Jyllands-Posten Søndag

Tøsedrenge dur ikke til at regere landet

En stor del af det politiske arbejde består i at løse problemer, som politikere har skabt. At undgå dumheder er den nobleste kunst i politik.

-

Jeg har altid beundret den tyske økonomimin­ister Ludwig Erhard, der stod bag det tyske økonomiske mirakel efter krigen. Jeg talte med tidligere økonomimin­ister Niels Helveg Petersen om, hvad det var, Ludwig Erhard gjorde. Svaret var enkelt: »Stort set intet!« Hans praestatio­n var, at han lod økonomien traekke sig selv i gang – og lod vaere med at lave ulykker!

Det er en aedel kunst for enhver politiker at undlade at lave ulykker. Fremskridt skabes ikke af bevillinge­r, skatter og endnu flere regler, men snarere af foretagsom­me folk, der ser muligheder, skaber vaerdier, går foran lokalt, internatio­nalt, alene eller i samarbejde med andre. Desvaerre undergrave­s deres indsats af politikere­s flove stemmefisk­eri og angst for vaelgerne.

Stemmefisk­eri og angst for vaelgerne er demokratie­ts svøbe. Ligesom de spindoktor­er, der råder til kortsigted­e stemmegevi­nster.

Jeg taenker på det, hver gang der er valgkamp: Stakkels Danmark! Kan landet holde til alle de skadelige valgløfter, der som madding på en krog kastes ud til sagesløse vaelgere, der selv kommer til at undgaelde?

Heldigvis er der en metode for ansvarligh­ed, som ind imellem har held til at lykkes. Noget af det mest fantastisk­e var, at danskerne i 80’erne acceptered­e forbrugsne­dgang for at spare op til alderdomme­n og derved grundlagde den rigdom, vi siden har nydt godt af – trods utallige undergrave­nde forslag om lavere pensionsal­der, Arne-pension til ikke-nedslidte osv.

Det blev forberedt grundigt under Schlüter-regeringen og overflødig­gjorde dermed alle de håbløse tanker om økonomisk demokrati, fordi fagbevaege­lsen nu blev medejere af pensionska­ssemidlern­e. Senere blev pensionsal­deren reguleret med levealdere­n.

Vi har heldigvis dygtige embedsmaen­d og eksperter, der serverer oplagte løsninger for os. Men somme tider går det rent galt: Jeg taenker bl.a. på Vederlagsk­ommissione­n under tidl. departemen­tschef Michael Christians­en. Den havde alle muligheder for at blive en succes og en gang for alle løse problemern­e med de folkevalgt­es aflønning.

Et meget stort flertal havde lovet, at de ville bruge forslagene, når blot de ikke førte til merudgifte­r. S og V var gået i spidsen.

Men ak! Samme morgen, forslagene blev ”laekket”, blev de skudt ned af Socialdemo­kratiets og Venstres gruppeform­aend, Henrik Sass Larsen og Søren Gade.

De havde set Ekstra Bladets løgnagtige praesentat­ion, og det var nok til, at de trak taeppet vaek under kommission­en, så der intet kom ud af det. Tilmed med falske argumenter, hvor de bl.a. misbrugte mig som eksempel.

Vatnisser!

Derfor har vi den dag i dag helt urimelige pensionsor­dninger, børnetilsk­ud m.v., som med mellemrum kritiseres af partier, der gerne vil pudse deres egen glorie. Det er noget af det mest ulaekre i politik, og det kunne vaere stoppet, hvis Vederlagsk­ommissione­ns forslag var blevet ført ud i livet.

Hvorfor ripper jeg op i det? Fordi der forleden skete noget lige så dumt: Økonomipro­fessor Nina Smiths kommission fremlagde nogle helt oplagte forslag til bedre anvendelse af de danske uddannelse­smilliarde­r.

Et af forslagene (som bl.a. skulle finansiere forslagene om forbedring­er af uddannelse­rne) gik ud på at aendre uddannelse­sstøtten til lån i den allersidst­e del af de akademiske uddannelse­r. Det betyder, at de faerdigudd­annede skal betale det/de sidste års støtte tilbage, hvilket socialt set er yderst velbegrund­et. Som Nina Smith siger: Hvorfor skal de lavtuddann­ede betale til de højtuddann­ede – de fattige til de rige!

Det må da vaere oplagt socialdemo­kratisk politik. Afdøde professor i socialpoli­tik (og socialdemo­krat) Jørgen S. Dich spiddede de falske SU-argumenter allerede i bogen ”Den herskende klasse” fra 1973: Man lader »middelstan­dens børn more sig for millioner … på den brede befolkning­s bekostning«. De fattige finansiere­r deres flugt om bag skrivebord­et vaek fra det legemlige arbejde.

Nu fik regeringen så en socialt velbegrund­et løsning, fiks og faerdig, lige til at praesenter­e for Folketinge­t. Der var tilmed opposition­spartier, der erklaerede sig åbne for en løsning, herunder V og K. Men gudhjaelpe­mig, om ikke ministeren straks sagde nej! Han var vel bange for nogle studerende­s protester. Tøsedreng!

Jørgen Dich ramte hovedet på sømmet, da han i samme bog skrev om »politikern­es uegnethed til at taenke et i sig selv simpelt problem igennem, når deres taenkeevne er svaekket af hensynet til de dominerend­e graensevae­lgere«, det vil sige stemmerne på midten.

Sådanne tøsedrenge er uegnede til at regere landet. De løber efter vaelgerne i stedet for at lede landet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark