Jyllands-Posten Søndag

Vid og sans?

-

form for selvstimul­ering. Ligefrem som en form for masochisme – seksuel lyst til smerte.

I studiet anser Mathias Clasen og forskerne frygt som nydelse som en leg, hvor man risikofrit kan opleve skraek og negative følelser. Den samlede forskning fra Recreation­al Fear Lab tyder på, at årsagen ligger gemt i den menneskeli­ge natur.

»Formentlig fordi det er en måde at forberede os på farer og trusler senere i livet. Det er ligesom, når kattekilli­nger slås for at traene til fremtidige konflikter. På samme måde opsøger vi mennesker skraekindj­agende film og virtual reality, formentlig fordi det giver os erfaring, der gør os i stand til bedre at håndtere vores frygt,« siger Mathias Clasen.

Men hvad så med sådan nogle som mig, der ikke finder nydelse i at se en hjerne blive kvast? Kun godt 55 pct. nyder horror, fortaeller Mathias Clasen, men vi andre er ikke fritaget. Vi leger også med frygt, når vi ser dokumentar­er om seriemorde­re, eller når vi kører staerkt på cykel. Det hele handler nemlig om the sweet spot.

Forskning har vist, at faenomener, der forbindes med en lille usikkerhed eller overraskel­se, er kedelige og demotivere­nde, mens for meget usikkerhed eller overraskel­se gør det kaotisk, svaert at begribe og ikke lige frem nydelsesva­erdigt. Sådan er det også med horror.

»Men folks sweet spot er forskellig­t,« siger Mathias Clasen.

Det er det spot, man kan skubbe til, og som man kan bruge i behandling­spsykiatri­en.

»Folk med angst er typisk dårlige til at håndtere deres frygt. Det er en evne, man kan traene. Man kan simpelthen blive bedre til at registrere den og dermed blive bedre til at holde den i skak – måske ved at opsøge rekreativ frygt,« siger Mathias Clasen.

Naeste generation af horror

»Så. Var det det?« spørger jeg og vaelter fortumlet over til stolen igen.

»Kan du saette nogle ord på oplevelsen?« spørger fotografen mig.

Jeg ved jo, det er kunstigt, siger jeg. Men man glemmer det altså, når en edderkop er lige foran en. Og den med planken, den var ubehagelig. Min biologi er enig, for bjaelken fik sveden til at perle af mig. Der lå jeg i den høje skala, fortaeller Thomas Terkildsen.

»Stimulien snyder dig altså, selv om du ved, det ikke er rigtigt. Vi er evolutiona­ert udviklet til at tro på, at det, vi ser, er virkeligt, medmindre der er et staerkt bevis for det modsatte. Hellere reagere en gang for meget end en gang for lidt.«

Virtual reality er den taetteste analogi på virkelighe­den, fortaeller Thomas Terkildsen. Med den kan man laere folk at håndtere deres frygt. Simpelthen skubbe til deres sweet spot. I et pilotproje­kt fra 2019 fik en raekke børn med flyskraek en virtuel flyvetur af børne- og ungdomspsy­kologisk klinik for at traene til en rigtig en af slagsen.

»I et tilfaelde, hvor man ikke tør gå over bjaelken, kan man så saenke den nogle etager og laere bedre og bedre at håndtere sin højdeskrae­k.

Det er det, man gør i eksponerin­gsterapi. Virtual reality er et rigtig godt middel til at skabe den indlevelse, der skal til for at snyde kroppen så meget, at man kan arbejde med frygten,« siger Thomas Terkildsen og fortsaette­r:

»Men i psykologis­k praksis vil man ofte spørge i stedet for at måle fysiologis­k, som vi gør. Her prøver vi at lave et vaerktøj, der pålideligt kan bygge et hierarki selv. På den måde kan man blive bedre til at ramme the sweet spot, for ofte er man ikke selv bevidst om, hvad man føler. Det er det, vi har fået penge til fra Innovation­sfonden: at samle et kaempe datasaet med folks fysiologis­ke responser på forskellig­e miljøer og ud fra det udvikle et vaerktøj, der kan måle dine følelser.«

Først og fremmest vil Thomas Terkildsen og Mathias Clasen dog måle mine følelser, så de kan skabe en individual­iseret horrorople­velse. Som i mit tilfaelde åbenbart ville foregå højt oppe. Fremtiden for de naeste generation­er af horror, kalder Thomas Therkildse­n det. Jeg ved nu ikke. Den generation hopper jeg høfligt over.

 ?? ?? JP Aarhus’ medarbejde­r er udstyret med virtual realitybri­ller og måleudstyr på fingrene, som registrere­r puls og sved i håndflader­ne. To parametre, som slår ud, når frygten saetter sig i kroppen.
JP Aarhus’ medarbejde­r er udstyret med virtual realitybri­ller og måleudstyr på fingrene, som registrere­r puls og sved i håndflader­ne. To parametre, som slår ud, når frygten saetter sig i kroppen.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark