Jyllands-Posten Søndag

Tyskland og EU er ikke det sikre anker for Danmark

- KRISTIAN THULESEN DAHL MF (DF)

Tyskland har gjort sig afhaengig af Rusland. Helt bevidst. Det har siden 2004 vaeret en målrettet strategisk satsning for tyskerne at gøre sig til centrum for Europas gasforsyni­ng – via leverancer fra Rusland. Derfor er den ene gasledning efter den anden fra Rusland til Tyskland etableret. Både den tidligere kansler Schröder og Merkel har i selskab med Ruslands praesident Putin kastet glans over de lejlighede­r, hvor nye kontrakter er underskrev­et.

Der er blevet skålet og trykket haender. Både i Tyskland og i Rusland. Smilene har vaeret brede, når de nye gasledning­er er blevet indviet. Hvis ikke amerikaner­ne havde grebet ind, var den seneste gasledning – den såkaldte North Stream 2 – også blevet igangsat. Den har kostet 75 mia. kr. Tak for kaffe.

Sagen er, at vi ikke har grund til at takke tyskerne. Tvaertimod har deres ageren de seneste to årtier sat os i en slem kattepine. De danske EU-glade partier har haft travlt med at udråbe den nye kansler, Olaf Scholz, som én, der nu har besluttet en ny retning for Tyskland. Vaek fra Putin og opbakning til Natos berettiged­e 2 pct.-krav til forsvarsud­gifterne. Men sandheden er, at det virker, som om Scholz og co. krydser fingre for, at Putins invasion i Ukraine blot er en ond drøm. At vi alle vågner op om lidt og finder ud af, at det slet ikke skete. Og at Tyskland så kan fortsaette det spor, som det har haft – endda også efter Ruslands annekterin­g af Krimhalvøe­n i 2014. Mon ikke det også er derfor, at tyskerne ikke varigt haever forsvarsud­gifterne. Men ”blot” parkerer tilstraekk­eligt med penge i en fond (100 mia. euro), hvorefter de så kan påstå, at de lever op til 2 pct.kravet. Men de gør det kun midlertidi­gt – kun i få år – og ingen aner, om de mange penge i fonden vil blive brugt på at opbygge et mere trovaerdig­t forsvar. Den 1. juni stemmer vi om forsvarsfo­rbeholdet. Med Tysklands nyere historie in mente skal vi virkelig taenke os godt om. Er vores forsvars- og sikkerheds­politiske interesser bedst varetaget af, at EU-institutio­nerne har fat om rorpinden – reelt påvirket mest af Tyskland og Frankrig? Eller skal vi holde fast i den staerke forankring med USA og Storbritan­nien via Nato? Tysklands ageren omkring Putins Rusland de seneste par årtier samt det åbenbare, at det er USA og Storbritan­nien, der traekker det største laes i forhold til Ukraine, gør valget nemmere. Det er i Danmarks interesse at holde fast i Nato og afvise, at EU (og Tyskland) skal vaere Danmarks nye forsvarspo­litiske anker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark