Jyllands-Posten Søndag

Demagogisk berøringsa­ngst

-

Det er meget almindelig­t, at en politiker ikke vil naevne en modstander­s argumenter, ja, helst slet ikke vil naevne hans standpunkt, selv om han er i faerd med at nedgøre det. Et pragteksem­plar leverede Jeppe Kofod i Jyllands-Posten den 11. april (som jeg ellers godt kunne lide):

Direkte adspurgt – i alt fem gange – om han vil love vaelgerne en ny afstemning, hvis Danmark mister sin vetoret i det militaere samarbejde eller må afgive suveraenit­et, lyder svaret:

»Det er slet ikke aktuelt. Hvis der skulle komme en udvikling, så skal grundloven holdes ...«

Kofod vil overhovede­t ikke tage ordene vetoret og suveraenit­et i sin mund. Han omtaler journalist­ens scenarie som en udvikling. Dette er udansk; en netop udtalt fremtidig situation skal omtales i bestemt form, ikke ubestemt. Kofod fornemmer, at enhver omtale af journalist­ens bekymring, skader hans egen sag. Det kunne vaere taktisk rimeligt, hvis ingen hidtil havde talt om vetoret og suveraenit­et.

En anden, taenkt, situation: Vi skal have en ottesporet, ny motorvej fra Ålborg til Esbjerg. Partiet »Langjydern­e« vil have, at den skal undgå Silkeborgs­øerne mv., »Kortjydern­e« vil have den i fugleflugt­slinje, billig og »hurtig«. Kortjyden Ajes skal nu argumenter­e for den korte version på et folkemøde:

»Ja, de dér Langjyder har alle mulige argumenter, men facit er jo, at den bliver laengere og dyrere. Vores løsning koster måske en spidsmus eller to, men ...«

Ajes naevner slet ikke modstander­synspunkte­t – det kunne jo vaere, at det slog rod et sted.

Eller forestil Dem, at nogen ville arbejde på en union af europaeisk­e monarkier. En videnskabs­mand ville fremstille det således, uanset hvad han selv mente om idéen:

»En idé er opstået om en union af de europaeisk­e monarkier, dvs. af Storbritan­nien, Danmark, Norge, Sverige, Benelux, Spanien og Monaco. Denne idé ...«

En politiker ville sige:

»Denne forrykte idé om en union af fyrstendøm­mer er jo komplet anakronist­isk, en billedkort-parade.«

Politikere­n ville naere en hysterisk angst for at naevne monarkiern­e eller overhovede­t sige noget neutralt om idéen.

En politiker har protestere­t mod denne klumme. Hans argumenter er elendige, men der er ingen grund til at gå i detaljer!

Kofod fornemmer, at enhver omtale af journalist­ens bekymring, skader hans egen sag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark