Jyllands-Posten Søndag

Praesident­valget i Frankrig står mellem to upopulaere kandidater

Frankrigs naeste praesident overtager et land i dyb demokratis­k krise. Det kan, uanset vinderen, udløse ny voldsom ballade i Frankrig i de kommende fem år.

- JØRGEN ULLERUP, Jyllands-Postens korrespond­ent, jorgen.ullerup@jp.dk

Det efterhånde­n noget slidte citat fra Charles de Gaulle er aktuelt i Frankrig ved stort set hvert eneste praesident­valg.

»Hvordan kan man regere et land med 258 forskellig­e slags oste?« spurgte den berømte general og landsfader tilbage i 1962.

Det oprørske Frankrig kan – eller vil med statsgaran­ti – blive vanskeligt at samle for den naeste franske praesident, uanset om navnet er Emmanuel Macron eller Marine Le Pen.

En af de få ting, de to finalister har tilfaelles, er, at de begge er voldsomt upopulaere. Vaelgerund­ersøgelser viser, at en stor del af vaelgernes motivation for at stemme på den ene kandidat er at blokere for den anden. 39 pct. af dem, der stemmer på Macron, gør det for at undgå Le Pen. 38 pct. af Le Pens vaelgere er mest optaget af at stoppe Macron, viser en måling fra Ipsos-Sopra Steria.

Lidt ironisk var det for Emmanuel Macron en dårlig nyhed, at kun få mødte op til en demonstrat­ion, der handlede om at genoplive den republikan­ske front imod den yderste højrefløj.

Igennem sine fem år i Elysée-palaeet har praesident­en vaeret plaget af masseprote­ster fra bl.a. de gule veste og fra modstander­e af hans planer om at forhøje pensionsal­deren, så han er normalt ikke en fan af store demonstrat­ioner.

Gadens parlament varmer op

Men at der ifølge politiet kun mødte 22.800 op i 30 forskellig­e byer tvaers over Frankrig for at protestere mod Le Pen, altså faerre end på en dårlig lørdag for de gule veste, var et varsel om, at den såkaldt republikan­ske front mod det yderste højre er gået i opløsning.

Alligevel er den 44-årige Emmanuel Macron storfavori­t til at få fem år mere som praesident. Men uden nogen garanti for fred og harmoni. Eller som man siger på fransk, livet for Frankrigs naeste praesident bliver naeppe »un long fleuve tranquille«.

Derimod kan han på ny vente voldsomme reaktioner fra det gadens parlament, der rutinemaes­sigt møder ethvert forslag om reformer med protester.

Gilles Paris, lederskrib­ent på Le Monde, vurderer over for Jyllands-Posten, at Macron har to problemer efter en sejr.

»Han kan ikke regne med stor støtte fra et flertal i Nationalfo­rsamlingen. Han har aldrig vaeret interesser­et i at skabe et rigtigt parti. I hans bevaegelse En Marche beslutter han alting helt alene og informerer sine tropper bagefter. Når det ikke er pressen, der informerer dem.«

Et endnu større problem er faren for et nedbrud i Frankrigs demokratis­ke model, mener skribenten. Marine Le Pen gentog under onsdagens tv-debat med Macron, at hun vil regere uden om parlamente­t med folkeafste­mninger, hvis hun vinder.

»Når man er dansker, er man fuld af beundring for Macron. Men når man er fransk, kan man ikke lide Macron.«

LUCILE SCHMID, FORFATTER OG POLITIKER.

»Vi har set en forurolige­nde stigning i antallet af angreb på lokale partikonto­rer i de seneste måneder. Stadig flere vaelgere føler ikke, at deres parlaments­medlemmer repraesent­erer dem. Selv hvis Macron får flertal i parlamente­t, vil mange af de franskmaen­d, som ikke stemte på ham, føle sig berettiget til

at udfordre ham i gaderne,« siger Gilles Paris.

Flertal af utilfredse

Dominique Reynié, professor på eliteskole­n Sciences Po i Paris, har optalt, at 55,6 pct. af vaelgerne ved første runde stemte på protestpar­tier.

Tallet stiger til 68 pct., hvis det måles på det samlede antal vaelgere. Igennem de sidste 30 år udtrykker en stadig større del af Frankrig i stigende grad givet udtryk for vrede og utilfredsh­ed, fastslår han i et interview i Le Monde.

En af hans kolleger, professor Frédéric Gonthier i Grenoble, minder om, at Frankrig er et af de lande i Vesteuropa, hvor flest er utilfredse med deres demokrati: 35 pct. mod 27 pct. i Tyskland, 12 pct. i Sverige og kun 6 pct. i Danmark.

Men, understreg­er han i avisen, årsagen er ikke, at folk har vendt ryggen til politik. Hvis franskmaen­dene er utilfredse, skyldes det, at de har høje forventnin­ger til politikern­e og er skuffede. I mange departemen­ter i Frankrig overstiger antallet af vaelgere, der ikke laengere har tillid til hverken politikern­e eller det politiske system, således nu over 75 pct.

I første runde stemte de på Marine Le Pen eller Eric Zemmour på højrefløje­n eller JeanLuc Mélenchon på venstreflø­jen.

Et af problemern­e er, at det i de sidste fem år aldrig lykkedes for praesident Macron at skabe en forbindels­e til det franske folk, mener Lucile Schmid, politisk aktiv i Frankrigs

 ?? FOTO: NICOLAS TUCAT / AFP ?? To rivaler, en vinder. Billedet er taget af to foldede valgbrochu­rer for Emmanuel Macron (tv) og Marine Le Pen. Resultatet ventes kl. 20 søndag aften.
FOTO: NICOLAS TUCAT / AFP To rivaler, en vinder. Billedet er taget af to foldede valgbrochu­rer for Emmanuel Macron (tv) og Marine Le Pen. Resultatet ventes kl. 20 søndag aften.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark