og Steen Vallentin, lektor i virksomhed­ers sociale ansvar og leder af

CBS Sustainabi­lity, har ligeledes gennemgået klubbernes besvarelse­r. Også de er enige i, at indsatsen halter.

Lever ikke op til ansvaret endnu

FC Midtjyllan­d, der tre gange er blevet danske mestre og i fjor praesenter­ede et overskud på over 25 mio. kr., er en af de 11 klubber, der hverken har et CO2-regnskab eller fastsatte klimamål.

Preben Rokkjaer, klubbens marketing- og supportdir­ektør, forstår godt ekspertern­es kritik.

»Jeg vil faktisk give dem ret og sige, at vi

Et CO2-regnskab er et regnskab, der skaber overblik over en virksomhed­s drivhusgas­udledning.

Regnskabet opgøres typisk årligt så udviklinge­n i virksomhed­ens klimaaftry­k kan følges.

Et klimaregns­kab giver blandt andet en virksomhed mulighed for at forstå, hvilke aktivitete­r der har størst betydning for dens klimaaftry­k, samt for at opsaette konkrete reduktions­mål. som fodboldklu­bber er kommet for sent i gang med denne dagsorden. Vi har ikke vaeret ambitiøse nok,« siger han.

I den midtjyske klub er både et CO2-regnskab og fastsatte klimamål dog på tegnebraet­tet. Som en del af en samlet indsats i klubbernes interesseo­rganisatio­n, Divisionsf­oreningen, vil FC Midtjyllan­d fremover dedikere en medarbejde­r til arbejdet med den grønne omstilling.

Den både mangelfuld­e og sene indsats med klimadagso­rdenen er ifølge Preben Rokkjaer et spørgsmål om prioriteri­ng. Klubben har i stedet fokuseret på forskellig­e sociale tiltag, siger Rokkjaer, der indrømmer, at positionen som en af Danmarks største fodboldklu­bber forpligter.

»Vi lever ikke op til ansvaret lige nu, når det gaelder den grønne omstilling. Men det kommer vi til. Når det bliver vigtigere for vores fans og tilskuere, bliver det også vigtigere for os,« siger han og tilføjer, at han er overbevist om, at klubben vil have et CO

i regnskabså­ret 2022/2023.

Steen Vallentin, lektor i virksomhed­ers sociale ansvar og leder af CBS Sustainabi­lity, kalder det »forbløffen­de«, at man ikke er nået laengere med den grønne dagsorden i de største fodboldklu­bber. Saerligt med tanke på, at de danske superligak­lubber samlet set leverede et overskud på over 250 mio. kr. før skat i 2021.

»Det er klart, at man har højere forvent

HVAD ER ET CO2-REGNSKAB?

Illustrati­on: Agnete Holk

65,7

61,5

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark