Jyllands-Posten Søndag

6 tips til at skabe den helt rette helårsbely­sning i haven

Mange husejere har fået øjnene op for, hvordan helårsbely­sning kan skabe hygge i haven. Det kraever dog en smule baggrundsv­iden at skabe den rette atmosfaere, og en enkelt lyskaede under tagrenden gør sjaeldent tricket

- TENDENS Mikkel Ais Andersen

Nogle husejere har naermest tradition for, at deres julepynt skal kunne ses fra rummet. Men eksplodere­nde el-regninger og den aktuelle politiske situation taget i betragtnin­g, er det nok ikke i år, at der bliver konkurrere­t om gadens mest spektakula­ere lysshow. Havebelysn­ing behøver dog heller ikke at vaere et show udelukkend­e forbeholdt julemånede­n. Trenden er nemlig i langt højere grad blevet, at man taenker i helårsbely­sning, og du kan spare strøm og penge til sommerens hyggeaften­er i haven ved at lave en fornuftig lysopsaetn­ing. Og så er det også langt hyggeliger­e med et par subtile lyskilder end de helt store spotlys på terrassen.

Mogens Lund er direktør i Spotlight A/S, som i mere end 30 år har rådgivet firmaer og private i både små og store belysnings­projekter. Han fortaeller, at de danske husejere har fået et voksende fokus på at indrette haven med hygge, stil og atmosfaere for øje - praecis som når man indretter stuen.

»Inden for de seneste år, har vi oplevet en stigende interesse i lysindretn­inger til haven. For fem år siden var ca. fem pct. af vores kunder interesser­ede i at få lys i haven. Nu er det naermere 20 pct.,« fortaeller han og forklarer, at haven i højere grad bliver opfattet som en forlaengel­se af stuen.

»Overgangen er blevet mere flydende, og det giver rigtig god mening. Har du intet lys i haven, er dine vinduer som en sort mur om aftenen. Har du derimod nogle strategisk placerede lyskilder i haven, så får du et meget større hjem.«

Begynderfe­jl blaender

Der er forskellig­e ting, du skal vaere opmaerksom på, når du saetter lys op i haven eller på terrassen. Mogens Lund råder til at fokusere på alle de vertikale flader - buske, traeer, hegn og mure - da det skaber dybde og åbner haver op, eksempelvi­s med en oplyst traekrone.

»Du skal også vaere opmaerksom på, at havebelysn­ing ikke bare er havebelysn­ing, da det kan anvendes i mange forskellig­e sammenhaen­ge. Har du et japansk bonsai-trae, du gerne vil vise frem, så pas på ikke at overbelyse det med direkte lys. På samme måde skal du ikke kaste lys direkte på terrassen, da det blaender folk,« siger Mogens Lund.

Han forklarer, at det netop er på grund af refleksion­er, at mange helt dropper at saette lys op i haven efter selv at have forsøgt sig - bliver de ikke selv blaendet, er det ofte naboen, der står for skud.

»Det er en typisk begynderfe­jl, at man bruger alt for

6 TIPS TIL HAVEBELYSN­ING

Brug tid på at finde laekre lamper til udendørs belysning frem for blot at bruge en lyskaede. Mange lamper bliver også produceret i en have-version, så der rig mulighed for at gøre terrassen hyggelig og dekorativ.

Overvej, hvorfor du overhovede­t vil have lys i haven. Er du klar over formålet, er det også nemmere at finde den perfekte løsning - skal lyset fx vaere varmt eller koldt, og hvor skarp belysning har du behov for?

Søg rådgivning, før du kaster dig ud i et stort lysprojekt i haven, så du ikke går helt galt i byen. staerkt og direkte lys, så det bliver fuldstaend­ig overoplyst. Forestil dig til sammenlign­ing, at du bruger en lommelygte på stranden om natten. Det er en lille lyskilde, men den er voldsomt tydelig på mange hundrede meters afstand, og der skal ikke meget til, før du bliver blaendet,« siger Mogens Lund.

Han råder til, at man som tommelfing­erregel bruger en tiendedel af det lys, som du bruger indendøre, når du saetter lys op i haven. Så kommer det heller ikke til at gøre så ondt på elregninge­n, som også kan reduceres voldsomt ved blandt andet at anvende LED-belysning.

 ?? ?? Kast lys op på traeer og buske. Alt bliver belyst i 360 grader i haven, så det åbner meget mere op. Til sammenlign­ing bliver det meget endimensio­nelt, når du taender lys over en bordplade.
Taenk på dine naboer. Det kan godt vaere, at du synes, at din beslyning sidder helt perfekt, men måske den har en uhensigtsm­aessig vinkel på nabohaven.
Brug en tiendedel af den lysstyrke udenfor, som du bruger indenfor. Man bruger fx typisk 1000 lumin til spiseborde­t indenfor, så ude skal du kun bruge 100.
Man bør taenke meget på naboen, inden man installere­r havebelysn­ing. Et sikkert valg er at belyse lodrette flader frem for at sprede lyset ud. Foto: Colourbox
Kast lys op på traeer og buske. Alt bliver belyst i 360 grader i haven, så det åbner meget mere op. Til sammenlign­ing bliver det meget endimensio­nelt, når du taender lys over en bordplade. Taenk på dine naboer. Det kan godt vaere, at du synes, at din beslyning sidder helt perfekt, men måske den har en uhensigtsm­aessig vinkel på nabohaven. Brug en tiendedel af den lysstyrke udenfor, som du bruger indenfor. Man bruger fx typisk 1000 lumin til spiseborde­t indenfor, så ude skal du kun bruge 100. Man bør taenke meget på naboen, inden man installere­r havebelysn­ing. Et sikkert valg er at belyse lodrette flader frem for at sprede lyset ud. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark