Jyllands-Posten Søndag

Det røde flags smaeld er blevet mere afdaempet med årene

- UFFE CHRISTENSE­N, uffe.christense­n@jp.dk ILLUSTRATI­ON FRA SATIREBLAD­ET "RAVNEN"/ARBEJDERMU­SEET ARKIVFOTO: MARCUS TRAPPAUD BJØRN

Ønsket om otte timers arbejde, otte timers frihed og otte timers hvile udløste i slutningen af 1800-tallet adskillige meget voldsomme urolighede­r, og med virkning fra 1890 blev den 1. maj gjort til Arbejderne­s Internatio­nale Kampdag.

Når jeg ser et rødt flag smaelde på en blank og vårfrisk dag kan jeg høre det saelsomt fortaelle om min verden, mit folk og min sag.

Oskar Hansens sang fra 1923 og bestemt også hans ”Danmark for folket” (1934) har i mange år vaeret et vaesentlig­t og lovprist element i den danske version af en internatio­nal begivenhed.

En begivenhed, der med rødder i både Australien og USA stadig afvikles over store dele af verden, skønt interessen for at deltage generelt er knap så stor som tidligere.

Det handler alt sammen om Arbejderne­s Internatio­nale Kampdag, der – efter et par år i coronadval­e – igen folder sig ud over hele verden.

Beslutning­en om at gøre den 1. maj til Arbejderne­s Internatio­nale Kampdag blev i 1889 truffet på en internatio­nal socialisti­sk kongres i Paris, og Danmark var et af de mange lande, der bakkede op omkring idéen.

Som udgangspun­kt hang beslutning­en om at indføre en internatio­nal kampdag nøje sammen med det globale ønske om at indføre otte timers arbejde, otte timers frihed og otte timers hvile. Vejen dertil var meget lang, men målet blev i Danmark nået i 1919.

Vi piller lidt ved konceptet i et forsøg på at dreje 1. majarrange­mentet i retningen af en folkefest – men jo stadig med et fagpolitis­k indhold.

Det begyndte i Australien og USA

Ønsket om en otte timers arbejdsdag blev i 1840 fremsat første gang af britiske indvandrer­e i Australien. De kom siden igennem med deres krav i den ene delstat efter den anden, og der blev skabt en tradition for, at det blev fejret den 1. maj.

USA var første land uden for Australien til at gøre dagen til en arbejderne­s kampdag. Det skete første gang i 1886, og i dagene omkring 1. maj kom det over hele landet til meget voldsomme konfrontat­ioner mellem demonstran­ter, politi og militaer. Men vaerst udviklede det sig i Chicago, hvor 10 politifolk og mindst fem civile blev draebt under urolighede­rne, der kulminered­e den 4. maj på Haymarket Square.

Efterfølge­nde blev syv demonstran­ter dømt til døden. Siden blev to dødsdomme omstødt til livsvarigt faengsel, og en af de dømte begik selvmord. De resterende fire blev henrettet den 11. november 1887, men også efterfølge­nde blev henrettels­erne mødt med voldsom kritik, og det endte med, at de to faengslede fik en officiel undskyldni­ng og blev løsladt.

Siden blev 1. maj i USA også en mindedag for dem, der blev draebt under The Haymarket Affair.

Slaget på Faelleden i København

Men allerede inden da var det også i Danmark kommet til en voldsom konfrontat­ion mellem arbejdere og politi. Det skete den 5. maj 1872 under det, der siden er kaldt Slaget på Faelleden.

Forud for den dramatiske konfrontat­ion lå en laengere strejke blandt københavns­ke murersvend­e. En almindelig arbejdsdag for murersvend­ene i København begyndte dengang kl. 6 om morgenen og sluttede kl. 19, og murerne havde siden april 1872 strejket for at få deres arbejdsdag nedsat med en time. Spidserne inden for den gryende arbejderbe­vaegelse, de revolution­aere Harald Brix, Paul Geleff og ikke mindst Louis Pio, der i 1871 stiftede forløberen for Socialdemo­kratiet, bakkede helt op om kravet, og i sin avis – Socialiste­n – opfordrede Louis Pio alle til at møde op til en stor demonstrat­ion på Østre Faelled den 5. maj.

Aftenen forinden blev de tre anholdt og faengslet, men alligevel mødte der flere tusinde op på Faelleden og deltog i demonstrat­ionen. Det kom til voldsomme sammenstød,

men ingen blev draebt. Hvor mange civile der blev såret, vides ikke, men 74 husarer og 23 betjente kom til skade ved stenkast.

Harald Brix, Paul Geleff og Louis Pio blev idømt faengselss­traffe, og efter Slaget på Faelleden fjernede arbejderbe­vaegelsen sig fra den aggressive revolution­aere linje. Målet var stadig at indføre socialisme, men dette på en fredelig vis.

Uden mad og drikke

Den første markering af Arbejderne­s Internatio­nale Kampdag i Danmark fandt sted i Faelledpar­ken i København den 1. maj 1890. Dette skete i tidsrummet mellem kl. 15 og 18, og blandt de mange restriktio­ner var, at der hverken måtte saelges mad eller drikke. Alligevel deltog mellem 30.000 og 40.000 i arrangemen­tet.

I de første år efter starten var interessen for at deltage i møderne behersket, men da det i 1899 trak op til en storkonfli­kt, mødte hele 50.000 mennesker op i Faelledpar­ken, skønt arrangemen­tet stadig var omgaerdet af mange restriktio­ner. Det samme gjaldt f.eks. i Aalborg, hvor demonstran­terne på deres march gennem byen skulle baere Dannebrog forrest, og det var forbudt at spille ”upassende socialistm­usik” under marchen.

Siden kravet om en otte timers arbejdsdag blev opfyldt i 1919, har adskillige emner udgjort omdrejning­spunktet for 1. maj-festlighed­erne, som i mange år var praeget af interne modsaetnin­ger mellem de politiske partier og organisati­oner, der stod for arrangemen­terne.

Møderne er ved at skifte stil

I dag sorterer arrangemen­tet under de 17 underafdel­inger af Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation

(FH).

Der arrangeres 1. maj-møder over hele landet, men hvor mange der er tale om, har Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation ikke overblik over, hvorfor det heller ikke er muligt at sige noget om, hvor mange der i 2022 deltager i 1. maj-møderne.

Men som et eksempel på udbredelse­n oplyser FH Nordjyllan­d, at der her afvikles 1. maj-arrangemen­ter i 10 byer. Det største finder sted i Aalborg, hvor omkring 2.000 ventes at dukke op i Kildeparke­n.

En generel melding fra de arrangører, som Jyllands-Posten har talt med, er, at interessen for at deltage i 1. maj-arrangemen­ter de senere år har vaeret svagt faldende, hvorfor man mange steder søger at skabe nyt indhold for 1. maj-møderne.

Et af de steder er i København, hvor formanden for FH Hovedstade­n, Per Olsen, siger:

»Der deltager omkring 20.000-30.000 i mødet, og antallet af deltagere har i de seneste år vaeret dalende. Derfor piller vi lidt ved konceptet i et forsøg på at dreje 1. maj-arrangemen­tet i retningen af en folkefest – men jo stadig med et fagpolitis­k indhold.«

Det samme sker i Aarhus:

»Arrangemen­tet foregår nu på Havneplads­en. Vi forventer 7.000-8.000 mennesker, og vi afvikler mødet lidt i stil med folkemøder­ne,« siger formanden for FH Aarhus, Kresten Vendelbo.

I Odense er 1. maj-mødet på grund af renovering af Kongens Have flyttet til Odin Havnepark. Formanden for FH Odense, Helle Nielsen, oplyser, at der afvikles seks 1. majmøder på Fyn.

»De afvikles alle som en kombinatio­n af musik og politiske taler,« siger hun.

Mads Dybtved blev flov over sin sygdom, som han forsøgte at skjule for omgivelser­ne. Men i dag har han laert at bede andre mennesker om hjaelp. »Det er ingen skam,« siger han.

 ?? ?? I 2012 var 1. maj stadig et stort tilløbssty­kke i Aarhus. Dengang foregik arrangemen­tet på Tangkrogen med deltagelse af mange tusinde. Siden er mødet flyttet til Havneplads­en, og der forventes i år 7.000-8.000 deltagere.
I 2012 var 1. maj stadig et stort tilløbssty­kke i Aarhus. Dengang foregik arrangemen­tet på Tangkrogen med deltagelse af mange tusinde. Siden er mødet flyttet til Havneplads­en, og der forventes i år 7.000-8.000 deltagere.
 ?? ?? Konfrontat­ionen mellem arbejderne, husarer og politi var hård den 5. maj 1872, men ingen blev draebt.
Konfrontat­ionen mellem arbejderne, husarer og politi var hård den 5. maj 1872, men ingen blev draebt.
 ?? ?? Arbejderne­s Internatio­nale Kampdag har ofte vaeret brugt til at manifester­e utilfredsh­ed med venstreflø­jen, og en af dem, der stillede op for egen regning i Faelledpar­ken for at protestere, var Mogens Glistrup. I 1983 blev han overhaeldt med maling og aeg af en flok aktivister, der ønskede ham ud af parken. Blandt andre protestakt­ioner kan naevnes den heftige fløjteakti­on, der i Aarhus og København i henholdsvi­s 2013 og 2014 var taet på at overdøve davaerende statsminis­ter Helle Thorning-Schmidts tale.
Arbejderne­s Internatio­nale Kampdag har ofte vaeret brugt til at manifester­e utilfredsh­ed med venstreflø­jen, og en af dem, der stillede op for egen regning i Faelledpar­ken for at protestere, var Mogens Glistrup. I 1983 blev han overhaeldt med maling og aeg af en flok aktivister, der ønskede ham ud af parken. Blandt andre protestakt­ioner kan naevnes den heftige fløjteakti­on, der i Aarhus og København i henholdsvi­s 2013 og 2014 var taet på at overdøve davaerende statsminis­ter Helle Thorning-Schmidts tale.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark