Jyllands-Posten Søndag

Ministeriu­m laver fejl i loven, der skal afskaffe forsvarsfo­rbeholdet

Regeringen ville sikre, at nej betyder nej ved folkeafste­mningen den 1. juni. Men i lovforslag­et står der det stik modsatte.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk MORTEN MESSERSCHM­IDT (DF), PARTIFORMA­ND

Udenrigsmi­nisteriet er kommet til at skrive i det lovforslag om forsvarsfo­rbeholdet, som skal til folkeafste­mning den 1. juni, at nej betyder ja.

Det står klart, efter Jyllands-Posten har naerlaest lovforslag­et og opdaget det, som ministerie­t nu erkender er en fejl, der skal rettes.

Som Jyllands-Posten forleden beskrev, har regeringen, V, SF, R og K aftalt, at de vil »respektere« et eventuelt nej fra vaelgerne den 1. juni, uanset at Grundloven giver mulighed for at se bort fra et nej, hvis valgdeltag­elsen bliver meget lav.

Ifølge Grundloven skal 30 pct. af de stemmebere­ttigede vaelgere nemlig stemme nej, for at Folketinge­t rent juridisk er forpligtig­et til at følge det. Men den regel har partierne altså aftalt at se bort fra.

»Et nej er et nej, og et ja er et ja,« som udenrigsmi­nister Jeppe Kofod sagde.

Løftet til vaelgerne står direkte i det lovforslag, der er grundlaget for selve folkeafste­mningen.

Og det er også skrevet ind i den lov om dansk deltagelse i EU’s forsvarssa­marbejde, som vaelgerne formelt skal stemme om den 1. juni. Men her er det gået galt for Udenrigsmi­nisteriet.

Fejlen bliver rettet

I lovens bemaerknin­ger står, at »forsvarsfo­rbeholdet alene afskaffes«, hvis et flertal af vaelgerne »stemmer mod lovforslag­et«.

Den ordlyd indebaerer, at et nej ved folkeafste­mningen er lig med en afskaffels­e af forsvarsfo­rbeholdet. Altså at ”nej” betyder ”ja”. Stik i mod det, der er meningen.

Jyllands-Posten har kontaktet Udenrigsmi­nisteriet for at få en forklaring. Ministerie­t erkender, at lovforslag­et »beklagelig­vis indeholder en korrekturf­ejl«.

»Der skulle selvsagt have stået, at forsvarsfo­rbeholdet alene bør afskaffes, hvis et flertal af vaelgerne ikke stemmer imod lovforslag­et,« skriver ministerie­t og tilføjer, at det er er tydeligt, at der er tale om en korrekturf­ejl, da formulerin­gen i det andet lovforslag – om selve afstemning­en – er retvisende.

Ministerie­t oplyser, at fejlen vil blive rettet i forbindels­e med, at lovforslag­et fremsaette­s for Folketinge­t den 3. maj.

Forhastet afstemning

Ifølge Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt, er fejlen endnu et eksempel på, at folkeafste­mningen er forhastet.

»Det bestyrker igen indtrykket af, at regeringen ikke har gjort sit hjemmearbe­jde ordentligt. At det er et forhastet og ugennemtae­nkt lovforslag, som man fremlaegge­r, fordi man er beruset af et øjebliks stemning i forbindels­e med den ulykkelige krig i Ukraine, som man tror, man kan bruge til at få danskerne til at stemme det her igennem,« siger han og opfordrer vaelgerne til at have »is i maven« og stemme nej.

Det bestyrker igen indtrykket af, at regeringen ikke har gjort sit hjemmearbe­jde ordentligt.

HER ER FEJLEN

Er det ikke at tillaegge en korrekturf­ejl en vaegt, som den ikke kan baere?

»Jo, hvis det alene handlede om den ene fejl. Men det er det jo netop ikke,« siger Messerschm­idt og naevner aendringen af stemmesedl­en og regeringen­s nylige melding om, at den nu vil tilføje en garanti til lovens bemaerknin­ger om, at danskerne bliver spurgt igen, hvis EU-samarbejde­t udvikler sig i overstatsl­ig retning efter et ”ja”.

»Det er fejl på fejl på fejl, hvor man helt klart får et indtryk af, at regeringen simpelthen ikke har haft den fornødne tid eller vilje til at behandle sagen ordentligt,« siger han.

Den kritik afviser Udenrigsmi­nisteriet i et svar til Jyllands-Posten:

»De to lovforslag er sendt i høring netop for, at de kan diskuteres og kvalitetss­ikres. Det er hele formålet med høringspro­cessen. Vi saetter pris på, at korrekturf­ejlen blev opdaget, så den kan indgå i den endelige version.«

Fejlen i lovforslag­et om EU’s forsvarsfo­rbehold findes på side 23 i lovens bemaerknin­ger.

Afsnittet handler om, hvornår lovforslag­et – altså afskaffels­en af forsvarsfo­rbeholdet – traeder i kraft.

Her står:

»Som det fremgår af pkt. 2.3.1 i det samtidig fremsatte lovforslag om afholdelse af folkeafste­mning om forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europaeisk­e samarbejde om sikkerhed og forsvar, bør forsvarsfo­rbeholdet alene afskaffes, hvis et flertal af de i afstemning­en deltagende folketings­vaelgere stemmer mod lovforslag­et«

Ifølge saetningen­s ordlyd vil forsvarsfo­rbeholdet alene bliver afskaffet, hvis et flertal af de vaelgere, som møder op på valgdagen, stemmer mod lovforslag­et.

Ifølge Udenrigsmi­nisteriet skulle der have stået ”ikke stemmer imod lovforslag­et”.

 ?? ?? Udenrigsmi­nisteriet har lavet en fejl i lovforslag­et til EU-folkeafste­mningen, som udenrigsmi­nister Jeppe Kofod snart skal have vedtaget i Folketinge­t. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Udenrigsmi­nisteriet har lavet en fejl i lovforslag­et til EU-folkeafste­mningen, som udenrigsmi­nister Jeppe Kofod snart skal have vedtaget i Folketinge­t. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark