Jyllands-Posten Søndag

Baeredygti­ge havemøbler er lavet af gamle fiskenet

Produktion af havemøbler er i Danmark allerede staerkt fokuseret på baeredygti­ghed. Vil du pudse din grønne samvittigh­ed af med et nyt havemøblem­ent, så er her et bud på verdens måske mest baeredygti­ge havemøbler.

- TENDENS Mikkel Ais Andersen

Her er en god nyhed til dig, der saeson efter saeson slaeber dine traemøbler ud og ind af skuret, når den danske sommer dikterer det: Dit havearrang­ement er højest sandsynlig­t ganske baeredygti­gt.

Havemøbler kraever nemlig en robust traeart med et højt olieindhol­d for at kunne modstå det danske vejr, og de mest velegnede traearter vokser i de tropiske skove - blandt andet Amazonas - hvorfra Danmark gennem adskillige år har importeret FSC-maerket trae. Derfor har forbrugere og miljøorgan­isationer laenge haft fokus på netop baeredygti­ge havemøbler, og producente­rne af havemøbler har relativt tidligt omstillet til baeredygti­ghed sammenlign­et med andre industrier. Det fortaeller Kristian Jørgensen, der er Teknisk rådgiver i FSC Danmark.

»Der er i dag et stort sortiment af FSC-certificer­ede havemøbler, og mange kaeder har klare miljøpolit­ikker på netop dette segment. Det er ikke alt, der er tydeligt ud fra et enkelt miljømaerk­e, men det kan ofte guide forbrugere­n på en raekke forhold til at traeffe bedre valg. Oprinder ens havemøbel fra skov, så er det muligt at få produktet som FSCcertifi­ceret. Det vil sige at traeet, der er anvendt i produktet, kommer fra velforvalt­ede skove og andre ansvarlige kilder.«

Et grønt gear op

Nu står sommeren for døren, og skal du i gang med at udskifte dine havemøbler, er der dog flere ting, du skal vaere opmaerksom på, hvis du vil gå et baeredygti­gt gear op, siger Kristian Jørgensen.

»Grundlaegg­ende er der rigtig mange tilgange og aspekter vedrørende baeredygti­ghed, når det kommer til at vaelge havemøbler. Et ofte glemt aspekt er de arbejdsfor­hold, medarbejde­re har produceret møblerne under. Derudover handler det både om naturpåvir­kninger, miljøfakto­rer som energi og kemi samt øvrigt ressourcef­orbrug i produktion­en,« siger han og forklarer, at det både kan handle om selve materialet, oprindelse­n af materialet, produktion­en af møblet og produktets potentiell­e levetid.

»Relevant for FSC-maerkning vil vaere materialer som trae, bambus og bio-rattan, der er en lian anvendt til flettede møbler. Og så er der er de senere år kommet stort fokus på produkters potentiale til at kunne indgå i nye produkter, når den forventede levetid er ovre – man taler om cirkularit­et, hvor gamle produkter genanvende­s,« fortaeller Kristian Jørgensen.

Verdens mest baeredygti­ge havemøbler

Du kan dog også tage skridtet videre og vaere endnu mere baeredygti­g ved at købe havemøbler, der er produceret efter et “upcycling”-princip. Ved upcycling tager man et restmateri­ale og gør det til noget brugbart. Man skaber et produkt ud af affald og giver det populaert sagt nyt liv. Det er så baeredygti­gt, som det kan blive, og det er en teknik, man isaer anvender til produktion af havemøbler i plast, forklarer Jane Høegh, der er designchef i ILVA.

»Noget af det mest skadelige for jordens økosystem er de kaempe plastikøer, der flyder rundt i verdenshav­ene. Meget bliver til mikroplast og bliver spist af fisk, så det kommer til at indgå i fødekaeder, og det tager 400 år at nedbryde. Så det ultimative materiale, du kan anvende til at lave møbler hvis vi tager de baeredygti­ge briller på - det er denne her

FSC-maerket stiller krav til de skovbrug, hvor materialet kommer fra. Det handler både om at beskytte sårbar natur og sikre at skovene har mulighed for at reproducer­e sig – altså at der eksempelvi­s ikke tages mere trae ud, end skoven kan levere.

Som en del af certificer­ingen er der også en raekke krav til arbejdsfor­hold i relation til uddannelse, sundhed, sikkerhed og en fair betaling. Fra skov til det endelige produkt sikrer en FSC-certificer­ing sporbarhed i hele forsynings­kaeden for materialet, så man har et staerkt udgangspun­kt for at kunne dokumenter­e en lovlig og ansvarlig produktion.

 ?? ?? Havestole i plastik kan godt vaere baeredygti­ge, hvis de er lavet af genbrugspl­ast, som denne lavet af gamle fiskenet. Foto: ILVA
Havestole i plastik kan godt vaere baeredygti­ge, hvis de er lavet af genbrugspl­ast, som denne lavet af gamle fiskenet. Foto: ILVA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark