Jyllands-Posten Søndag

Godt nyt for højtbegave­de børn i folkeskole­n

- RIKKE CHRISTENSE­N tidl. laerer, stifter af Clever Consulting – fokus på højtbegave­de børn, Ålsgårde

Den nye politiske aftale om højtbegave­de børn i skolen er et fantastisk skridt i den rigtige retning. Uden sådan en aftale risikerer over 40 pct. af dem at komme i mistrivsel i løbet af deres skolegang. Det har man nu fra politisk side valgt at gøre noget ved.

Laererne knokler på derude, og vi ved, at det ikke har vaeret af ond mening, at man ofte har hørt dem sige: ”De kvikke skal nok klare sig.” Dels fordi laererne i forvejen føler sig sindssygt pressede, dels fordi vi har en kultur, hvor man ikke må vaere dygtigere end andre til at gå i skole. Med den nye aftale har vi mulighed for at give Janteloven baghjul, for selvfølgel­ig skal de 10 pct. bedst begavede elever også have mulighed for at vaere glade og blive gode til at gå i skole. I aftalen står der blandt andet: »Højtbegave­de elever, som mistrives, ikke udvikler sig fagligt eller har andre udfordring­er grundet deres høje begavelse, skal modtage undervisni­ng, indsatser, støtte eller specialund­ervisning for at afhjaelpe eller kompensere for deres udfordring­er og behov.« Det åbner flere muligheder for at imødekomme det højtbegave­de barn.

Med den helt store ja-hat på kan aftaleteks­ten også laeses og forstås som en mulighed for, at folkeskole­n kan lave mindre klasser for højtbegave­de børn. Desvaerre skal børnene først igennem mistrivsel, og laererne skal have prøvet både undervisni­ngsdiffere­ntiering og holddannel­se godt af, inden det erkendes, at opgaven er for svaer til rammen for normalunde­rvisning. Det kan enten skyldes en ekstrem høj begavelse eller en kombinatio­n af høj begavelse og en eller flere diagnoser. Men taenk, hvad det kunne gøre for højtbegave­de børns trivsel og selvvaerd, hvis de ikke først skal mistrives for at komme i klasse med andre højtbegave­de børn.

Vi har allerede specialkla­sser til elever med saerlige udfordring­er. Nu kan der måske også etableres (special)klasser til elever med saerlige forudsaetn­inger. Med muligheden for at lave hold og specialund­ervisning på den lokale folkeskole kan det snart høre fortiden til, at højtbegave­de børn bliver nødt til at flytte til en af landets få privatskol­er for højtbegave­de børn for at få skoleglaed­en tilbage. Nu kan børnene, hvis de ønsker det, blive på den lokale skole og vaere en del af vores staerke folkeskole­kultur. Det er et vigtigt skridt i anerkendel­sen af højtbegave­de børn og deres behov. Det fortjener de, og det fortjener vi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark