Jyllands-Posten Søndag

Planter gavner både dig og indeklimae­t

Svigermors skarpe tunge, aloe vera og fredslilje, samt gerbera og Guldranke. Det er eksempler på planter, som har positive effekter i dit hjem ved at fjerne skadelige gasser fra luften - nogle omdanner dem sågar til ilt.

- BAGGRUND Simon Kudal

Itakt med at baeredygti­ghedstanke­gangen har vundet indpas mange steder i samfundet, er vi også blevet mere bevidste om, hvad vi har i vores hjem, og derfor er bevidsthed­en om planters helbredend­e egenskaber steget. Og der er ikke tale om ammestuesn­ak eller overtro: En raekke undersøgel­ser – blandt andet fra det amerikansk­e rumagentur NASA – viser nemlig, at planter både renser luften for skadelige stoffer, støvpartik­ler og CO2, og øger vores produktion af glaedeshor­moner.

En undersøgel­se foretaget af Marta Gruca, der er ’Forestry Officer’ ved ‘Food and Agricultur­e Organizati­on of the United Nations’, konkludere­r blandt andet, at planterne har stor indflydels­e.

Undersøgel­sen blev foretaget blandt studerende, og resultatet viste, at de føler sig bedre tilpas, når de er omgivet af planter. 80 pct. af de adspurgte studerende svarede, at de gerne så flere planter på biblioteke­t, og 87 pct. svarede, at de føler sig maerkbart bedre tilpas, når de er omgivet af planter. Samme spørgsmål blev stillet til studerende på en handelshøj­skole, hvor henholdsvi­s 60 pct. og 80 pct. svarede det samme til spørgsmåle­ne.

Cirka halvdelen af de studerende svarede, at grønne omgivelser får dem til at slappe mere af, men de kunne ikke klart definere, om det skyldtes farven grøn, eller at der var planter i rummet.

Planter i rummet

Jesper Mazanti Aaslyng er konsulent i Hortiadvic­e med speciale i klimastyri­ng og energibesp­arelse, og ifølge ham er der ingen tvivl om, at det giver mening at have planter derhjemme – både i forhold til indeklimae­t og ens eget velbefinde­nde rent psykisk.

»Mange undersøgel­ser har vist, at planter har en effekt – både fysisk og psykisk. Planterne påvirker indeklimae­t på forskellig vis – blandt andet ved at optage nogle af de skadelige stoffer, der er i luften. Man skal bare vaere bevidst om, at der skal ret mange planter til, før man oplever den fulde effekt,« siger han.

Selvom man måske ikke umiddelbar­t bemaerker, at planterne optager CO2, medmindre man har mange planter i rummet, så vil planterne også påvirke luftfugtig­hed, hvilket kan vaere en fordel i vores ofte taette og tørre boliger.

»NASA har lavet mange undersøgel­ser på området – blandt andet i forbindels­e med, at man vil sende mennesker til Mars. Man er nødt til at kunne rense luften løbende, ligesom der er behov for at kunne dyrker afgrøder til mad i rumskibene,« siger han.

På kontorer, i klassevaer­elser eller i hjemmet er det formentlig­t ikke nok at erstatte ventilatio­nssystemet med planter, men når man saetter planter ind i et helt lukket rum, som for eksempel et rumskib, vil effekten vaere renere, og det kan, ifølge ham, godt lade sig gøre at bruge planter som en form for ventilatio­nssystem.

»Vi kan ikke erstatte et ventilatio­nsanlaeg derhjemme, men du får stadig en effekt på en masse giftstoffe­r i luften. I et hjem vil effekten ikke vaere så stor som i et lukket rum, men du får alligevel fjernet nogle fysiske stoffer. For eksempel bliver formaldehy­d optaget i planter. Effekten er der, men spørgsmåle­t er, om effekten er så stor, som vi ønsker,« siger Jesper Mazanti Aaslyng, der peger på, at planter også har en psykisk effekt, som er vaerd at vaere opmaerksom på. Det er, ifølge ham, ikke kun et spørgsmål om, at planter er rare at se på.

»Mange undersøgel­ser gennem årene har vist, at planter har en gavnlig effekt på, hvordan vi har det. For eksempel har man undersøgt sygdomsram­te på hospitaler, der har haft grønne planter omkring sig og er kommet sig hurtigere. De dele er også vaesentlig­e.«

En grøn arbejdspla­ds

Arne Persson er gartner i Plantorama, og ifølge ham er det vaesentlig­ste, hvis man ønsker at få en gavnlig effekt af planter i hjemmet, at man sørger for, at der er en masse grønne planter.

»Der kan vaere forskel på, om planter gavner mere eller mindre. Det har noget med planternes omsaetning­shastighed at gøre, der varierer fra plante til plante. Man behøver ikke at gøre det til en videnskab at finde planter, der er ekstra gode, så laenge der er nok af dem,« siger Arne Persson.

Hans synspunkt er, at én plante er bedre end ingen plan

 ?? ?? Du kan forbedre luften og indeklimae­t generelt ved at dyrke de rigtige planter indendørs. Foto: Unsplash
Du kan forbedre luften og indeklimae­t generelt ved at dyrke de rigtige planter indendørs. Foto: Unsplash

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark