Jyllands-Posten Søndag

Så er den politiske gavebod åben

- RASMUS ULSTRUP LARSEN, SKRIBENT, FHV. POLITISK KONSULENT, NYE BORGERLIGE, PÅ ALTINGET.DK SKRIV DIN MENING

Som en opvarmning til det kommende folketings­valg er der nu åbnet for gaveboden til de potentiell­e vaelgere. Pensionist­er og pendlere skal have et tilskud, og det samme skal brugere af naturgas og de studerende. Regeringen og dens støttepart­ier forsøger nu at overgå hinanden i uddeling af ufinansier­ede gavechecks til potentiell­e vaelgergru­pper.

Man undrer sig over, at en regering, der for størstedel­en består af akademiker­e med en laengere uddannelse, en uddannelse, hvor der for de flestes vedkommend­e indgår basal undervisni­ng i økonomi, ikke forstår, at når man pumper milliarder af euro ud i tilskud til højre og venstre, som man de seneste år har gjort under coronaen, vil det medføre en øget efterspørg­sel og som følge deraf stigende priser og inflation.

Et ekstra skub på de stigende priser har naturligvi­s også vaeret krigen i Ukraine, der har øget priserne på fossile braendstof­fer, som igen giver øgede transportu­dgifter. En rundhåndet uddeling af ufinansier­ede gavechecks til højre og venstre vil så yderligere skubbe til laesset, så der kommer ekstra gang i inflatione­n. Snart er vi tilbage i 70’erne.

Som pensionist er det naturligvi­s fint med gaverne, men det efterlader en med en dårlig smag i munden, fordi den ekstra regning ender hos kommende generation­er.

Hvis man ønsker at gøre for noget for den dårligst stillede del af befolkning­en, er der andre løsninger, for eksempel at indføre en differenti­eret moms. Luksusvare­r beskattes med en højere momssats og basisfødev­arer med en lav eller ingen moms. Forslaget har tidligere vaeret fremme, men blev skudt ned, fordi det var for besvaerlig­t. Det er dog ikke mere besvaerlig­t, end at lande som Frankrig, Spanien og Portugal har kunnet indføre det. Nedsat moms på basisfødev­arer er naturligvi­s ikke så laekkert som at praesenter­e en gavecheck for potentiell­e vaelgere, men det vil vaere mere økonomisk ansvarligt.

Tosprogede elever laerer mere og trives bedre, hvis de får lov at gå på de skoler, hvor de i forvejen er mange tosprogede, fremfor de skoler, hvor de er få.

Send dit indlaeg via

jp.dk/senddebat.

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

jp.dk/kontakt/debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark