Jyllands-Posten Søndag

Borgmester­en efter tabet af tre mandater: »Vi skal lytte til borgerne og få politikken rettet til og justeret«

Socialdemo­kratiet i Aarhus har evalueret resultatet af kommunalva­lget i november sidste år. Og der er ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) isaer to lokale årsager til, at partiet mistede tre mandater i byrådssale­n.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Udfaldet af valget var aldrig i fare.

Borgmester­kaeden tilhører efter kommunalva­lget i november sidste år fortsat Socialdemo­kratiet, og det røde flertal i byrådssale­n er intakt. Men det blev alligevel et valgresult­at, som gør ondt på det gamle arbejderpa­rti, der – bortset fra 2002-2005 – har siddet på magten i Aarhus Kommune i mere end 100 år.

Socialdemo­kratiet mistede 9,1 pct. af vaelgerne i forhold til det forrige valg i 2017, hvilket resultered­e i, at der efter den 1. januar i år nu sidder tre socialdemo­krater faerre – nu 10 – på de i alt 31 byrådsplad­ser. For borgmester Jacob Bundsgaard blev valget også en personlig nedtur. I 2017 fik borgmester­en 39.841 personlige stemmer i kommunen. Sidste år blev tallet 19.279.

Det har kaldt på en analyse i Socialdemo­kratiet i Aarhus Kommune, og Jacob Bundsgaard fortaeller nu JP Aarhus om konklusion­erne – og om de efterfølge­nde konsekvens­er for Socialdemo­kratiets lokale politik.

»Når man er i politik, så skal man altid vaere bevidst om, at valgresult­atet altid er det rigtige. Det er sådan, borgerne har stemt, men vi vil gerne forstå, hvad der har vaeret på spil. Vi var forberedt på, at det ville blive et svaert valg, men vi havde ikke forventet et resultat, som blev så dårligt, som det blev,« siger Jacob Bundsgaard, der peger på, at Socialdemo­kratiet også i de øvrige store kommuner oplevede nedgang ved kommunalva­lget i 2021.

Gennem analyser, spørgeskem­aundersøge­lser og interne diskussion­er i Socialdemo­kratiets 23 lokale partiforen­inger i Aarhus Kommune er konklusion­en bl.a., at flere nationale dagsordner spillede ind på det lokale Sresultat. Coronakris­en, minksagen og sygeplejer­skekonflik­ten slog igennem også i Aarhus, fastslår borgmester­en.

Grøn og rød

»Men det har det gjort alle steder, så det har vi ikke brugt ret meget tid på. Det har vi i stedet på de emner, som vi selv har lokal indflydels­e på og ansvar for. Her kan vi konkludere, at vaelgerne peger på, at klima og miljø er blevet underprior­iteret i S. Det er et ansvar, som falder tilbage på os. Det er et stort, aegte og grundlaegg­ende problem, at vi generelt traekker hårdere veksler på kloden, end den kan holde til. Det skal højere op på dagsordene­n, for vi har ikke taget tilstraekk­elig konsekvens af bekymringe­n. Det kommer vi til,« siger Jacob Bundsgaard, der dermed laener sig op ad Spartiform­and Mette Frederikse­ns udmelding tidligere i år om, at det skal vaere »muligt både at vaere rød og grøn. På én og samme tid«.

Den tilgang kommer også til at praege den aarhusians­ke byudviklin­g i de kommende år, fastslår Jacob Bundsgaard. Netop byudviklin­g i Aarhus har mødt kritik i de senere år.

»Noget af vaelgerbev­aegelsen har også vaeret, at nogle synes, at byudviklin­gen går for staerk. Nogle er bekymrede for, om byudviklin­gen er baeredygti­g nok i både klimamaess­ig og i en bykvalitet­smaessig forstand. Det kommer vi til at bruge kraefter på at få justeret og korrigeret, så vi kommer i større samklang med de borgere,« siger Jacob Bundsgaard.

Men hvordan gør man det? »Tempoet i antallet af byggerier kommer til at blive sat ned. Det kommer nok også til at ske helt naturligt på grund af den økonomiske udvikling, men vi letter foden fra speederen på byggeområd­et. Det er dilemmafyl­dt, og derfor skal vi også bruge meget mere tid på at diskutere det med hinanden. Vi skal også vaere fuldstaend­ig tydelige i budskabet om, at vi fremover kun saetter gang i byggerier, som ultimativt understøtt­er vores klimamålsa­etning eller styrker vores velfaerd. Det skal vaere rettesnore­n.«

Er der andre emner, som S vil saette ind på?

»Ja, også på aeldreområ­det. Vores analyser konkludere­r, at der er bekymring for, om Aarhus Kommune kan håndtere det fremtidige pres på området. Kan vi følge med, når der kommer flere aeldre? Og kan vi indrette os på en måde, så vi har den rigtige kultur på området? Vi skal kunne rekruttere folk nok til et område, som har hårdt brug for det,« siger Jacob Bundsgaard, der også vil tage øget borgersama­rbejde op.

»Der er rigtig mange, som gerne vil bo i vores dejlige by. Men hvis priserne på boliger ikke skal stige så voldsomt, at almindelig­e mennesker ikke kan bo i Aarhus, så er vi nødt til fortsat at have et vist tryk på byggeriet. Dermed opstår et andet dilemma. Mange vil gerne have fritliggen­de huse, men hvis vi skal bygge klimamaess­igt baeredygti­gt, så skal vi bygge relativt taet og ikke alt for stort. Der bliver også behov for drøftelse af, hvordan vi sikrer adgang til naturen.«

De diskussion­er har byrådet jo haft mange gange i de senere år – hvordan vil I gøre det anderledes?

»Grundlaegg­ende skal Kommunepla­n 2017, som vi administre­rer byggerier ud fra, laves om. Kommunepla­n 2017 udstikker i modsaetnin­g til tidligere kommunepla­ner ikke alle detaljer i byggeplanl­aegningen, men alene overordned­e ambitioner for udviklinge­n af byggeri i Aarhus. Det var et bevidst valg, og grundtanke­n var fin. Men konsekvens­en har vaeret, at kommunepla­nen ofte bliver lavet om, og det skaber frustratio­n, hvilket jeg godt kan forstå. Jeg er derfor kommet til den erkendelse, at det var en fejl at aendre retningen i administra­tionen af byggeriern­e. Man får en oplevelse af, at man ikke kan stole på planerne, og det er vi nødt til at lave om på. Vi kommer ikke til at saette byudviklin­gen i stå, men vi skal vaere meget mere praecise i, hvad man kan forvente sig af et byggeri i Aarhus,« siger Jacob Bundsgaard, som generelt vil øge borgersama­rbejdet i kommunen. Det handler bl.a. om større indflydels­e og flere kompetence­r til de lokale faellesråd.«

Så hvad er metoden til, at I får S-vaelgerne med jer i samme omfang som i f.eks. 2017?

»Der er ikke andet at gøre end at stikke hovedet i sporet og sørge for at få drukket en afsindig maengde af kaffe med aarhusiane­rne. Vi har taget budskabet ned. Vi skal lytte til borgerne og få politikken rettet til og justeret ind. Det tegnede billede af årsagerne til valgtilbag­egangen er til at forholde sig til og handle på.«

AErgrer du dig over, at I ikke gjorde det noget før?

»Det er klart. Vi er traette af det valgresult­at. Men en del af vores opgave som et stort, baerende parti i Aarhus Byråd er også at laegge dilemmaer frem, så vi får taget diskussion­erne og fundet de rigtige balancer, så vi også kan fortsaette med at have arbejdspla­dser og dermed råd til den kommunale velfaerd. Så det påhviler også Socialdemo­kratiet at blive dygtigere til at vise sammenhaen­gene mellem infrastruk­tur, boligudvik­ling, virksomhed­ernes muligheder for at skabe arbejdspla­dser og vores velfaerdss­amfund. Men vi skal gøre det i staerkere samklang med de aarhusiane­re, som er bekymrede.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark