Jyllands-Posten Søndag

Verdens bedste hold har indledt en ny aera, mens en nedtur har ramt de danske stjerner

En historisk dansk stime er blevet bremset i første halvdel af cykelsaeso­nen. Omvendt er der flere lovende elementer for Danmark, når man ser på udviklinge­n blandt talenterne og de største hold.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Forhåbentl­ig nåede du at nyde bare lidt af spektaklet, mens det var i gang.

De uforudsige­lige dage på brostenene med brølende belgiere, italienere, franskmaen­d og andet godtfolk i vejkanten. Den dirrende fornemmels­e af, at alt ville blive afgjort lige netop i dag.

Foråret er forbi med alle dets endagsklas­sikere og korte etapeløb som TirrenoAdr­iatico, Paris-Nice og senest Romandiet Rundt, der slutter søndag.

Nu er tiden inde til de store klassement­skampe. Først venter Giro d’Italia fra den 6. maj. Så kommer generalprø­verne i Critérium du Dauphiné og Schweiz

Rundt, hvor stjernerne forbereder sig til Tour de France i juli, inden de vragede eller forsmåede profiler fra den franske rundtur i efteråret blander sig med fremadstor­mende talenter i Vuelta a Espana.

Inden det når så vidt, er der grund til at stoppe op og gøre status over alt det, der er sket i den første halvdel af cykelsaeso­nen.

Skuffede danskerne?

Hvis alle nuancerne bliver glemt for en stund, er der ét tal, der kan bekymre.

På dette tidspunkt af året 2021 havde de danske cykelherre­r nappet syv Worldtour-sejre. I år er Mads Pedersens etapesejr i ParisNice den eneste danske triumf på det højeste niveau.

Nu kommer alle forbeholde­ne så. 2021 var et historisk godt år, hvor karrieren foreløbigt kulminered­e for mindst fem af danskerne.

Kasper Asgreen vandt E3 Saxo Bank Classic og Flandern Rundt. Det er exceptione­lle resultater, som man ikke kan forvente hvert år. Alligevel var Quickstep-rytteren selv skuffet over at misse de afgørende udbrud i de belgiske forårsklas­sikere, mens et styrt spolerede Paris-Roubaix. Det største lyspunkt kom med tredjeplad­sen i Strade Bianche. Inden da var formen blevet bremset af sygdom, der har ramt store dele af feltet – heriblandt to andre danskere, der havde et forrygende forår i fjor.

Mikkel Honoré og Andreas Kron hentede begge deres første Worldtour-triumf i 2021 med en etapesejr i henholdsvi­s Catalonien Rundt og Baskerland­et Rundt. I år måtte de melde afbud til flere af deres store mål.

Endnu hårdere har skaebnen vaeret ved Magnus Cort. Den rutinerede bornholmer begyndte lovende med en triumf i Gran Camino, inden EF Education-danskeren braekkede sit kraveben.

Først nu er han tilbage og har rettet sit fokus mod Giro d’Italia, hvor han kan blive den anden dansker i historien, der har vundet en etape i alle tre Grand Tours efter bl.a. i 2021 at have nappet tre Vuelta a Espanatriu­mfer.

Selv dét hattrick kunne ikke overskygge Jonas Vingegaard­s gennembrud sidste år. Denne saeson blev indledt flot med en sejr i endagsløbe­t Drome Classic og den samlede andenplads i Tirreno-Adriatico. Derfor var forbavsels­en stor, da danskeren blev sat eftertrykk­eligt i Liège-Bastogne-Liège og Fleche Wallone.

Den helt store test af Tour de France-formen kommer i juni ved Critérium du Dauphiné. Først her får man de første reelle indikation­er af, om danskeren kan gentage – eller overgå – sin andenplads i Tour-klassement­et.

De nye stjerner

Der er blevet skabt en ny aera på et af verdens største cykelhold. Team Ineos har opbygget sin status i de store etapeløb, hvor briterne isaer har kanalisere­t deres overlegne budget ud i en lige så overlegen kørsel i Tour de France.

Først nu ser holdet ud til at kunne praege endagsløbe­ne lige så kontinuerl­igt. Det skyldes både etablerede profiler som Michal Kwiatkowsk­i og Dylan van Baarle, der vandt henholdsvi­s Amstel Gold Race og Paris-Roubaix, samt en gruppe gutter i begyndelse­n af 20’erne. Ben Turner og Thomas Pidcock havde allerede manifester­et deres klasse, da de var med til at hjaelpe den endnu yngre Magnus Sheffield frem til sejren i De Brabantse Pijl.

Laeg dertil den 23-årige Ethan Hayter, der netop har vundet to etaper i Romandiet

Rundt, og fremtiden ser lovende ud for Team Ineos.

Storholdet er desuden blevet meldt interesser­et i den 22-årige Biniam Girmay, der vandt karrierens hidtil største sejr i Gent-Wevelgem. Eritreeren understreg­ede sin styrke som en hurtig, slidstaerk afslutter og gjorde sig selv endnu mere interessan­t for de største hold.

I laget lige under verdenseli­ten har Jacob Hindsgaul vist sit potentiale med en etapesejr og den samlede sejr i Tour of Antalya. Den 21-årige Uno X-rytter er vaerd at holde øje med, ikke mindst når ruten peger opad i højderne.

Magtskifte blandt storhold

Det har virket som et lige så uundgåelig­t element i cykelverde­nen som smarte briller, kropsnaere trikoter og styrt – siden 2013 er Quickstep endt som årets mest vindende hold. Den status er nu i fare.

Takket vaere profiler som Marc Hirschi, Joao Almeida og ikke mindst Tadej Pogacar har UAE Team Emirates erobret 22 sejre.

Det er tre mere end Quickstep-Alpha Vinyl, der laenge blev klandret for sine manglende resultater i endagsløbe­ne. Remco Evenepoel rettede op på det i LiègeBasto­gne-Liège, men det belgiske hold har stadig tre sejre mindre end UAE og en enkelt faerre end Team Ineos. Mest skuffende har det vaeret at følge Movistar og EF Education-Easypost, der har vundet tre løb hver, mens Trek-Segafredo heller ikke vil vaere tilfreds med sine seks triumfer – hvoraf fire af dem er blevet skabt af Mads Pedersen.

Den tidligere verdensmes­ter er i gang med sin hidtil bedste saeson og har praeget flere af forårsklas­sikerne. Det samme gjorde holdkammer­aten Alexander Kamp med sin femteplads i Amstel Gold Race, mens en tredje Trek-Segafredo-dansker, Mattias Skjelmose, blev samlet nummer tre i Tour de la Provence bag Nairo Quintana og Julian Alaphilipp­e.

Den slags resultater indikerer, at de danske fans kan blive lige så forkaelede i fremtiden, som det er sket i de seneste år med sejre i bl.a. Lombardiet Rundt, Flandern Rundt,LiègeBasto­gne-Liège, VM samt etaper i Tour de France og Vuelta a Espana. Det er den slags resultater, der kan gøre de danske cykeliagtt­agere skuffede over det seneste forår – i hvert fald hvis man kun kigger på antallet af sejre og glemmer alle nuancerne for en stund.

 ?? ?? Tadej Pogacar (midten) og UAE Team Emirates har jublet over flere sejre – som her i Strade Bianche – mens Kasper Asgreen (t.h.) og flere andre danskere er gået glip af topresulta­terne. Foto: Gian Mattia D'alberto
Tadej Pogacar (midten) og UAE Team Emirates har jublet over flere sejre – som her i Strade Bianche – mens Kasper Asgreen (t.h.) og flere andre danskere er gået glip af topresulta­terne. Foto: Gian Mattia D'alberto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark