Jyllands-Posten Søndag

Få punkter aendrede nyt medieforli­g fra bred til smal opbakning

Stor sandsynlig­hed for prisstigni­nger for streamingk­under og en »mediepolit­isk tragedie« bliver der sagt om det nye, smalle medieforli­g.

- RENE DEICHGRAEB­ER JETTE AAES rene.deichgraeb­er@jp.dk jette.aaes@jp.dk

Forhandlin­ger i månedsvis kulminered­e lørdag med et nyt dansk medieforli­g.

Den nye medieaftal­e består af 15 taetskrevn­e sider, men for at forstå det politiske spil bag forhandlin­gsdørene er det nok at dvaele ved enkelte punkter i aftalen. De blev hovedårsag­en til, at flere borgerlige partier forlod forhandlin­gerne, så kulturmini­ster Ane HalsboeJør­gensen måtte praesenter­e et smalt forlig – bakket op af rød blok og Kristendem­okraterne.

Således er Venstre ikke i tvivl om, at forligets nye kulturbidr­ag – eller »streamingb­eskatning«, som flere medieordfø­rer har døbt bidraget – ender som ekstra regning for de danske streamingb­rugere.

»Det kommer usvigeligt sikkert til at betyde højere priser for streamingk­underne,« siger Venstres medieordfø­rer, Jan E. Jørgensen.

For streamingt­jenester som Netflix, HBO og TV 2 Play betyder forliget, at de fremover skal sende 6 pct. af deres omsaetning i Danmark videre til en pulje, som skal finansiere produktion af danske film og serier.

»Tjenestern­e skal betale en skat til en pulje, hvor smagsdomme­re skal afgøre, om streamingt­jenesterne kan få penge tilbage, eller om deres penge i stedet bliver sendt direkte over til konkurrent­erne – f.eks. TV 2. Det giver ingen garanti for mere dansksprog­et indhold,« siger Jan E. Jørgensen.

Mistillid til filmbranch­en

Heller ikke De Konservati­ve har kunnet se sig selv i »streamings­katten«.

»Det er en mistillid til de dygtige og kreative folk i den danske filmbranch­e, at regeringen ikke har tiltro til, at tjenester som Netflix og HBO vil investere i deres arbejde fremover. I stedet kommer der nu til at gå smagsdomme­ri i den,« siger den konsevativ­e medieordfø­rer, Birgitte Bergman.

Kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen

ser derimod aftalen som et bidrag til danske kultur i fremtiden.

»Det er ikke et bidrag, vi putter i statskasse­n. Det er penge, de kan søge hjem igen, hvis de producerer dansk indhold,« sagde ministeren lørdag til Ritzau.

Mere dansk kultur er også et af argumenter­ne for medieforli­gets styrkelse af DR med i alt 112 mio. kr. i aftaleperi­oden fra 2022-2025. Som hverken De Konservati­ve, DF eller Venstre ønskede at bakke op om.

Birgitte Bergman peger bl.a. på, at forhandlin­gsparterne allerede forud for regeringen­s medieudspi­l i februar var enige om at rulle en planlagt DR-besparelse på 900 mio. kr. tilbage for perioden 2020-2025.

Derfor kan De Konservati­ve ikke se et behov for at skrue yderligere op for støtten til DR, hvilket undervejs har vaeret den helt store knast.

MEDIEFORLI­GET I OVERSKRIFT­SFORM

24syv mister tilladelse­n

Uden for de politiske forhandlin­ger har også beslutning­en om ikke at forny Radio24syv­s sendetilla­delse, når den udløber i 2024, skabt røre. 24syv-chef Simon Andersen kalder det en mediepolit­isk tragedie, men er sikker på, at kanalen nok skal overleve.

»Jeg synes, det er helt vanvittigt, at man ikke kan finde de meget få penge, der skal til for at holde os flydende og give os en chance for at vise, at vi kan blive en journalist­isk og lyttermaes­sig succes«, siger han.

I dag får 24syv et årligt tilskud på 60 mio. kr. og bliver drevet af Berlingske Media.

»Jeg forstår ikke, at regeringen ikke hylder medieplura­lisme og har det som en fuldstaend­ig integreret del af deres politik, at selvfølgel­ig skal der vaere et staerkt alternativ til DR. Desvaerre vil regeringen kun have et stort og svulmende DR,« siger Simon Andersen med henvisning til den nye DR-bevilling på 100 mio. kr.

Solidt politisk håndvaerk

Mens Ane Halsboe-Jørgensen glaeder sig over at have et medieforli­g i hus, så aergrer hun sig sammen med både rød og blå blok over, at forliget blev smalt. For en gangs skyld deler professor i medieledel­se Anker Brink Lund fra CBS ikke den bekymring.

»Normalt vil et smalt forlig vaere dårligt for mediebranc­hen, fordi den har behov for

Kulturmini­ster Ane HalsboeJør­gensen praesenter­ede lørdag en medieaftal­e for 2022-2025.

Her er de vigtigste nedslag:

Streamingt­jenester skal betale kulturbidr­ag på 6 pct. af deres danske omsaetning

Produktion­sstøtten omfordeles fra landsdaekk­ende til lokale medier ved eksempelvi­s at saenke loftet over støtten til enkelte udgivelser fra 17,5 til 12,5 mio. kr.

Der etableres et center for graverjour­nalistik på DMJX med en årlig bevilling på

5 mio. kr.

DR styrkes med i alt 112 mio. kr. fra 2023 til 2025, men skal til gengaeld åbne sit digitale arkiv mere over for danskerne og vaere mere transparen­t i forhold til sine algoritmer.

DR og TV 2 bliver atter underlagt en økonomisk filmforpli­gtelse over for de producente­r, de yder kulturstøt­te til – i stedet for at forhandle på markedsvil­kår.

Modtagere af mediestøtt­e og midler fra public servicepul­jen skal fremover udfylde en kønsselvan­givelse for at sikre en større kønslighed i mediebranc­hen.

Den demokratis­ke kontrol med techgigant­er skaerpes.

Uddannelse­n og medieansva­ret tilpasses den digitale tid, hvilket eksempelvi­s indebaerer en undersøgel­se af Pressenaev­nets rolle i fremtiden.

I alt udgør den økonomiske ramme for medieforli­get årligt 4,7 mia. kr. stabilitet og ikke bryder sig om usikkerhed. Men når jeg bladrer det konkrete forlig igennem, er der jo ikke meget, som kan rulles baglaens. Det er solidt politisk håndvaerk,« siger Anker Brink Lund fra CBS.

Han glaeder sig isaer over, at DR med forliget forpligtes til at stille sit store arkiv mere til rådighed for den danske befolkning via forskellig­e samarbejds­partnere.

»Det er virkelig en effektiv måde at øge produktion­en af dansk indhold i stedet for kun at kere sig om at få udenlandsk­e tjenester til at lave lokalt indhold efter en amerikansk dramaturgi. Det er rendyrket public service.,« siger Anker Brink Lund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark