Jyllands-Posten Søndag

AEldrebyrd­en? Må vi vaere fri! Det var os, der tog slaebet

- POUL ERIK GRØNNEGAAR­D pensionist, Vejby

Et begreb er dukket op i sproget og bruges af politikere og mennesker, nemlig aeldrebyrd­en. Politikere m.fl. er blevet opmaerksom­me på, at de store årgange og den stigende levealder er ved at blive et problem, som kan belaste samfundsøk­onomien og sundhedsva­esenet. At vi, der har passeret 65, og som er på vej til delvis eller helt til offentlig forsørgels­e, nu er en fremtidig trussel mod de offentlige finanser, har man jo kunnet fremskrive i mange år, men dertil at kalde det for en byrde for samfundet er en urimelighe­d.

I slutningen af 70’erne var Knud Heinesen finansmini­ster, og når han dukkede op i radioen, aviserne eller på fjernsynet, var det altid med en trussel om, at Danmark stod på afgrundens rand, og udlandsgae­lden var så stor, at ingen turde at laegge den sammen.

Hvem var det, der tog over og drev forretning­en Danmark videre efter Knud Heinesen? Det var vor generation. Gennem flid og dygtighed og viden om kvalitet i produkter og levering samt en stor kreativite­t lykkedes det at få vendt udviklinge­n. Det var os, der nu har passeret 65, og som nu, åbenbart, ligger Danmark til last. Men fakta er, at det var den generation, der bragte Danmark fra afgrundens rand til at vaere et af verdens rigeste lande målt i bnp pr. indbygger. Et af verdens mindst korrupte lande og i top både i tilfredshe­d og trivsel hos landets indbyggere. Sikke en arv, de nuvaerende politikere og beslutning­stagere har fået af dem, I nu kalder aeldrebyrd­en.

Ingen andre tidligere politikere og beslutning­stagere har overtaget et så velkørende samfund som dem, der sidder ved roret nu, og danskerne har aldrig haft så fede tegnebøger, som de har nu. Og nu sidder de og kigger i disse tegnebøger og med raedsel taenker: Skal vi betale endnu mere i skat til de gamle, fordi de lever laengere og laengere?

Nationaløk­onomisk er de +65årige vigtige medspiller­e. Folkepensi­onen

er med til at holde hjulene i gang, og mange har sparet op til pensionen og dermed skabt begrebet det grå guld, som nu er med til at holde samfundshu­sholdninge­n i kog.

Kaere alle unge under 65. Hold nu gryden i kog, og giv de gamle den belønning, de fortjener for, at vi nu er langt fra Knud Heinesens afgrund, og lad vaere med at give de gamle dårlig samvittigh­ed ved at kalde dem aeldrebyrd­en. Det kan I ikke vaere bekendt.

 ?? ?? JENS PETER CHRISTENSE­N
JENS PETER CHRISTENSE­N

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark