Jyllands-Posten Søndag

»Vi løber tør for noget, der kan hjaelpe dem«

Medicin er langtfra nok, når det handler om kroniske smerter. Landets praktisere­nde laeger erkender, at de har svaert ved at finde alternativ­er.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM, daniel.n.agerholm@jp.dk FREDERIK MAHLER BANK, indblik@jp.dk

Der skal mere hjaelp til, hvis en af de største patientgru­pper i Danmark skal have den fornødne hjaelp fra de praktisere­nde laeger.

Det viser en rundringni­ng til regionerne­s kvalitetse­nheder på området. Svaret er et overordnet nej, når der bliver spurgt, om de praktisere­nde laeger er godt nok udrustet til at tage imod patienter med kroniske smerter.

De seneste tal fra Sundhedsst­yrelsen viste, at 1,3 millioner danskere i 2020 havde kroniske smerter. Det svarer til mere end hver femte dansker.

Marianne Siersbaek, der er laegefagli­gt ansvarlig for kvalitetse­nheden i Region Nordjyllan­d og praktisere­nde laege, nikker genkendend­e til, at mange praktisere­nde laeger har behov for mere viden om kroniske smerter og den ikke-medicinske behandling heraf.

»Før i tiden blev der brugt en del mere smertestil­lende medicin, og det skal man stadig gøre i akutte faser, men det er vigtigt, at man ved, hvornår det skal stoppes igen. Det er der generel stor forståelse for blandt praktisere­nde laeger, men problemet er jo netop ophør eller nedtrapnin­g, når først den medicinske behandling er i gang, hvis ikke vi har noget at saette i stedet for, når der er behov for det,« siger hun.

Hun bakkes op af kvalitetsu­dvikler i praksis i Region Sjaelland og assisteren­de professor på Københavns Universite­t (KU), Andreas Heltberg:

»Smerter kan ikke alene hjaelpes med medicin. Smerter er en kompleks tilstand, som har noget kropsligt, men også en psykisk komponent. Vi løber tør for noget, der kan hjaelpe dem.«

Smerter skal på pensum

Marianne Siersbaek understreg­er, at der ikke skal peges fingre ad de praktisere­nde laeger. I stedet skal man kigge på uddannelse­sstederne.

På ingen af de tre største universite­ter i Danmark er smertebeha­ndling et fag på

Kvalitetss­ikrende laeger i praksis i Region Sjaelland, Nord- og Midtjyllan­d mener, at laegerne ikke har ressourcer­ne til at behandle kroniske smertepati­enter optimalt. Formanden for PLO Hovedstade­n deler den opfattelse.

I Region Syddanmark anerkender den kvalitetss­ikrende laege, at det er en svaer gruppe at behandle, men ifølge ham er det op til praksis selv at optimere behandling­en og søge efteruddan­nelse. pensum, og det undrer Marianne Siersbaek:

»Smerter og smertebeha­ndling skal på pensum i undervisni­ngen på uddannelse­rne. Der er behov for et generelt løft.«

Andreas Heltberg peger på, at man bør rette fokus mere på de praktisere­nde laegers samarbejde med andre institutio­ner i blandt andet kommunen.

»Man skal saette ind med ressourcer ude i primaersek­toren. Det kunne vaere i et naert samarbejde med vores kolleger i kommunen ved at lave kroniske smertekurs­er til patientern­e. Det gør en kaempe forskel i forhold til, hvordan jeg kan behandle en smertepati­ent,« siger han.

I et skriftligt svar forklarer Maria Herlev Ahrenfeldt, sektionsle­der i Enhed for Evidensbas­eret Medicin i Sundhedsst­yrelsen, at man i efteråret 2020 udarbejded­e en afdaekning som et fagligt oplaeg til en national smertehand­lingsplan med beskrivels­e af de vaesentlig­ste udfordring­er og mulige initiative­r på området.

Hun forklarer, at der ikke er foretaget yderligere på området, da man afventer en politisk handlingsp­lan på smerteområ­det, som er forsinket på grund af indsatsen mod covid-19. Hun understreg­er samtidig, at smerteområ­det fortsat er en prioritet i Sundhedsst­yrelsen.

To år uden handling

Efter naesten to år, hvor corona har vaeret førsteprio­ritet, ser smertehand­lingsplane­n nu ud til at blive trukket op fra skuffen. Ifølge Sundhedsor­dfører for Venstre, Martin Geertsen (V), er smertehand­lingsplane­n på bordet, når sundhedsor­dførerne samles den 10. maj.

»Det er vanvittigt vigtigt at få kigget på det her med det samme. Der er tale om en enorm patientgru­ppe, og der er behov for, at der kommer en smertehand­lingsplan, som skitserer, hvordan de her mennesker skal behandles,« siger Martin Geertsen, som samtidigt saetter spørgsmåls­tegn ved sundhedsmi­nisteriets valg om at laegge handlingsp­lanen vaek.

»Jeg er helt med på, at Sundhedsmi­nisteriet har haft andre ting at se til, men der kan ikke siges noget godt om, at en handlingsp­lan har fået lov at ligge i en skuffe i årevis. Det er smerterne ikke gået vaek af.«

Desuden kalder Martin Geertsen idéen om, at smertebeha­ndling skal på uddannelse­rnes pensum, for en selvfølge.

Han bakkes op af Dansk Folkeparti­s sundhedsor­dfører, Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

»Der har vaeret meget andet at kigge på, men hvis handlingsp­lanen har ligget på regeringen­s bord i to år, så burde det have vaeret nemt at traekke den op lige efter corona og få kigget på den. Det centrale er dog, at vi nu kommer i gang og får gjort noget ved den,« siger han.

Peder Hvelplund (EL) kritiserer også, at handlingsp­lanen har ladet vente på sig.

»Det er alt for lang tid at have handlingsp­lan liggende på så centralt et område. Det er utilfredss­tillende, isaer for en regering, som har en erklaeret målsaetnin­g om at gøre op med ulighed i sundhedsse­ktoren. Det bør der reageres på, og derfor vil det vaere noget af det, vi vil tage med ind til forhandlin­ger om en ny sundhedsre­form,« siger Peder Hvelplund.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra sundhedsmi­nisteren.

SÅDAN SVAREDE DE ADSPURGTE LAEGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark