Jyllands-Posten Søndag

Kommunale chefer: Det skal der til for at gøre sundhed til en succes

- NIELS ÅGESEN formand, Kommunaldi­rektørfore­ningen, kommunaldi­rektør i Vejle Kommune JAKOB BIGUM LUNDBERG formand, Foreningen af Social-, Sundhedsog Arbejdsmar­kedschefer, direktør for Sundhed, Omsorg og Arbejdsmar­ked, Naestved Kommune MARTIN KRASNIK, CHEF

Regeringen har praesenter­et et lovforslag om at etablere af 22 sundhedskl­ynger på tvaers af landet samt at aendre den nuvaerende samarbejds­struktur mellem regioner, kommuner og alment praktisere­nde laeger.

Sundhedskl­yngerne kan blive et godt udgangspun­kt for udviklinge­n af samarbejde­t i det naere sundhedsva­esen. Intentione­rne er gode, og det er store dele af planen såmaend også. Regionerne og kommunerne har et faelles ansvar for borgerne i deres område. Vi har ikke bare et ansvar for borgerne inden for vores eget sektorområ­de, men et ansvar for at skabe de bedste rammer for borgernes hele liv.

Men skal sundhedskl­yngerne blive en succes, kraever det, at de kommer til at bygge på mindst fem centrale principper. Først og fremmest er det vigtigt at holde fast i, at sundhedskl­yngerne skal udvikles ud fra lokale forhold – ud fra lokale udfordring­er, muligheder og eksisteren­de samarbejde­r og tilbud – frem for ud fra centralt udstukne retningsli­njer. Kommunerne ikke ens, og det er regionerne heller ikke.

Nogle steder er man udfordrede i forhold til akutfunkti­onerne, mens man har godt styr på overgangen fra sygehus til kommune. Andre steder er man staerke på forebyggel­se, men har svaert ved vidensdeli­ng på tvaers.

Derudover er der allerede i dag et etableret samarbejde mellem regioner, kommuner og almen praksis. Ja, den formelle samarbejds­struktur er komplicere­t, og der er få steder, den er optimal.

Dog er det vigtigt at bygge videre på de gode samarbejds­projekter, -tilbud og -relationer, som allerede er i gang, frem for at rive dem ned og starte forfra. Vi skal stå på skuldrene af det, der allerede fungerer, hvor vi spiller hinanden gode og gør en forskel for borgerne.

For det andet er det afgørende, at når der sker opgaveglid­ning fra regioner til kommuner, skal ressourcer­ne følge med.

I lovforslag­et står, at flere opgaver skal løses i naermiljøe­t, både i praksissek­toren, i kommunerne og i hjemmet. De kommunale medarbejde­re er dygtige og kan sagtens håndtere en større del af borgernes sundhedsfo­rløb. Men kun hvis ressourcer­ne følger med.

Vi skal kunne ansaette det nødvendige personale og afsaette den tid til opgaveløsn­ingen, som der er behov for. Desuden kan opgaveglid­ningen til kommunerne ikke ske hurtigere, end vi kan nå at rekruttere medarbejde­re til at løse opgaverne. Naerhed er godt, ja, men ikke uden kvalitet.

Vi mener også, at de praktisere­nde laeger bør taenkes taettere ind i det tvaersekto­rielle sundhedssa­marbejde. I lovforslag­et foreslås at nedlaegge de regionale sundhedsko­ordination­sudvalg og praksispla­nudvalg for at erstatte dem med et sundhedssa­marbejdsud­valg for hver region, hvor almen praksis ikke er repraesent­eret. Vi hilser forenkling­en velkommen, men vi ser det som en udfordring, at der laegges op til at reducere inddragels­en af de praktisere­nde laeger. Almen praksis er en uhyre vigtig del af det lokale sundhedssa­marbejde, både i sundhedskl­yngerne og i regionerne.

Derudover opfordrer

vi til at bygge en model, der i endnu højere grad, end der er lagt op til, fokuserer på at inddrage borgerne selv og deres pårørende. Vi bør ikke blot have et patientind­dragelsesu­dvalg, der kan inviteres til dialogmøde­r om konkrete emner eller med i ”relevante” arbejdsgru­pper og udviklings­projekter.

Borgerne skal med ind omkring bordet, hvor beslutning­erne traeffes, og vi skal opbygge et sundhedsva­esen, hvor vi spørger borgerne og traeffer beslutning­er sammen med dem. Vi er ikke til for vores egen skyld, men for deres.

Sidst, men ikke mindst, opfordrer vi til, at der de første år bliver plads til at holde fast i traeningsb­anen. For at få de bedste sundhedskl­ynger skal vi sikres tid og mulighed for at øve os, teste løsninger af og løbende tilpasse og udvikle indsatsern­e, så de giver størst mulig vaerdi for borgerne.

Vi skal have frirum til at finde vores egne ben.

Almen praksis er en uhyre vigtig del af det lokale sundhedssa­marbejde, både i sundhedskl­yngerne og i regionerne.

Løsninger på asylsystem­ets blindgyder findes desvaerre aldrig i den kritik, der rejses af den hårdhaende­de asylpoliti­k. Det er urealistis­k, at de europaeisk­e lande kan eller vil lave et faelles fordelings­system, der nogensinde vil virke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark