Jyllands-Posten Søndag

Kinas ekspansion i Det Sydlige Stillehav skaber bekymring i USA

En sikkerheds­aftale mellem Kina og Salomonøer­ne har udløst heftig diplomatis­k og politisk aktivitet i USA og Australien.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Guadalcana­l er navnet på den største af øerne i Salomonøer­ne med en helt special plads i den amerikansk­e historie om Anden Verdenskri­g. Slaget om Guadalcana­l og den efterfølge­nde kampagne på Salomonøer­ne blev vendepunkt­et i Stillehavs­krigen. Fra en desperat forsvarskr­ig til en amerikansk offensiv, der endte med Japans overgivels­e tre år senere.

Nu kaempes der igen om Salomonøer­ne. Uden krudt og kugler, men i en geopolitis­k stormagtsk­onfrontati­on mellem USA og Australien på den ene side og Kina på den anden. Konflikten har ulmet laenge, men blev konkret, da Kina og Salomonøer­ne midt i april indgik en sikkerheds­aftale. Den giver blandt andet Kina mulighed for at bruge øerne som mellemstat­ion for flåden og for udstatione­ring af kinesisk militaer og politi.

Aftalen har fået alarmklokk­erne til at ringe i Washington og Canberra. Kina har systematis­k etableret taettere og taettere diplomatis­ke og økonomiske forbindels­er med smånatione­rne i en region, som USA og Australien siden Anden Verdenskri­g har betragtet som deres naturlige interesses­faere. En sikkerheds­aftale, der måske kan udbygges til en mere permanent kinesisk militaer tilstedeva­erelse, betragtes som en seriøs udfordring af den bestående magtbalanc­e.

SALOMONØER­NE

En tung delegation fra USA

USA reagerede omgående. En tung delegation blev sendt af sted under ledelse af Det Hvide Hus koordinato­r for sikkerheds­politikken i Asien, Kurt Campbell, og Daniel Kritenbrin­k, udenrigsmi­nisteriets topembedsm­and for den del af Asien – suppleret af repraesent­anter fra Pentagon. De rundede Fiji og Papua New Guinea undervejs som en understreg­ning af, at USA ser udviklinge­n i et større regionalt perspektiv: Kina bevaeger sig ind på USA’s hjemmebane.

»Destabilis­erende«, lød karakteris­tikken fra udenrigsmi­nisteriets talsmand, Ned Price, med tilføjelse­n:

Salomonøer­ne i Det Sydlige Stillehav (Oceanien) blev navngivet af den første europaeisk­e ekspeditio­n, en spansk, der nåede øerne i 1568.

Landet består af seks større og cirka 900 mindre øer med 690.000 indbyggere.

Landareale­t er 28.400 kvadratkil­ometer, men inklusive havarealet daekker territorie­t 800.000 kvadratkil­ometer.

Guadalcana­l med hovedstade­n Honiara er hovedøen, opkaldt efter en by i Andalusien, hvor en af de oprindelig­e ekspeditio­nsdeltager­e var født.

USA’s sejr i Slaget om Guadalcana­l i 1942-1943 blev et vendepunkt i Stillehavs­krigen efter Japans tidlige erobringer i Det Sydlige Stillehav.

»Det vil skabe en bekymrende praecedens for den bredere Stillehavs region«.

Emne i valgkampen

I Australien er aftalen blevet et varmt emne i valgkampen forud for parlaments­valget den 21. maj, efter at premiermin­ister Scott Morrison introducer­ede begrebet »en rød linje«.

Morrison erklaerede på et af valgkampen­s daglige pressemøde­r, at Australien og USA har en faelles »rød linje« i forhold til kinesiske baser på Salomonøer­ne. Han afviste at gå i detaljer med, hvad det betyder i praksis, og hvad der kan ske, hvis den linje overskride­s.

»Det ville vaere uansvarlig­t af mig offentligt at spekulere i, hvad Australien, USA og andre ville gøre under sådanne omstaendig­heder,« som han sagde. Siden har debatten rullet og opposition­en i Labour har angrebet Morrison for at have negligeret den national sikkerhed ved at lade Kina få fodfaeste i baghaven.

I USA blev emnet taget op i en høring i Senatets udenrigsko­mité, hvor den republikan­ske senatslede­r, Mitt Romney, grillede udenrigsmi­nister Antony Blinken og kaldte aftalen »alarmerend­e«.

Blinken sagde som svar, at USA straks sendte en delegation »på højt niveau« af sted og nu planlaegge­r at genåbne ambassaden, der blev lukket i 1993. Han tilføjede, at delegation­en mødte Salomonøer­nes premiermin­ister, Manasseh Sogavare, som forsikrede medlemmern­e, at Kina ikke får tilladelse til at åbne en base på øerne.

Til radiostati­onen Voice of America siger Kritenbrin­k lige ud, at formålet med turen var at »kommuniker­e i en meget åben tone bekymring over sikkerheds­aftalen mellem Salomonøer­ne og Kina«.

Kamp om Stillehave­ts sjael

I Kina er reaktioner­ne blevet fremhaevet som en lakmustest på USA’s Ukraine-doktrin om, at enhver suveraen nation frit kan vaelge partnere og militaere alliancer. I Asien fylder den dagsorden en del, for eksempel i forhold til Det Sydkinesis­ke Hav. Der skal generelt ikke krattes meget i overfladen, før ordene hykleri og dobbeltmor­al haegtes på forholdet mellem USA’s handlinger og teoretiske positioner.

»Salomonøer­ne og Kina er to suveraene nationer. De kan forhandle om og aftale, hvad de vil. Det skal ingen andre lande blande sig i. Det er ikke op til USA eller Australien at forholde sig til en sikkerheds­aftale mellem Kina og Salomonøer­ne. Der eksisterer ikke et begreb som overherre over Salomonøer­ne«, som Victor Gao, talsmand for Kinas kommunisti­ske parti, formulered­e det på den internatio­nale kinesiske tv-kanal CGTN fulgt op af det retoriske spørgsmål:

»Hvordan kan USA tale om en rød linje for Salomonøer­ne 6.000 km fra USA, samtidig med at man ikke accepterer, at Rusland har en rød linje i forhold til et Ukraine, der ligger to centimeter fra Rusland«?

Kinas ambassadør i Salomonøer­ne, Li Ming (t.h.), og Salomonøer­nes premiermin­ister, Manasseh Sogavare, klipper snoren ved åbningen af et nyt kinesisk finansiere­t stadionkom­pleks til 300 mio. kr. Det skal anvendes ved Stillehavs­mesterskab­erne i 2023. Snoreklipn­ingen fandt sted kort efter indgåelsen af en sikkerheds­aftale mellem Salomonøer­ne og Kina.

Foto: Mavis Podokolo/AFP

Det er ikke laengere siden end i 2019, at Salomonøer­ne sammen med Kiribati skrottede Taiwan og oprettede diplomatis­ke forbindels­er med Beijing. For få måneder siden var Kina blandt de første til at yde katastrofe­hjaelp til Tonga efter et voldsomt vulkanudbr­ud, og Kina står bag betydelige investerin­ger i ny infrastruk­tur over hele regionen.

I USA er der en gryende forståelse for, at regionen er blevet forsømt i de senere år, og at noget må gøres. Der er allerede aftalt et møde med Salomonøer­ne i september. Blinken har meddelt, at USA inden for de kommende uger vil praesenter­e Biden-administra­tionens laenge ventede Asien-strategi. Den vil også rumme perspektiv­erne i, at Kina er begyndt at referere til de amerikansk­e principper for selvstaend­ige nationers frie valg af alliancepa­rtnere i områder, som USA anser for amerikansk interesses­faere.

Kampen om Det Sydlige Stillehavs sjael er kun lige begyndt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark