Jyllands-Posten Søndag

SAP, DKP, VS OG ENHEDEN

- PETER ROSENDAL, WEEKENDRED­AKTØR

Ko Pauk (tv.) er en feteret filminstru­ktør i Myanmar. I dag har han forladt sin kone og to sønner for at slå sig til de vaebnede styrker, der kaemper mod militaeret.

Når man har gået på laerersemi­narium i 1980’erne, ved man, at den politiske venstreflø­j i Danmark langtfra er en enhed historisk set. Sikke nogle verbale slagsmål, man kunne tage internt blandt repraesent­anter fra DKP, DKP/ML, VS, IS, SAP, KAP. Men så fandt den store forbrødrin­g sted i form af paraplyen Enhedslist­en, der blev stiftet i 1989. I dagens udgave af Indblik Weekend kigger journalist Jette Elbaek Maressa imidlertid på, hvordan krigen i Ukraine har fået gamle uenigheder på venstreflø­jen til at bluse op. Efter en tid, hvor bl.a. klimaet har vaeret højest på den rød-grønne dagsorden, skal der nu findes faelles fodslag i store spørgsmål om Danmarks militaere sikkerhed og Nato. Det er ikke nogen let sag. Men betyder det overhovede­t noget for partiets vaelgere i dag?

Og når vi nu er ved det politiske, så springer vi 250 år tilbage i tiden i journalist Uffe Christense­ns dramatiske beretning om Christian VII’s livlaege Johann Friedrich Struensees sidste dage. Vi kan afsløre, at det drypper med blod i den fortaellin­g.

Tilbage i nutiden fortaeller den 42-årige Mads Dybtved om den kroniske sygdom, der har vendt hans liv på hovedet. Den stolte vestjyde har haft svaert ved at få den fornødne hjaelp i sin vanskelige situation, og de praktisere­nde laeger erkender da også generelt, at medicin sjaeldent er nok for kroniske smertepati­enter. Laegerne efterlyser alternativ­er på området. Flere politiske partier kritiserer samtidigt, at en handlingsp­lan på området er blevet udskudt af regeringen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark