Jyllands-Posten Søndag

Myanmar får våben fra Rusland, men er hjaelpen ved at tørre ud?

Ifølge junta-leder Min Aung Hlaing, er hans haer »en af de staerkeste i regionen« takket vaere Ruslands leverancer af militaert udstyr, der bruges i borgerkrig­en.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Få nationer i verden har resolut støttet Ruslands invasion af Ukraine, men ét af de lande er det borgerkrig­sramte Myanmar. Det findes der en helt saerlig forklaring på. Som det er tilfaeldet med mange afrikanske lande, der har forsøgt at smyge sig uden om at vaelge side i konflikten, er Kreml en ekstrem vigtig leverandør af militaert udstyr til den sydøstasia­tiske nation.

Men nu er spørgsmåle­t, om Rusland med sit store fokus på krigen i Ukraine kan blive nødt til at slaekke på sine militaere leverancer til juntaen?

Ifølge eksperter er den udvikling allerede i gang, hvilket angiveligt skulle vaere en af årsagerne til, at Kina forleden valgte at skifte kurs og helt åbenlyst erkende sin fulde støtte til de burmesiske magthavere.

Tatmadaw, som militaeret officielt benaevnes, sidder i dag tungt på magten efter dets militaerku­p for 15 måneder siden. Dets behov for militaert isenkram er lige nu stort, da det ligger i åben krig med intet mindre end titusindvi­s af frihedskae­mpere fra sin egen befolkning.

Kupleder Min Aung Hlaing var sidste år på besøg hos Ruslands statslige våbenekspo­rtør, Rosoborone­xport, i

Moskva for at udbygge og cementere det taette samarbejde, mens den russiske viceforsva­rsminister, Alexander Fomin, sidste år deltog i den årlige fejring af landets vaebnede styrker, blot en måned efter at kuppet havde fundet sted. Dertil kommer også, at tusinder af burmesiske militaerfo­lk har vaeret i Rusland på traeningso­phold i de seneste år.

»En af de staerkeste«

General Min Aung Hlaing har ligefrem udtalt, at Myanmars haer er blevet »en af de staerkeste i regionen« takket vaere den russiske hjaelp. Det skriver AFP.

I år var der dog ingen højtståend­e russiske repraesent­anter at finde blandt tilskuerne ved den nationale fejringsda­g i marts, hvilket også øger snakken i krogene om et mindre russisk engagement i juntaens krigsførel­se.

Ifølge det uafhaengig­e svenske fredsforsk­ningsinsti­tut Sipri er Rusland den førende våbenekspo­rtør til Sydøstasie­n med et salg af militaert udstyr i regionen, der mellem 2000 og 2019 løb op i ca. 10,7 mia. dollars (ca. 75 mia. kr.).

Vietnam er den største aftager. Siden 2000 skønnes landet at have modtaget 80 pct. af sit militaere udstyr fra Rusland, skriver Deutsche Welle. Myanmar har mellem 2015 og 2021 indkøbt for ca. 1.732 mio. kr. (247 mio. dollars) russisk militaert isenkram.

Thomas Andrews, FN’s saerlige ekspert i menneskere­tssituatio­n i Myanmar, har tidligere i år udtalt, at Rusland blandt andet har bidraget med kampfly til juntaen, vel vidende at de bliver brugt af militaeret til at føre krig mod landets egen befolkning.

Hans undersøgel­ser viser, at der er tale om to slags kampfly, mens også veludruste­de kampvogne, radarudsty­r, droner og jord til luftmissil­er menes at vaere en del af det russiske bidrag.

Både Kina og Serbien naevnes ligeledes af FN som lande, der sørger for våben til juntaen med »fuld bevidsthed om, at de kan blive brugt til at angribe civile«.

Begge lande naevnes ofte som Kremls allierede. Ifølge Sipri leverer Rusland og Kina samlet set 85 pct. af Myanmars militaere udstyr.

Kina udfylder tomrummet

Midt i april udtalte Kinas udenrigsmi­nister, Wang Yi, at hans land vil støtte Myanmars junta »lige meget hvordan situatione­n aendrer sig« i de kommende måneder og år. Eksperter ser det som en håndsraekn­ing til Myanmar, nu da den russiske hjaelp er blevet mere skrøbelig.

Samtidig er der en fornyet tro fra kinesiske side på, at militaeret er i den bedste position til at få has med de frihedskae­mpere, som fortsaette­r med at bide fra sig.

»Kina holder som altid flere døre åbne og samarbejde­r med forskellig­e aktører i konflikten i Myanmar. Lige nu vurderer Kina imidlertid, at militaerst­yret er kommet for at blive,« skriver senioranal­ytiker John Nielsen fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier i en analyse.

Kendt filminstru­ktør er draget til junglen for at kaempe i en glemt krig

 ?? ?? Et billede fra Myanmars årlige fejring af landets vaebnede styrker den 27. marts i år, hvor general Min Aung Hlaing ses køre forbi et stort opbud af burmesiske soldater – og våben i baggrunden. Foto: Reuters
Et billede fra Myanmars årlige fejring af landets vaebnede styrker den 27. marts i år, hvor general Min Aung Hlaing ses køre forbi et stort opbud af burmesiske soldater – og våben i baggrunden. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark