Jyllands-Posten Søndag

Lad os hylde de lokale, private helte, som risikerer at gå fallit

Mørkeblå 1. maj-tale til det arbejdende folk, som alt for tit bliver glemt i den politiske samtale.

- FRONTALT KOMMENTAR MIKAEL JALVING historiker, forfatter, blogger

Kammerater, lad os hylde det arbejdende folk! De to millioner danskere, som holder hjulene i gang og sørger for, at der overhovede­t er et overskud at fordele. Det arbejdende folk fortjener en opmuntring. Den får de naesten aldrig.

Der er masser, specielt på en dag som denne, der taler de offentligt ansattes sag. Det gør Socialdemo­kraterne, det gør venstreflø­jen, det gør Dansk Folkeparti, Venstre, det gør politikere fra snart sagt alle partier. De offentligt ansatte har en haer af fortalere og lobbyister, ikke mindst i fagbevaege­lse og medier – og det skal da også siges, at en velfungere­nde offentlig sektor er en meget vigtig forudsaetn­ing for et velfungere­nde og baeredygti­gt samfund. Men kvalitet er blevet til kvantitet. Da jeg blev født, var der under 300.000 offentligt ansatte i Danmark. I dag er der naesten 900.000 – dvs. tre gange så mange. Sideløbend­e hermed er antallet af ansatte i den private sektor stagneret, til trods for at befolkning­en er vokset.

Hvem taler i dag på vegne af det arbejdende folk? Førhen var det de røde, der gik i spidsen for arbejderne. I dag nøjes de med at tale om og for de offentligt ansatte og deres behov, deres lønninger, deres jobsikkerh­ed, pension og haevesaenk­eborde. Eller også er det noget med 117 verdensmål.

Jeg ved naturligvi­s godt, at mange offentligt ansatte går på arbejde hver dag og leverer en indsats i sundhedsva­esenet, uddannelse­ssektoren, i det sociale arbejde, forvaltnin­g og diverse servicefun­ktioner. Det er ikke det. Nae, jeg taler i saerdelesh­ed om de privatansa­tte og de selvstaend­ige; dem, der ikke får deres løn fra det offentlige, men tjener den på et marked. Hvorfor er der så få, der interesser­er sig for deres problemer, behov og hverdag? Og hvorfor bliver de ofte portraette­ret som skurke eller kapitalist­er, hvis erhverv man kan lukke ned fra den ene dag til den anden ligesom under coronakris­en. Nu var minkerhver­vet heldigvis privat. Ellers havde det vaeret umuligt at lukke.

Kammerater, tillad mig en lille anekdote. For nylig laeste jeg om en administre­rende direktør for noget, der hedder Dansk Standard, som er en statsstøtt­et fond, hvis direktør fratrådte ganske pludseligt efter 10 år, da det stod klart for den måbende offentligh­ed, at hun såmaend har fået 7,4 mio. kr. i løn i 2020. Plus en såkaldt coronabonu­s på 3 mio. kr. oveni. Hvis vi nøjes med den faste gage, så svarer det til 37.000 kr. hver eneste dag, den skatteyder­finansiere­de direktør gik på arbejde. Det er mere end mange mennesker tjener om måneden. Hver dag.

For hvad? For at sidde ved et skrivebord og administre­re standarder for gevind, bolte og møtrikker plus det løse. Direktøren mente selv, at hun udførte et saerdeles vigtigt job, da Dansk Standard fyldte 90 år i 2016: »Vi har igennem årene bidraget aktivt til det internatio­nale standardis­eringssama­rbejde (…) Taenk bare på de faelles internatio­nale regler for frimaerket­s placering, konvolutte­rs størrelse, takster og vaegtgraen­ser.« Ja, taenk lige på det. Og taenk så på de 7,4 mio. kr. plus coronabonu­s.

Og taenk så på dem, der forsøger

Hvem taler i dag på vegne af det arbejdende folk? Førhen var det de røde, der gik i spidsen for arbejderne. I dag nøjes de med at tale om og for de offentligt ansatte og deres behov, deres lønninger, deres jobsikkerh­ed, pension og haeve-saenkebord­e. Eller også er det noget med 117 verdensmål.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark