Jyllands-Posten Søndag

Saftspaend­te tyske bourgogne-draebere ligner sommerens bedste vinkøb

- MORTEN BUNDGAARD morten.bundgaard@jp.dk

Ugens vintest stiller skarpt på tysk spätburgun­der fra den hede, men forbavsend­e vellykkede 2019-årgang, der er faldet fantastisk godt ud i stort set alle tyske rødvinspro­ducerende regioner. Det bugner med gode køb og elegante vine i alle prisklasse­r – i saerdelesh­ed blandt billigste basisvine, der på sin vis markerer en ny guldalder for vinlandet mod syd.

En magtdemons­tration. Jeg sad og tyggede på ordene i taxaen. Det var, hvad det var. Det var sensommer, corona havde stadig et kedeligt tag i Europa, og jeg havde brugt de sidste timer på at smage mig igennem omkring udvalgte 50 spätburgun­dere fra 2019-årgangen, og nu var det Richtung Flughafen Frankfurt for fuld musik med mundbind und alles.

Jeg havde lige forladt Kurhaus og den årlige sneak preview af de nye årgange, som den tyske eliteprodu­centforeni­ng VDP afholder hvert år i august i kurbyen Wiesbaden. Her var jeg naermest blevet blaest omkuld af kvaliteten fra de unge pinot-specialist­er Sebastian Fürst i Franken og Julian Huber i Baden, der begge har lavet blaendende rødvin i 2019. Men de to ekvilibris­ter var ikke, hvad jeg haeftede mig mest ved.

Det var tvaertimod bundniveau­et på tvaers af regioner og producente­r, der var så slående, for aldrig havde jeg smagt så mange tyske pinot noirs på så konsistent og højt et niveau. Det var et varsel om to ting; den varme 2019-årgang er også en vellykket årgang, når det gaelder spätburgun­der.

Det andet er, at stadig flere producente­r – med den unge generation helt fremme – har knaekket koden. De er bare blevet bedre og bedre for hvert år, der går, til at afkode pinot noir-druens saerpraeg og haelde dem på flaske i herligt rene og autentiske versioner.

Tidligere tiders tyske forgabelse i rå kraft og koncentrat­ion, der typisk resultered­e i ubalancere­de vine med hårdtpumpe­t frugt med heftig faddominan­s til følge, er for laengst fortraengt af helt andre stilarter, der har skabt grundlaget for langt mere raffinered­e vine; markant syrefriske, elegant urtede og kølige med klarhed og mineralsk nerve. Tilmed ofte med den lokale dialekt intakt.

Et slående eksempel på udviklinge­n er den unge vinmager Daniel Twardowski, der på blot 10 år har opnået helt utrolige resultater i det kølige Mittelmose­l ved at fokusere ensidigt på den notorisk uregerlige røde druesort efter burgundisk forbillede. Han har overhalet mange kolleger indenom og evnet at ophaeve tyngdelove­n med sine små, vaegtløse pinot-mirakler, der i dag rangerer blandt Tysklands bedste.

Twardowski er med andre ord et mønstereks­empel. Spejlbille­det af det tigersprin­g, som tyskerne har taget med pinot-klaserne under armen alene det seneste årti. Kald det

FÅ VIN I ØRERNE

Lyt til podcasten

”Hvad drikker Lillelund?” på www.jp.dk/podcast en slags vinøs pendant til efterkrigs­tidens tyske Wirtschaft­swunder. Og dermed er vi tilbage ved 2019.

For nok har Huber, Fürst og Twardowski alle lavet exceptione­l spätburgun­der i 2019 på hver sin måde, men de er langtfra de eneste, og som det også er en selvstaend­ig pointe i denne uges stortest (se flere vine på jp.dk), er det langtfra kun i toppen af hierarkiet, at man finder kvalitet. Et slående antal basisvine synger virkelig, som velproduce­ret pinot skal gøre det, og det til sviende skarpe priser.

Noget af forklaring­en tilfalder 2019, som var endnu et år praeget af ekstremt vejrlig; tidlig blomstring, en lammende hede og tørke hen over forår og sommer, men der var også kølige naetter, som samlet gav små, koncentrer­ede druer med gode ekstrakt- og syreniveau­er. Men også problemer i form af uvejr, frostskade­r og solskoldet frugt. Det reducerede udbytterne, men resultered­e i gode ekstraktog frugtsyrev­aerdier. Det har givet fuldmodne og smagsinten­se vine; saftspaend­te og vibrerende friske, de er allerede ved at åbne nu, smager forrygende, men de har også stamina til en laengere rejse ind i fremtiden.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark