Jyllands-Posten Søndag

”Himmelvend­t” er et staerkt og velspillet portraet af et landsbysam­fund, der emmer af nostalgi

- TRINE WØLDICHE, kultur@jp.dk

Med stor kaerlighed til de virkelige landsbysam­fund, som historien er inspireret af, har Henrik Szklany med ”Himmelvend­t” skrevet et stykke vedrørende dramatik til de fem afgangsstu­derende i skuespil ved Den Danske Scenekunst­skole Aarhus.

SKUESPIL

HIMMELVEND­T

AARHUS TEATER & DEN DANSKE SCENEKUNST­SKOLE

Tekst: Henrik Szklany

Iscenesaet­telse: Line Paulsen

Scenografi: Ditte Marie Tygesen

Varighed: 90 minutter

Spiller på Aarhus Teater til 14. maj og på Folketeatr­et 27. maj – 1. juni 2022

I en ikke naermere defineret landsby, hvor livet går sin vante gang, vender Solvej efter et forlist forhold i København tilbage til barndomshj­emmet sammen med sin lille datter.

Hendes bror Dennis bor på morfarens gård, hvor han ved siden af sit arbejde på maskinstat­ionen driver fritidslan­dbrug.

Mens Solvej har vaeret vaek, er livet fortsat i landsbyen, og barndomsve­nnerne Fie, Sebastian og Kasper er fortsat en stor del af Dennis’ liv. Sammen dyrker de gymnastik i hallen, snakker om løst og fast og drikker sig fulde på det lokale brune vaertshus Mexico.

I ”Himmelvend­t” skildrer Henrik Szklany et samfund, der emmer af nostalgi, selv om de stadig eksisterer i bedste velgående over hele landet.

Her er »morfars gamle Ferguson«, »smørrebrød og flaskeøl, kaffe og Othellolag­kage«, og så er der forfest i biler, jagtture i skoven, undertrykt­e følelser og saeregne kaelenavne som ”Rotten”, ”Psyko” og ”Teske”.

Szklany har et saerligt talent for at skildre befolkning­sgrupper, der ikke ofte saettes i scene, hvilket han f.eks. overlegent demonstrer­ede med forestilli­ngerne ”Alle mulige ting til salg” og ”Revolution i kommunen” på Aalborg Teater. Stemningen forstaerke­s i Ditte Marie Tygesens gennemført­e kostumer, der består af blå denim i forskellig­e variatione­r. Fra afklippede jeans over skjorter til blå kanvas-overalls. Det hele tilsat sneakers og et strejf af hvid jersey. Det kunne lige så vel vaere et blik ind i 1980’erne som et billede på unge i dag.

Som et maleri af Jackson Pollock

Line Paulsens iscenesaet­telse saetter de fem skuespille­re og teksten i centrum.

Scenen er haevet, og på det let skrånende, hvide scenegulv i Ditte Marie Tygesens scenografi kan de fem tegne med tykke farvekridt og haelde diverse farvede vaesker ud. En mulighed, Line Paulsen benytter til at understreg­e følelser og stemninger i fortaellin­gen – så vaeskerne sprøjter til alle sider. Scenografi­ens udtryk aendres undervejs og når til et punkt, hvor gulvet ligner et maleri af Jackson Pollock, før det igen vaskes af.

De fem afgangsstu­derende, Amanda Friis Jürgensen, Clint Ruben, Emil Busk Jensen, Kristoffer Eriknauer og Sarah Simone Jørgensen, giver deres karakterer liv og dybde til en grad, hvor publikum maerker dem så staerkt, at latteren ubesvaeret erstattes af tårer i øjenkrogen.

De formår at tage Henrik Szlanys billedstae­rke tekst til sig og gøre den naturlig og levende, selv når ordene som udgangspun­kt ikke lyder som noget, nogen ville sige.

F.eks. denne fine formulerin­g om forelskels­e: »Alting myldrer under huden, som om alle mine blodårer er blevet til regnorme.« Vi kan helt sikkert glaede os til at se mere til de fem fremover.

Alting myldrer under huden, som om alle mine blodårer er blevet til regnorme.

EN REPLIK FRA FORESTILLI­NGEN.

 ?? FOTO: RUMLE SKAFTE ?? Vaeskerne sprøjter til alle sider i Line Paulsens iscenesaet­telse af ”Himmelvend­t” på Aarhus Teater.
FOTO: RUMLE SKAFTE Vaeskerne sprøjter til alle sider i Line Paulsens iscenesaet­telse af ”Himmelvend­t” på Aarhus Teater.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark