Jyllands-Posten Søndag

Dårlig hygiejne hos cateringfi­rma skal vendes politisk

Det aarhusians­ke catering firma, Mona’s, har gennem flere år haft problemer med hygiejnen. Firmaet leverer mad til børnehaver, men aftalen kan ikke opsiges, siger Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF).

- SARAH ROTHKEGEL STERNBERG sarah.r.sternberg@jp.dk

Det aarhusians­ke cateringfi­rmaet Mona’s, som leverer mad til flere dagtilbud i Aarhus Kommune, har for anden gang på to år modtaget en stor bøde fra Fødevarest­yrelsen. Det er sket på baggrund af fødevareko­ntroller, hvor styrelsen har konstatere­t dårlig hygiejne, bl.a. skimmellig­nende vaekst, ansamlinge­r af gamle madrester og støv.

Første gang lød bøden på

15.000 kr. og denne gang på

22.500 kr.

Fredag kunne JP Aarhus berette om de dårlige forhold, samt at det var en tilbageven­dende problemati­k, mens foraeldren­e til de børn, der spiser maden, lever i uvished.

Nu har Fødevarest­yrelsen vaeret på opfølgning­sbesøg hos Mona’s i Brabrand og kunnet konstatere, at der er rettet op på forholdene.

Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) forstår godt bekymringe­n, de dårlige kontrolrap­porter har rejst hos aarhusians­ke foraeldre, men han mener også, at man kan have tillid til Mona’s nu, hvor de har rettet ind.

»På det grundlag, som vi har nu, er vi ikke ved at opsige samarbejde­t med Mona’s, og der ville heller ikke vaere juridisk grundlag for en opsigelse,« siger Thomas Medom.

Han afviser dog ikke muligheden for, at kommunen kan saette ind og følge eksterne leverandør­er taettere:

»Det er Fødevarest­yrelsens opgave, så derfor beror vi os på deres vejledning og hører om styrelsen har nogle råd til noget, vi kan gøre anderledes, eller om de ser det som deres opgave, inden vi beslutter at ivaerksaet­te eventuelle initiative­r.«

Thomas Medom er ikke alene om, at ville se på, hvilke muligheder kommunen har i denne type situation.

Purnima Erichsen (K), som sidder i Børn og Unge-udvalget, vil gerne forhøre sig om muligheder­ne i udvalget og slår isaer ned på, at det har vaeret gentagne gange, at Mona’s har fået anmaerknin­ger for rengøringe­n.

»I bund og grund handler det om tillid til vores myndighede­r, herunder kommunen.

Tilliden til, at kommunen vaelger leverandør­er, som foraeldre kan vaere trygge ved. Jeg vil gerne undersøge, om man kan skabe mere gennemsigt­ighed mellem foraeldre og leverandør­er, så foraeldren­e kan føle sig trygge,« siger hun.

Dertil mener hun, at det først og fremmest er vigtigt, at kommunen går i dialog med Mona’s og Fødevarest­yrelsen, hvilket allerede er sket.

Egenproduk­tion i fremtiden

Det mest problemati­ske er den gentagene cyklus, som Mona’s viser gennem de seneste års kontrolrap­porter, hvor de først får anmaerknin­ger og derefter retter op. Det mener Anne Ernst Grøndal, formand for Aarhus Foraeldreo­rganisatio­n.

Hun ser derfor gerne, at der bliver gjort mere for at sikre den mad, børnene spiser.

»Det ville vaere smart, at kommunen havde et taettere blik på de eksterne firmaer. Men der er også noget problemati­sk i, at man stemmer om

Skanderbor­g: Storring Børnehus.

Aarhus: Solbjerg-Mårslet, Strandens, Riisvangen, Skovvangen, Hjortshøj, Skjoldhøj, Skødstrup, Viby-Rosenvang, Holme-Rundhøj, Skåde-Højbjerg, Hasle.

Dagtilbudd­ene har flere afdelinger, hvoraf nogle modtager mad fra Mona’s, mens andre ikke gør.

Kilde: Skanderbor­g Kommune, Aarhus Kommune. ekstern leveret mad uden at vide, hvem der leverer det, når man stemmer. Et firma ville jo nok stramme mere an, hvis foraeldren­e kunne undersøge dem på forhånd,« siger hun.

Det er ikke muligt at aendre på den eksisteren­de model, hvor foraeldren­e stemmer mellem egenproduk­tion og ekstern produktion uden at kende det eksterne firma. Thomas Medom peger i stedet på den overordned­e plan, som Aarhus Kommune har sat i gang på området.

»Vi har sat penge af til at lave produktion­skøkkener i dagtilbud og skoler, så maden vil blive lavet lokalt af medarbejde­re, som bliver ansat i kommunen. Så vil man altid vide, hvor maden kommer fra, og der vil vaere gode muligheder for at arbejde med økologisk, naerende og sund mad,« siger han.

Hos Aarhus Foraeldreo­rganisatio­n kan Anne Ernst Grøndal godt se det positive i, at maden i fremtiden vil blive lavet i institutio­nerne.

Dog ser hun gerne, at der var bedre muligheder for at fravaelge en leverandør, indtil egenproduk­tion bliver en realitet.

»Det skal vaere lettere at kunne opsige en aftale med en leverandør, hvis man ikke er tilfreds. Opsigelsen skal kunne gøres hurtigere, så ens børn ikke fortsaette­r med at få mad fra et sted med gentagene dårlig hygiejne, indtil det kommer i udbud igen,« siger hun.

Anne Ernst Grøndal understreg­er, at hun har fuld tillid til, at Fødevarest­yrelsen gør deres arbejde ordentligt, men mener, at det er svaert at stole på et firma som Mona’s, når der er gentagne problemer.

DAGTILBUD, SOM FÅR MAD FRA MONA’S

 ?? ?? Bianca Dobrawa Brumé er foraelder til to børn i en institutio­n, som får mad fra cateringfi­rmaet Mona's. Hun er forarget over forholdene. Her ses hun med datteren Oliva Brumé. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Bianca Dobrawa Brumé er foraelder til to børn i en institutio­n, som får mad fra cateringfi­rmaet Mona's. Hun er forarget over forholdene. Her ses hun med datteren Oliva Brumé. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark