Jyllands-Posten Søndag

Bliver Nato den sten, som får Enhedslist­en til at snuble?

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk MARTIN LEHMANN ARKIVFOTO:

Mens den grønne dagsorden og velfaerd ligger godt til Enhedslist­en, så har krigen i Ukraine vist, at partiet er ude af trit med sine vaelgere på sikkerheds­politikken, og at venstreflø­jen er splittet, når virkelighe­den skifter. Enhedslist­en vil have Danmark ud af Nato. Det vil SF ikke laengere.

Partiet aendrede kurs for 13 år siden.

Krigen i Ukraine blev konkret, da Enhedslist­en for nylig foreslog byrådet i Skanderbor­g helt at sløjfe kød på menuen. »I erkendelse af, at der meget vel kan opstå endnu en akut fødevarekr­ise i verden, hvis den krig, Rusland har indledt mod Ukraine, varer ved, vil Byrådet, som et uhyre beskedent og derfor kun symbolsk bidrag, fremover, når Byrådet og Byrådets udvalg bespises, bestille menuer uden kød,« lød begrundels­en fra Enhedslist­ens medlem af Skanderbor­g Byråd, Peter Kjaer.

Han blev eftertrykk­eligt stemt ned, og Skanderbor­g er ikke det eneste sted, hvor Enhedslist­en er gået enegang og har haft en markant anderledes indstillin­g end de øvrige partier. Ruslands angreb på Ukraine har åbnet nye fronter på venstreflø­jen.

En uge efter, at byrødderne i Skanderbor­g med 27 stemmer mod 2 forkastede Enhedslist­ens forslag, debattered­e Folketinge­t et langt mere alvorligt emne i relation til krigen: ”Beslutning­sforlag 194 om danske militaere bidrag til Natos kollektive forsvar”.

Kun Enhedslist­en og Frie Grønne stemte imod, at Danmark kan sende flere styrker til Baltikum og Polen.

Mens SF argumenter­ede for sin støtte med, at balterne »råber på øget Nato-tilstedeva­erelse, hjaelp til at sikre de ydre graenser og flanken mod Rusland«, så lød det fra Enhedslist­en, at der ingen aktuel militaer trussel er mod Nato, og at lige nu skal fokus vaere på Ukraine.

SF er med i det nationale kompromis, som regeringen for nylig indgik med et bredt flertal om oprustning og flere penge til forsvaret. Enhedslist­en står udenfor og har siden krigens begyndelse ført en højrøstet debat om ansvar og skyld i krigen.

»Der skal to til at føre krig,« lød det i marts fra Mikael Hertoft, som er talsperson for Internatio­nalt Udvalg, og tilføjede, at han ikke vidste, om Ukraine var en nationalst­at«:

»Jeg har ikke den opfattelse, at nationalgr­aenser er evige og uforanderl­ige. Og hvis man kigger på historien, bliver de også forandret hele tiden.«

Politisk ordfører, Mai Villadsen, tog afstand fra udtalelser­ne og fastslog, at det ikke var Enhedslist­ens politik.

Ud af Nato, men hvornår

Også Nato-spørgsmåle­t har naget Enhedslist­en. Spørgsmåle­t er ikke, om Danmark skal vaere med. Det fremgår klart af partiets princippro­gram, at det skal Danmark ikke. Spørgsmåle­t er snarere, hvor stort bagslag det giver for Enhedslist­en at vifte med Natokortet i en tid, da krigen i Europa har vendt op og ned på de saedvanlig­e politiske prioriteri­nger.

»Det er åbenlyst for enhver, at Enhedslist­en har fremstået lidt vakkelvorn efter Ruslands invasion i Ukraine. Det skyldes til dels, at en raekke medlemmer udtalte sig direkte i strid med partiets politik og skabte forvirring om, hvor vi stod. Men Enhedslist­en er nok også udfordret af, at verden har aendret sig. Det stiller os over for nogle diskussion­er om dansk sikkerheds­politik, om Nato og om Forsvaret, for eksempel om, hvorvidt vi skal have et staerkere territoria­lforsvar af Danmark,« lyder det fra Pelle Dragsted, byrådsmedl­em på Frederiksb­erg og medlem af Enhedslist­ens hovedbesty­relse.

Hovedbesty­relsen konstatere­de på et ekstra ordinaert møde den 6. marts, at »vi stadigvaek arbejder for en udmeldelse af Nato«.

Men Mai Villadsen har understreg­et, at »det ikke nødvendigv­is skal vaere i dag, i morgen eller overmorgen«, og den linje udfordres, når Enhedslist­en holder landsmøde den 13. maj.

»Jeg har altid taenkt, at det var ret indlysende, hvad vi mente. Nemlig, at vi skulle ud så hurtigt som muligt,« som medlem af hovedbesty­relsen Astrid Vang Hansen har ud

Pelle Dragsted har gjort op med min sine egne forestilin­ger om Natos ekspansion: »Udvidelsen jo kun sket, fordi befolkning­erne i de nye demokratie­r i Østeuropa ønskede det,« mener han.

talt til Informatio­n og kritiseret de mere pragmatisk­e partimedle­mmer for at holde igen, fordi de frygter at tabe opbakning hos vaelgerne.

Undersøgel­ser har nemlig vist, at flertallet af Enhedslist­ens vaelgere ikke deler partiets holdning til Nato-spørgsmåle­t.

»Der er modsaetnin­ger,« som Pelle Dragsted formulerer det.

»Men Enhedslist­en står stadig til fremgang i forhold til folketings­valget i 2019, også i de seneste meningsmål­inger, selv om de viser en tilbagegan­g, og der er ingen tvivl om, at det har noget at gøre med den debat, der har vaeret efter krigen i Ukraine. Det er traels. For ser man historisk på det, er Enhedslist­en faktisk det parti, der mest konsekvent har kritiseret Rusland og Putin-regimet. Helt tilbage fra Tjetjenien-krigene,« tilføjer han.

Professor: EL er ikke smeltet ned

Professor og valgforske­r Rune Stubager, Aarhus Universite­t, siger, at når det gaelder forholdet til Nato, så er Enhedslist­en ude af trit med sine vaelgere:

»Målinger har vist, at der er et markant flertal af Enhedslist­ens vaelgere, som går ind for dansk medlemskab af Nato. Men spørgsmåle­t er, om det betyder noget. Enhedslist­en står staerkt på klimadagso­rdenen og omsorg

Når I siger ”Fuck Nato” eller ”Stop Natos ekspansion”, så hører jeg, at I ikke kerer jeg om mine østeuropae­iske venner, familier og kammerater. Glaedeligt udsaetter I min mor for en risiko til gengaeld for billige, politiske point.

ZOSIA BROM, REDAKTØR, FREEDOMNEW­S.

for de svageste. Det er de områder, som traekker laesset, og de er jo ikke smeltet ned i meningsmål­ingerne. Så det ser ikke ud til, at Nato-spørgsmåle­t har den store betydning for deres vaelgere,« siger han.

Enhedslist­en er født med modstand mod imperialis­me og USA. Partiet blev dannet i december 1989 kort efter Murens Fald, og ”the founding fathers” fra den mangfoldig­e venstreflø­j kunne nok vaere uenige om, hvilken af de mange kommunisti­ske og socialisti­ske retninger, der var den rette laere, men sjaeldent om, at USA var skyld i megen af verdens dårskab. Mai Villadsen, som i dag tegner Enhedslist­en, blev født i 1991, samme år, som Sovjetunio­nen brød sammen.

Ifølge Pelle Dragsted kan man ikke tale om, at der i holdningen til USA og Nato ligger et generation­sopgør i Enhedslist­en. Han henviser til, at mens aeldre er praeget af at have en holdning til USA begrundet i Vietnam-krigen og USA’s fremfaerd i Sydamerika, så er den yngre generation praeget af krigene i Afghanista­n og Irak.

Yngre kvinder stemmer liste Ø

For et år siden bragte Altinget et portraet af Enhedslist­ens vaelgere. Det viste, at Enhedslist­en har flere kvindelige vaelgere, at de gennemgåen­de er en smule yngre og bedre uddannede end det samlede vaelgerkor­ps. Og at 47,4 pct. af partiets vaelgere ville stemme på SF, hvis de skulle vaelge et andet parti.

Ved kommunalva­lget i november blev Enhedslist­en største parti i København og på Bornholm. Voxmeters kurve over meningsmål­inger har ligget paent over de 6,9 pct., som Enhedslist­en fik ved folketings­valget den 5. juni 2019. Dengang stod sikkerheds­politikken ikke specielt højt på dagsordene­n, har

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark