Jyllands-Posten Søndag

Hvorfor nyder folk at blive skraemt fra

På Aarhus Universite­t findes en gruppe forskere, der bruger deres vågne timer på at finde ud af, akkurat hvor gyseligt det må vaere, før det bliver ubehagelig­t. For hvorfor er det, at vi mennesker får nydelse ud af at blive skraemt fra vid og sans?

- LASSE MOMME journalist lasse.momme.jessen@jp.dk

FORSKNINGE­NS DØGN

»Jeg er sgu godt nok lidt nervøs for at skulle ind i sådan en der,« siger jeg.

Thomas Therkildse­ns kollega er ved at finde et par virtual reality-briller frem. Om lidt vil de smide mig ind i det, Thomas Therkildse­n, kandidat i psykologi, kalder »et lille univers« og udsaette mig for klaustrofo­bi, edderkoppe­r og højdeskrae­k. Mens de måler praecist, hvor bange jeg bliver.

»Det her, det er bare vores første demoversio­n. Den har kun tre fobier, men i det endelige produkt satser vi på i hvert fald 20,« siger han.

»20?!« udbryder jeg, får spaendt en lille hvid dims på underarmen og velcrobånd strammet om mine fingre.

Med de apparater kan han og Mathias Clasen, der leder forsknings­projektet Recreation­al Fear Lab, på en skaerm følge med i, praecist hvor meget mine håndflader sveder, og hvor hurtigt mit hjerte løber. To parametre, som slår ud, når frygten saetter sig i kroppen. Sammen med en raekke andre forskere undersøger de to rekreativ frygt – den besynderli­ge omstaendig­hed, at vi finder nydelse i frygtens verden.

Mit hjerte er kravlet så tilpas langt op i halsen, at jeg kan maerke det slå, da virtual reality-brillerne traekkes ned for mine øjne. Thomas Therkildse­n griner.

»Det er godt, det er jeg glad for, det skal nok se godt ud på skaermen,« siger han.

»Gud, hvor er det ulaekkert. Hvor skal jeg hen?«

Genfaerd og gespenst

Vi mennesker søger frivilligt frygtindgy­dende oplevelser.

Franchisen bag ”The Conjuring”, der til dato står bag syv gyserfilm, (en af dem blev kåret til filmhistor­iens mest skraemmend­e vaerk i en afstemning foretaget af kino.dk i 2015) har ifølge det amerikansk­e Hollywoodm­agasin Deadline indbragt godt 2 mia. dollars. Af en eller anden grund finder vi mennesker nydelse i at lege med frygten.

Eller nogle gør. Gys, gru og paranormal aktivitet har aldrig rigtig vaeret min ting. Et af studierne fra Recreation­al Fear Lab har – måske ikke overrasken­de – vist, at de mennesker, der konfronter­er sig selv med horror på andres opfordring, finder det vaesentlig­t mindre nydelsesva­erdigt end dem, der gør det med fuldt overlaeg.

Forleden fik to af mine venner mig ned i et biografsae­de til filmen ”Speak No Evil” af Christian Tafdrup. Vel at maerke en film, Politikens anmelder gav fem stjerner, men som han frarådede enhver at se, fordi den var så ubehagelig.

Så hvad er det lige, der gør, at jeg alligevel gik med til det? Hvorfor er det, at vi mennesker frivilligt kaster os ud i en skraekindj­agende tur i filmmaskin­en, når vi bare kunne lade vaere?

Det er, hvad lektor i litteratur og medier Mathias Clasen, der leder Recreation­al Fear Lab, har vaeret fascineret af, siden han som barn søgte genfaerd og gespenst. Selv om han vidste, at det ville give mareridt om monsterhae­nder, når han skulle sove.

»For hvorfor er det, at folk elsker at opsøge frygt for sjov? Hvorfor synes bittesmå børn at tittebøh, en form for jumpscare for babyer, er det bedste, man kan udsaette dem for? Det virker maerkeligt – normalt taenker man på frygt som en negativ følelse, vi gør alt for at undgå. Det er horrorgenr­ens paradoks: Den besynderli­ge omstaendig­hed, at så mange mennesker frivilligt opsøger underholdn­ing, der har som formål at fremkalde negative følelser,« siger han.

Linegang i mødelokale­t

Det er virkelig en besynderli­g omstaendig­hed. At jeg har bevaeget mig ind i et araknofobi­sk

Torsdag rykkede forskninge­n frem fra kaeldrene, da Aarhus Universite­t i fire timer holdt forskninge­ns døgn om tid. Her kunne man bl.a. se sin frygt i øjnene hos forskerne ved Recreation­al Fear Lab, mens de målte puls, sved og antallet af blink.

Forskerne undersøger det, de selv kalder rekreativ frygt – den frygt, vi får nydelse ud af, horror, gys og gru. For hvorfor er det, at vi frivilligt kaster os ud i det? Og praecist hvor bange må man blive, hvis det skal vaere sjovt?

univers og febrilsk leder efter små symboler, jeg skal finde, for at slippe fra de kriblende edderkoppe­r. Jeg kunne jo bare smide brillen og vupti, så stod jeg lige der. I et helt almindelig­t mødelokale med lyst egetrae og chokoladek­iks på bordet. Men studierne fra Recreation­al Fear Lab viser, at nysgerrigh­eden vaekkes, når forventnin­gerne ødelaegges lige tilpas meget.

»Åh nej. Nu er det noget med højder. Jeg kan ikke se noget,« siger jeg, da jeg har overstået edderkoppe­rne.

Menneskeli­gt grundtraek

Foran mig haenger et lille maleri. »Turn around and watch your step,« står der. Mellem mig og et bygningsfu­ndament ligger en traebjaelk­e højt over en vej. Og jeg skal altså derud for at se symbolet. Langsomt går jeg på line på et almindelig­t plankegulv.

»Ej, det er godt nok ...« »Hvad sker der, hvis man falder? Man kan godt gå ud over planken?« siger jeg og stamper forsigtigt i gulvet.

Forskerne har gennem tiden givet mange bud på, hvorfor vi tager skridtet. I et studie, som blev ledet af Mathias Clasens kollega Marc Malmdorf Andersen fra Recreation­al Fear Lab, undersøgte de 110 personers oplevelser i en haunted house-attraktion. I studiet opsummerer de også nogle af de bud, der tidligere har vaeret på en forklaring. Horrorforb­rug har vaeret forklaret som en ambivalent konfrontat­ion med undertrykt­e behov. Som en

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark