Jyllands-Posten Søndag

Forskere: S i Aarhus kan også ramme statsminis­teren

Socialdemo­kratiets politik i Aarhus kan også få betydning ved folketings­valget, siger to forskere.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Mette Frederikse­n (S) tabte – måske – valget for Jacob Bundsgaard (S) og kompagni i Aarhus.

Kan S-byrådsmedl­emmerne i Aarhus også tabe valget for Mette Frederikse­n?

Det kunne vaere et spørgsmål på en 1. maj, hvor isaer Socialdemo­kratiet fejrer den internatio­nale kampdag og kan se frem til et folketings­valg inden for det naeste års tid.

Svaret er måske.

»Hvis vaelgerne oplever en tydelig forskel på det, partiet siger på nationalt niveau og de konkrete tiltag på det lokale niveau, kan det få betydning for deres stemmer. Det kan ske, hvis partiet f. eks. saetter en meget grøn dagsorden nationalt, men vaelgerne oplever en anden linje lokalt i Aarhus. Jeg tror dog kun, det vil have mindre betydning,« siger Rune Stubager, professor ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t.

Ambassadør­er for partiet

Roger Buch, forsknings­chef på Danmarks Medie- og Journalist­højskole:

»Der vil vaere vaelgere, som bliver påvirket af det lokale, når de stemmer ved folketings­valget. Socialdemo­kratiet spiller en stor rolle i Aarhus, og på den måde er S-byrådsmedl­emmerne ambassadør­er for partiet. Oveni de nationale udfordring­er, som S har med klima, storby og ungdom, er der også lokale projekter, som kan traekke i samme retning. Det kan vaere en havneudvid­else, som de lokale socialdemo­krater også bakker op om, ligesom byudviklin­gen vaekker modstand flere steder,« siger han.

Upopulaer politik i byerne

Ved kommunalva­lget i november gik S 9 procentpoi­nt tilbage i Aarhus, og begge forskere er enige om, at tilbagegan­gen isaer skyldtes, at partiets nationale klima-, uddannelse­s- og udlaending­epolitik ikke var populaer i storbyerne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark