Jyllands-Posten Søndag

Region blev advaret om risiko for amputation­er

Region Midtjyllan­d blev advaret om besparelse­rs konsekvens for patientern­e på karkirugis­ke afdelinger. »Ikke godt nok« lyder det fra formanden for hospitalsu­dvalget.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Dansk Karkirurgi­sk Selskab sendte i februar 2019 en klar advarsel til Region Midtjyllan­d om de bekymringe­r, som en vedtagen besparelse på det karkirurgi­ske område gav anledning til. Og det var ikke første gang, det laegefagli­ge selskab henvendte sig til regionen om sagen.

»Selv om spareplane­n i Region Midtjyllan­d er vedtaget, må Dansk Karkirurgi­sk Selskab atter understreg­e bekymring for spareplane­ns negative konsekvens­er for patientern­e og uddannelse­n af speciallae­ger,« blev brevet indledt.

I brevet påpeger Dansk Karkirurgi­sk Selskab og underskriv­eren, formand Lotte Klitfod, bl.a., at »stigende ventetider på karkirurgi­sk behandling øger risikoen for koldbrand og amputation«, står der videre. Blandt andet derfor opfordrede Dansk Karkirurgi­sk Selskab regionsråd­et til at »genovervej­e den planlagte spareplan og de konsekvens­er, den vil få for patientbeh­andlingen«.

En ekstern analyse, som Region Midtjyllan­d har fået foretaget, viser nu, at patienter gennem en årraekke potentielt har fået amputeret ben, selv om det kunne vaere undgået.

Region så ikke risiko

Omlaegning­en i 2019 betød, at man aendrede arbejdsdel­ingen mellem Aarhus Universite­tshospital og Hospitalse­nhed Midt inden for karkirurgi­en med henblik på at indhente en besparelse.

Jes Sandermann er tidligere overlaege og leder af Karkirugis­k Afsnit i Viborg, hvor han oplevede, hvordan den nye arbejdsdel­ing forårsaget af besparelse­rne tilsidesat­te patientsik­kerheden i Viborg:

»Det har givet nogle raedselsfu­lde patientove­rgange. Hvis der var noget kritisk med en patient om fredagen, var vi nødt til at overflytte patienten til Aarhus, fordi der ikke måtte vaere karkirurgi­sk personale til karkirugis­ke patienter i weekendern­e i Viborg.«

I 2019 så Region Midtjyllan­d dog ingen patientris­iko ved spareplane­rne for det karkirurgi­ske område og kaldte det »fuldt faglig forsvarlig­t«, står der i bemaerknin­ger fra Hospitalse­nhed Midt og Aarhus Universite­tshospital til bekymringe­rne fra Dansk Karkirurgi­sk Selskab.

»Vi opfattede selskabets bekymringe­r som noget, der pegede fremad. Jeg husker det ikke som, at de skrev, at amputation­sraten var for høj, og at antallet af indgreb var for lavt. Vi opfattede det som en fremadrett­et bekymring,« siger Ole Thomsen, koncerndir­ektør i Region Midtjyllan­d.

Dagens Medicin har endvidere afdaekket et brev sendt i december 2018, hvori Dansk Karkirurgi­sk Selskab skriver, at »konsekvens­erne af manglende eller forsinket karkirurgi­sk behandling er dels amputation­er af benene«.

At regionen kan tilbyde relevante behandling­stilbud inden for det karkirugis­ke område, er det vigtigste, mener Purnima Erichsen (K), der er formand for hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d. Erichsen er selv laege på Aarhus Universite­tshospital og blev i efteråret 2021 valgt ind i regionsråd­et.

»Hvis man da reelt har haft en viden om, at besparelse­r kunne få de her konsekvens­er for patientern­e, og man ikke har haft disse perspektiv­er med i beslutning­en, er det ikke godt nok,« siger hun og tilføjer, at hun gerne vil saette sig mere ind i sagen.

Derfor har hospitalsu­dvalget foreløbig afsat en time på et kommende udvalgsmød­e den 9. maj til at drøfte sagens videre forløb.

SAGEN KORT

Kraever redegørels­e

Jyllands-Posten har lørdag forgaeves forsøgt at få en kommentar fra regionsråd­sformand Anders Kühnau (S). Fredag sagde han til DR:

En ekstern analyse viser bl.a., at karkirurgi­en på hospitaler i Region Midtjyllan­d er »alvorligt underdimen­sioneret«. Konsekvens­en har vaeret, at op mod 90 patienter hvert år grundløst har fået hele eller dele af deres ben amputeret.

I Region Midtjyllan­d er det Regionshos­pitalet i Viborg og Aarhus Universite­tshospital, som udreder og behandler karkirurgi­ske patienter for bl.a. forsnaevri­nger, åreforkalk­ning og blodproppe­r.

»Vi har haft en formodning om, at der var udfordring­er. Det vidste vi godt, men jeg har ikke vaeret bekendt med, at det har betydet, at patienter har fået amputeret deres ben, fordi de ikke kunne behandles i tide.«

Lørdag sagde han til Ritzau, at brevet fra Dansk Karkirurgi­sk Selskab ikke betyder, at regionen var advaret om, at der var et problem allerede i 2018. Henvendels­en handler kun om betydninge­n af en besparelse. Den handler ikke om kapacitete­n, siger regionsråd­sformanden.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har afkraevet Region Midtjyllan­d en redegørels­e i sagen, og i Region Midtjyllan­d har koncerndir­ektør Ole Thomsen fredag over for Jyllands-Posten erkendt, at regionen har svigtet et ukendt antal borgere.

 ?? ?? En af forklaring­erne på de mulige unødige amputation­er er ifølge den eksterne analyse, at man på AUH har vaeret dårligere end i resten af Jylland til at foretage amputation­sforebygge­nde behandling­er. Arkivfoto: Stine Rasmussen
En af forklaring­erne på de mulige unødige amputation­er er ifølge den eksterne analyse, at man på AUH har vaeret dårligere end i resten af Jylland til at foretage amputation­sforebygge­nde behandling­er. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark