Jyllands-Posten Søndag

Tidligere kunstprofe­ssor om Jorn-haervaerk: Ubegavet idioti

Et Asger Jorn-vaerk har taget permanent skade, vurderes det. »Limen duede ikke,« lyder det fra kvinden bag haervaerke­t.

- HENRIK SKYTTE NIELSEN JETTE AAES henrik.skytte@jp.dk jette.aaes@jp.dk

Kan man redde et kostbart maleri, der har vaeret udsat for kraftig lim og tuschstreg­er? Det er det store spørgsmål efter det spektakula­ere haervaerk, som Asger Jorn-museet fredag blev udsat for. Her opsøgte en ”gaest” målbevidst et af Jorns mest kendte vaerker ”Den forurolige­de AElling”, limede et billede af sig selv på maleriet og tilføjede sit navn med tusch på det berømte kunstvaerk.

Den foreløbige melding lyder, at Jorn-maleriet har taget permanent skade. Men omfanget er ifølge direktør Jacob Thage fra Museum Jorn i Silkeborg for tidligt at vurdere. Han var lørdag stadig »rystet« over haervaerke­t.

»Heldigvis kunne konservato­rerne komme med kort varsel. De gik straks i gang med at fjerne limen, billedet var smurt over med, mens den stadig var fugtig. Når først limen begynder at størkne, bliver det farligt, for så binder limen til hele farvelaget,« siger Jacob Thage.

»Ingen tvivl om, at der bliver en permanent skade, men om man kommer til at kunne se det, ved vi ikke endnu. Det var en meget kraftig tokomponen­tlim, der blev brugt, og som har opløst det yderste lag,« siger han.

Jorn skabte vaerket i 1959. På et gammelt maleri købt på et loppemarke­d i Frankrig malede han sin gule aelling og betegnede vaerket som en modifikati­on. En »dobbelt modifikati­on« forklarer kvinden Ibi-Pippi Orup Hedegaard fra Kjellerup ved Silkeborg sin aktion fredag. Hun er erkendte handlingen og blev straks sigtet for haervaerk.

Idioti og haervaerk

Aktionen får imidlertid en både hård og hurtig dom fra den internatio­nalt anerkendte og prisbelønn­ede kunstner Bjørn Nørgaard.

»Det er idioti. Det har intet med aktionskun­st at gøre. Haervaerk,« konkludere­r den tidligere professor ved Kunstakade­miet i København.

»Fordi man gør noget offentligt, er det en misforståe­lse at tro, at det automatisk bliver kunst. Desvaerre giver den misforståe­lse anledning til alt for mange og alt for ubegavede aktioner. Når en aktion ikke tilfører et kunstvaerk noget, hvis det ikke aendrer den kunstneris­ke opfattelse af Jorn – ikke gør nogen klogere – eller dummere – bliver den bare ubegavet,« siger Bjørn Nørgaard, der selv i sine tidlige kunstnerår arbejdede med aktionskun­st.

Mest kendt og omdiskuter­et er hans ”Hesteofrin­g” i 1970 i Hornsherre­d, som dengang blev tolket som en protest mod Vietnamkri­gen.

»Jeg kender kun til det, der er sket på Jorn-museet, fra hvad jeg har set på nettet. Alligevel vil jeg kalde det en usaedvanli­g dårlig og ubegavet handling. Hvis man bare automatisk gentager det, en anden kunstner har gjort, er det altså ikke en kunsthappe­ning. Hver gang man foretager en kunstneris­k handling eller aktion, skal man rykke på begreber for kunstopfat­telse. Hvis man blot gør det for aktionens skyld, flytter man ikke noget,« mener Bjørn Nørgaard.

Limen duede ikke

I Kjellerup fortryder IbiPippi Orup Hedegaard ikke den kunstneris­ke del af sin handling:

»Men jeg fik desvaerre problemer med limen. Den fungerede ikke, så jeg skulle bruge alt for meget lim til at få min modifikati­on til at sidde fast. Det har påført det oprindelig­e vaerk skader. Det er en fejl, jeg er ked af, og som jeg må stå til ansvar for.«

Heller ikke undskyldni­ngen giver Bjørn Nørgaard meget for:

»Hvor amatøragti­g har man lov at vaere? Hvis man destruerer et andet vaerk, giver det jo ingen ny opfattelse af noget som helst. Hvis man tror så lidt på kunst og på kunstneren­s måde at udtrykke sig på, tror jeg, man skal finde sig et andet erhverv.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark