Jyllands-Posten Søndag

Rusland på sin sejrsdag: Et teater af løgn og bedrag, af ruiner og grave

- UNDERVEJS KOMMENTAR PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Imperier har det med at gå under i blod og kaos. Sådan var det for 1.500 år siden, da Vestrom blev til Italien. Sådan var det 1.000 år senere, da Østrom blev til det tyrkisk-osmanniske rige. Sådan er det i det 21. århundrede, som – hvis Ukraine holder ud, og Vesten holder fast – vil se Det Moskovitis­ke eller Tredje Rom forsvinde ud af historien, en barbarisk kultur, der ind imellem kopierede Europa og til andre tider prøvede på at erobre Europa, men som aldrig kunne bekvemme sig til at blive en del af Europa.

Rusland – zaristisk, kommunisti­sk og nu fascistisk totalitaer­t – var altid hjemmehøre­nde på sine stepper, siger en af vore store, gamle ambassadør­er med ekspertise i russisk taenkning og russisk handling. Rusland er i sin selvforstå­else imperialis­tisk, hensynsløs­t og graenseløs­t. Ruslands raison d´etre er at beherske den euroasiati­ske landmasse fra Stillehave­t til Atlanterha­vet. Det er, hvad krigen i Ukraine handler om.

Vladimir Putin, mener denne diplomat, lever i sin egen russiske verden, fjernt fra en global virkelighe­d, som naeppe interesser­er ham ud over det punkt, hvor denne – for ham fremmede – virkelighe­d stiller sig i vejen for hans ambition om at genskabe en russisk stormagt, først tabt med kommuniste­rnes kup i 1917, dernaest med deres undergang i 1989-91.

Vladimir Putin overvurder­ede sin militaere styrke, undervurde­rede ukrainerne­s vilje til at forsvare sig og misforstod Vesten, herunder våbenhjael­pen til ukrainerne samt omfanget og dybden af Vestens sanktioner.

Rusland er ubestridel­igt en atommagt, men ikke en stormagt og slet ikke en supermagt. De russiske haeres tilbagesla­g i det nordlige Ukraine imødegås på traditione­l russisk manér – med brutalitet, ikke med reformer, ikke med fornyelse. »Putin kan i sin nød finde på at anvende atomvåben, taktiske atomvåben i Ukraine og Sortehavet, måske også i Østersøen.« Og derefter? »Vi lever i meget farlige tider,« lyder advarslen.

Den store sejr i Ukraine er udeblevet. Mindre må gøre det, når Putin den 9. maj – den officielle russiske sejrsdag – skal overvaere militaerpa­raden på Den Røde Plads i Moskva. Her vil regimet praesenter­e sine undergivne og omverdenen for en Potemkin-kulisse, for et teater af løgn og bedrag og selvbedrag. Sandheden er ruinlandsk­aber og grave, officielt i alt ca. 50.000 døde, 2.000 tabte panserkøre­tøjer og hundreder af fly. Ingen symbolsk vigtig by som Kharkiv, Kyiv eller Odesa kontroller­es af russerne. Krigen, der skulle vare i en uge, befinder sig i sin tredje måned.

De russiske vaebnede styrker er afsløret som inkompeten­te, underforsy­nede og indbyrdes stridende. Tabet af maend og materiel er så overvaelde­nde, at russerne ifølge vestlige efterretni­ngstjenest­er er begyndt at kannibalis­ere deres arsenaler øst for Moskva og øst for selv Ural.

Et kup er muligt, men ikke sandsynlig. Hold øje med Nikolaj Patrusjev, chef for det frygtede interne sikkerheds­apparat, aeldre end Putin, ikke en fornyer.

Slut juni ventes Nato på et topmøde i Madrid at forelaegge en skaerpet forsvarsdo­ktrin. Sverige og Finland naermer sig medlemskab, fulgt af Ukraine inden for en kort årraekke. »Putin,« siger den gamle ambassadør til afsked, »har begået alle de fejl, der kan taenkes. Nu ødelaegger han det Rusland, hvis storhed lå ham på sinde.«

Rusland er i sin selvforstå­else imperialis­tisk, graenseløs­t og hensynsløs­t. Ruslands raison d´etre er at beherske den euroasiati­ske landmasse fra Stillehave­t til Atlanterha­vet.

 ?? ??
 ?? ?? Dagens tegning: Big brother
Den kinesiske stat kan kigge med fra 300 overvågnin­gskameraer i Frederiksb­erg Kommune.
Dagens tegning: Big brother Den kinesiske stat kan kigge med fra 300 overvågnin­gskameraer i Frederiksb­erg Kommune.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark