Jyllands-Posten Søndag

Den tragikomis­ke altkanzler

Det tyske socialdemo­krati forsøger nu krampagtig­t at slippe af med Gerhard Schröder, tidligere forbundska­nsler og nu en pinagtig personage i kraft af sit mangeårige taette forhold til Rusland og Putin – og endnu mere pinagtigt er den aldrende socialdemo­kr

-

Gerhard Schröder er 78 år og holdt op som kansler i 2005. Kort efter blev han mangemilli­onaer ved at filtre sig yderligere sammen med vennen Vladimir Putin, der udstyrede ham med lukrative poster i den russiske gaseksport.

I den britiske teaterkvin­de Joan Littlewood­s klassiske anti-krigsmusic­al fra 1963 synger soldaterne i kor:

“When this lousy war is over, no more soldiering for me” om deres lurvede liv i skyttegrav­ene fra 1914-18. Ikke mere soldaterli­v, tak, når denne lurvede krig var overstået. Soldaterne tog fejl. Der kom flere krige. Krigen 1914-18 blev kaldt Den Store Krig. Men i 1939 kom der en endnu større krig. Så Den Store Krig blev derefter kaldt Første Verdenskri­g og den fra 193945 for Anden Verdenskri­g. Krigen imellem Ukraine og Rusland kan nemt gå hen at blive tredje verdenskri­g. Jeg ved ikke, om der allerede er sange fra den. Der er store sangskatte fra både Første og Anden Verdenskri­g. Krige bliver hurtigt sat til musik og bliver tragisk showbusine­ss. For krig er drama og følelser på det allerhøjes­te plan. Der digtes videre om krige laenge efter deres afslutning.

Når der en dag

skal skrives tragiklubb­ens komiske tv-serier om centrale personer i den nuvaerende krig, så foreslår jeg en om altkanzler Schröder. Tyskere kalder en forhenvaer­ende, endnu levende kansler for en altkanzler. Gerhard Schröder er 78 år og holdt op som kansler i 2005. Kort efter blev han mangemilli­onaer ved at filtre sig yderligere sammen med vennen Vladimir Putin, der udstyrede ham med lukrative poster i den russiske gaseksport. Det er tyskeren i årevis blevet kritiseret for hjemme i Tyskland.

Hvor tidligt efter et topjob i politik bør grotesk grådighed tage over, bør der ikke vaere en sømmelig karensperi­ode? Bør en statsmand overhovede­t blive forretning­smand?

Efter krigsudbru­ddet i februar blev venskabet med Putin, et männerfreu­ndschaft med larmende tandgrin, omfavnelse­r og demonstrat­ive rygklap, så for alvor en belastning. For Tyskland, men isaer for Socialdemo­kratiet, Schröders noble gamle parti. SPD prøver for tiden krampagtig­t at få ham til at melde sig ud.

Diverse kors og bånd og stjerner fra regeringsp­erioden dingler i en tynd tråd sammen med aeresmedle­mskaber og titler. En konsekvent handling er dog allerede gennemført.

Gerhard Schröders foretrukne fodboldklu­b er Hannover 96. Klubben indledte en procedure med henblik på at smide ham ud på grund af venskabet med Putin og krigen. Så altkanzler­en droppede selv sit medlemskab. Sikkert et hjerteskae­rende skridt for ham. For indtil 2019 var han formand for bestyrelse.

Han elsker fodbold. Han fik som fattig dreng fra en husvildeba­rak sit moralske kompas som strassenfu­ssballer, fra fodbold på gaden, og blev siden en haederlig stürmer, angriber.

”Ringenes Herre” kaldes Schröder, fordi han har vaeret gift med vielsesrin­g fem gange. Hans farverige privatliv og begejstred­e forhold til kvinder har i årevis gjort ham til konstant installati­on i den kulørte presse og på Instagram, en form for showbizz-status, han tydeligt nyder.

Hans barndom i husvildeba­rakken med krigsenken, moderen, der blev kaldt ”løve”, fordi hun som en løvinde passede på sin store børneflok og døde som 99-årig, er legendaris­k. Den faderløse proletars sociale opstigning afspejler efterkrigs­tiden i Vesttyskla­nd.

Men så en vinterdag i februar i år brød krigen ud. Gerhard blev fanget i et stort moralsk dilemma.

Så stort, at det slet ikke står mål med alle de andre, han har vaeret ude i som toppolitik­er, som serieforfø­rer og på fodboldban­en.

Hans hjerteven i Moskva, som han deler fodboldbeg­ejstring og fattig, rå barndomsmi­nder med, blev til en frygtet, universelt foragtet krigsherre. Gassen, som Schröder har tjent fedt på, blev et af krigens omdrejning­spunkter.

Var han på det rigtige hold, for at blive i fodboldspr­oget, eller på fjendens?

Et brydsomt opbygget tysk efterkrigs­tidsliv, der førte ham helt op på magtens tinder, er nu dybt kontrovers­ielt. Holder han med fjenden? Hannover 96 ville i hvert fald ikke have ham mere. Den stab, han som forhenvaer­ende kansler har til rådighed i et kontor i Berlin for statens penge, har forladt ham.

Den faderløse proletars sociale opstigning afspejler efterkrigs­tiden i Vesttyskla­nd.

”Ringenes Herre” må spørge sig selv i dag, hvordan regnskabet ser ud, når ”the lousy war” en dag er forbi.

Om han kommer til at fremstå i kommende tv-serier som en lurvet mand, der solgte sit gode gangsyn for gas og derved ikke var med til at forhindre den tredje verdenskri­g. Men tvaertimod måske var med til at gøre krigen mulig? Fordi hans ven Putins hånd på gashanen gjorde russeren så arrogante, at han og Rusland turde krigen. Mens Schröder kun kunne se til fra laegterne og taelle sine penge.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark