Jyllands-Posten Søndag

Tiden er moden til at sløjfe nazi-mindelund

- KAARE LUNDBYE journalist, Søborg

Små 20 kilometer nord for Silkeborg, i Kongensbro ved Gudenåen, ligger en lille lund omkranset af buske og traeer og med en mindre gravhøj i midten. På højen er plantet et traekors, og ved bunden af højen står en mindesten. Den baerer inskriptio­nen: »Minde over de 4.000 faldne frivillige for Danmark 1939-1945.«

Faellesska­bets Mindelund af 1969 blev officielt indviet den 25. september 1971 og var et samlingspu­nkt for veteraner, venner og slaegtning­e, der ønskede at hylde de danske frivillige soldater i tysk uniform, der overvejend­e kaempede og faldt i kampen mod bolsjevism­en på Østfronten fra 1941 til 1945, men også deltog på tysk side i partisanud­ryddelsen i Kroatien i 1943.

Man mener, at omkring 12.000 danskere forsøgte at hverve sig til tysk militaertj­eneste under Besaettels­en, heraf kom ca. 6.000 i aktiv tjeneste i Frikorps Danmark, Waffen SS og Schalburgk­orpset. Det skønnes, at Hitlers psykotiske fantasi om Lebensraum på russisk jord kostede ca. 2.000 danskere livet. Så inskriptio­nen på mindestene­n er således ikke korrekt.

Det er altså de ofre og de frivillige, som man ønsker at hylde og mindes. Men nazi-mindelunde­n ligger i dag øde og forladt hen. Der er ingen tegn på, at tidligere soldaterka­mmerater, partimedle­mmer i DNSAP, slaegtning­e eller venner har besøgt stedet i lang tid. Ifølge foreningen­s egne vedtaegter er nynazister ikke velkomne på stedet.

Den danske regering førte de tre første besaettels­esår en unaturlig, tyskvenlig samarbejds­politik, og de økonomiske forhold var for mange danskere trange. Arbejdsløs­e, socialt udstødte og eventyrlys­tne blev derfor legalt opfordret til at prøve lykken ved at søge arbejde i Nazityskla­nds krigsindus­tri eller ved melde sig til det tyske felttog mod Sovjetunio­nen. Den nazistiske forestilli­ng om raceoverle­genhed var et staerkt incitament, og mange frivillige danskere følte, at de gjorde det rigtige for sig selv i en større sags tjeneste.

De tog fejl og betalte en høj pris efter Nazityskla­nds undergang. De frivillige danskere, der vendte hjem fra slagmarker­ne, blev ved retsopgøre­t idømt flere års faengsel.

Efter indvielsen i 1971 mødte mindelunde­n politisk og folkelig stor modstand og er efterfølge­nde blevet udsat for adskillige haervaerk. Tidligere modstandsf­olk forsøgte flere gange at ødelaegge mindelunde­n. Ved nogle lejlighede­r blev mindestene­n spraengt i luften, vaeltet eller overhaeldt med maling. Men i henhold til gaeldende lovgivning og den personlige handlefrih­ed kunne man dengang ikke politisk forhindre en etablering.

Det er 77 år siden, Anden Verdenskri­g sluttede, og der er naeppe flere nulevende, tidligere frivillige soldater, der har brug for et sted at højtidelig­holde faellesska­bet og forherlige nazismens illusioner. Dertil er der naeppe mange venner eller slaegtning­e tilbage, som ønsker at vedstå sig, at man sympatiser­er eller har noget til faelles med nazismen.

Faellesska­bets Mindelund af

1969 ønsker i dag at fremstå upolitisk og vil ikke indgå i et politisk eller racistisk arbejde, men blot vaere et mødested, hvor efterkomme­re og venner kan laegge en lille blomst og mindes de krigsveter­aner, der er gået bort. Jeg synes stadig, at det er et forkert signal at sende. Kan man sat på spidsen sammenlign­e det med, hvis russisk bosiddende danskere fik held til at opføre en mindelund, hvor de kan fejre russiske soldater, der kaemper og dør i den aktuelle krig mod Ukraine? Det vil der naeppe vaere politisk eller folkelig forståelse eller opbakning til.

Som historiein­teresseret er jeg stemt for at bevare steder og mindesmaer­ker fra Anden Verdenskri­g som vigtige vidnesbyrd, ikke mindst for at vi laerer og husker. Men i dette tilfaelde har en nazimindel­und ingen relevans og ligger langt fra vores demokratis­ke spilleregl­er.

Vi må aldrig glemme historien. Aldrig glemme de danske modstandsf­olk og frihedskae­mpere, der kaempede og faldt for Danmark, så vi i dag kan leve i et frit og demokratis­k land. Og vi er gået forkert i byen, når vi tillader Faellesska­bets Mindelund af 1969 at hylde de landssvige­re, der levede på et forkvaklet menneskesy­n, på en ondskabsfu­ld raceideolo­gi, og som i sidste ende straebte efter at begrave demokratie­t, den frie tanke og handling og ytringsfri­heden, som vi vaerner så staerkt om i dag.

Faellesska­bets Mindelund af

1969 ved Gudenåen er moden til at blive sløjfet og forsvinde for altid. Men spørgsmåle­t er, om der er lovhjemmel og politisk vilje til det?

 ?? ?? Mindelunde­n for de 4.000 danskere, der gik i tysk tjeneste under Anden Verdenskri­g og faldt på Østfronten, bør sløjfes, mener Kaare Lundbye. Foto: Jens Dresling
Mindelunde­n for de 4.000 danskere, der gik i tysk tjeneste under Anden Verdenskri­g og faldt på Østfronten, bør sløjfes, mener Kaare Lundbye. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark