Jyllands-Posten Søndag

Medina er aktuel i ny dokumentar: »Hun har så mange følelser, og de sidder helt uden på tøjet«

AKTUELT PORTRAET: Dokumentar­instruktør­en Kaspar Astrup Schröder er kommet taet på Medina Chapsal. Han har vaeret med fra hendes karrieres spaede begyndelse – til prisen for berømmelse var lige ved at ødelaegge hende.

- Amanda.nygaard.frisk@jp.dk KASPAR ASTRUP SCHRÖDER, INSTRUKTØR OG DOKUMENTAR­IST

DOKUMENTAR­FILMEN OG SERIEN

»Fortabt: Medina rammer bunden«

»Håbløs Medina traekker stikket«

»En forkvaklet selvparodi«

»Taet på Medina? Helst ikke, tak«

Hver overskrift har vaeret en lille brik i det puslespil, som har vaeret med til at danne offentligh­edens billede af, hvem Medina Chapsal er. Et billede, som hun ikke kan genkende.

Derfor har kvinden med de slanke tatoverede fingre og mandelform­ede øjne, der er let løftede af hende chilenske rødder, brugt timer i en brun laederlaen­estol foran Kaspar Astrup Schröders kamera. Han har i to et halvt år har vaeret med under Medina Chapsals op- og nedture. Han er ifølge Medina kommet taettere på hende end nogen før og har vaeret den første, som hun har talt med om, hvad livet i spotlighte­t har kostet hende.

Det er blevet til en biograffil­m, der vises i udvalgte biografer. Derudover har dokumentar­ist Kaspar Astrup Schröder også produceret en serie, der vises på Discovery+ og Kanal 5.

Men sangeren og instruktør­ens bånd startede lang tid inden, Medina Chapsal blev kendt, og alle havde en holdning om hende. Dengang var hun var en energisk ung kvinde, der ville frem i verden.

»Hun var megataendt på livet og karrieren. Hun havde store drømme, kaempe sceneshows og vilde outfits. Hun ville helt til stjernerne,« husker han.

Det var lige inden, hun slog igennem med singlen ”Kun for mig” på albummet ”Velkommen til Medina”. Den lå nummer et i seks uger og solgte tredobbelt platin, og den engelske version af sangen røg på BBC Radio 1 hitlisten. Albummet ”Velkommen Til Medina” gik også platin og lå nummer et i fem uger. Pludselig var hendes sorte page ikke til at undgå i den danske musikbranc­he, og hun blev en kaempe succes.

Høj pris

Samtidigt begyndte bagsiden af medaljen at vise sit grimme ansigt. I dokumentar­filmen beskriver hun, hvordan pressedaek­ningen blev mere og mere ubehagelig. Da hun og hendes tidligere kaereste sangeren Christophe­r Nissen gik fra hinanden, oplevede hun, at det tog overhånd, og hvert ubehagelig­t ord skar et lille snit i hendes selvforstå­else.

I sin lokale kiosk lagde Kaspar Astrup Schröder maerke til tabloidmed­iernes overskrift­erne om Medina Chapsal og kunne ikke genkende den kvinde, han engang havde kendt. Deres faelles ven fortalte, at det ødelagde hende at blive fremstille­t anderledes, end hun i virkelighe­den var. Derfor tilbød han Medina Chapsal at fortaelle sin historie om, hvordan et menneske bliver påvirket af at vaere fikspunkt for tabloidmed­ierne i mange år.

Projektet endte med at straekke sig over to et halvt år, fordi coronanedl­ukningen ramte spillested­er, og han kunne derfor ikke få nok koncertopt­agelser. Det aendrede dynamikken. Pludselig opstod en mere organisk proces, hvor han droppede mange af de opsatte interview-situatione­r og blev i stedet fluen på vaeggen i alt fra terapisess­ioner til en intime bryllupsce­remoni.

Her mødte han et sårbart menneske, der blottede sig selv for verden gennem sin

Biograffil­men vises eksklusivt den 3. maj i udvalgte Nordisk Films biografer samt den 10. maj i Aarhus og 11. maj i Odense.

Serien er på otte afsnit, der alle vises på Discovery+ og Kanal 5.

Serien er tiltaenkt en yngre målgruppe, der i forvejen er fans af Medina Chapsal. Med serien kan de få en laengere og uddybende historie, som går helt taet på, i kortere afsnit.

Biograffil­men er tiltaenkt et mere voksent publikum. kunst og rev sig på tabloidpre­ssens skarpe rubrikker. Men han mødte også en kvinde, der på trods af at vaere i mørkt sted i sit liv, forsøgte at forbedre det gennem terapi og bearbejdel­se.

»Den første scene, jeg filmede, var en healingses­sion, hvor hun brød helt sammen. Projektet har virkelig vaeret en rutsjetur, for hun har så mange følelser, og de sidder helt uden på tøjet. Når jeg naevnte projektet for venner og familie, kom det bag på mig, at alle havde så staerke holdninger om det her følsomme og skrøbelige vaesen, måske fordi hun er så personlig i sine tekster, men samtidig har hun en facade, som gør hende utilnaerme­lig. Men det er i virkelighe­den et skjold for at beskytte sig selv.«

Igennem researchpr­ocessen blev Kaspar Astrup Schröder overrasket over, hvor voldsomme ting der var blevet skrevet om Medina Chapsal. Instruktør­en håber på, at dokumentar­filmen og serien kan vaere med til at aendre praemissen for, hvad den personlige pris for kunst er.

Fundet ro

»Nogle af de her rubrikker ville ikke vaere gået i dag efter MeToo. Britney Spears og Lydmor har også aendret debatten, men det er en proces, og jeg håber, at vi kan give et indspark. Jeg forstår vigtighede­n af kritisk journalist­ik, men ikke brugen af øgenavne og mobning. Der bliver jeg aktivistis­k, og det er jo ikke kun Medina, det går ud over mange.«

Medina har fundet meget mere ro i sig selv i dag. Hun har fundet meningen med livet i de naere relationer, er blevet god til at lukke af og er meget selektiv omkring, hvad hun går med til i forhold til pressen.

Men havde hun haft den samme succesfuld­e karriere, hvis ikke det var for hendes medieekspo­nering?

»Det tror jeg bestemt. Musikken og privatlive­t er to forskellig­e ting for dem, der dyrker hendes musik. Jeg tror ikke, at all publicity is good publicity, eller at hun ikke var blevet en stjerne, hvis hun var blevet behandlet paenere i tabloidpre­ssen.«

Men når eksponerin­gen er så stor, gør det vel, at man bliver ved med at vaere relevant?

»Ja, det er der nok en sandhed i, og de sidste par år har hun vaeret mindre i fokus, og derfor hører man ikke så meget om hende. Men det burde stadig ikke vaere nødvendigt, at man skal traekke sig for ikke at risikere grimme personlige overskrift­er.«

Da Medina Chapsal så de faerdige produkter, havde hun ingen indvending­er. Hun kneb bare en tårer.

»Hun har fundet meget mere ro i sig selv i dag. Hun har fundet meningen med livet i de naere relationer, er blevet god til at lukke af og er meget selektiv omkring, hvad hun går med til i forhold til pressen.«

Nordsjaell­and

Medina Chapsal, sanger,

 ?? ?? AMANDA NYGAARD FRISK
Ifølge instruktør Kaspar Astrup Schröder er Medina Chapsal en kvinde, der ikke laegger fingre imellem og altid husker at sige tak. Foto: Rasmus Stabell
AMANDA NYGAARD FRISK Ifølge instruktør Kaspar Astrup Schröder er Medina Chapsal en kvinde, der ikke laegger fingre imellem og altid husker at sige tak. Foto: Rasmus Stabell

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark