Jyllands-Posten Søndag

Skarp kritik af tilsynet med spiontjene­ster: Kontrollen er lemfaeldig

Institut for Menneskere­ttigheder mener, at der i landets efterretni­ngstjenest­er bør ske en kulturaend­ring ift. kontrol. PET kan ikke genkende det billede og hilser sammen med FE kontrol velkommen.

- MIE LOUISE RAATZ JETTE AAGAARD mie.l.raatz@jp.dk jette.aagaard@jp.dk

En lov med et foraeldet fokus og en ringe tradition for kontrol skygger for, at de danske efterretni­ngstjenest­er bliver kigget ordentligt efter i kortene.

Sådan lyder dommen i et nyt notat udarbejdet af Institut for Menneskere­ttigheder.

Det handler blandt andet om, at lovene, der skulle sørge for, at tjenestern­e i deres arbejde holder sig inden for rammerne, er foraeldede, kontrollen er svag – og at der internt i tjenestern­e bør ske en kulturaend­ring, så man i højere grad end i dag hilser kontrol velkommen.

Institutte­t har med forsknings­chef Pernille Boye Koch i spidsen gennemgået netop kontrolmul­ighederne med de danske spiontjene­ster – Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) og Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE). På det bagtaeppe foreslår hun, at man lader sig inspirere af Norge, hvor der er en højere grad af kontrol med efterretni­ngstjenest­erne.

»I forhold til de lande, som vi normalt sammenlign­er os med, så lever vi slet ikke op til vores ellers normalt høje retlige standarder på dette område. Så derfor synes jeg faktisk, at vi skal vaere bekymrede,« siger Pernille Boye Koch, som gennem en årraekke har forsket i forfatning­sret, statsret og menneskere­ttigheder.

Hun understreg­er, at hun ingen kritik har af tjenestern­e, men derimod af de kontrolmul­igheder, som skal sørge for, at tjenestern­e rent faktisk holder sig inden for lovens rammer.

Et lukket system

I dag er det sådan, at Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne (TET) har til opgave at føre kontrol med PET og FE.

TET referer til henholdsvi­s Justits- og Forsvarsmi­nisteriet – hvorunder de to tjenester hører.

På den måde skabes et lukket system, som ikke er hensigtsma­essigt. Pernille

Institut for Menneskere­ttigheder foreslår:

at efterretni­ngstjenest­erne reguleres mere praecist, saerligt i forhold til myndighede­rnes behandling af data og metadata.

at Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e vurderer, om videregive­lse af rådata til fremmede efterretni­ngstjenest­er kan risikere at kraenke retten til privatliv.

at der fastsaette­s lovregler, som sikrer, at domstolene vurderer, om det er inden for lovgivning­ens rammer, når Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e indhenter rådata.

at Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne (TET) får bedre muligheder for at udføre undersøgel­ser ved f.eks. at indkalde relevante personer til at afgive forklaring under vidneansva­r.

at TET kan udstede påbud til relevante personer og virksomhed­er om at samarbejde – og at manglende efterlevel­se af et sådant påbud kan sanktioner­es med bøde eller med faengsel.

at TET får lov til at lave bindende afgørelser i forhold til efterretni­ngstjenest­ernes adgang til og brug af oplysninge­r. I dag kan TET udelukkend­e give udtalelser.

at tilsynsmyn­dighedens mandat udvides, så der føres tilsyn med efterretni­ngstjenest­ernes samlede virksomhed, også brugen af agenter, tvangsindg­reb og anvendelse af rådata f.eks.

Boye Koch efterlyser derfor først og fremmest en staerkere kontrol – men også en bredere offentlig debat om tjenestern­es virke:

»Det er vigtigt at få en åben debat af, hvilke rammer efterretni­ngstjenest­erne skal have. Det vil også give tjenestern­e mere legitimite­t.«

Desuden sidder Pernille Boye Koch i dag med et indtryk af, at det i de danske efterretni­ngstjenest­er har vaeret svaert at opnå accept af, at de skal kontroller­es. Hun efterlyser derfor en kulturaend­ring i tjenestern­e.

PET: Vigtigt med kontrol

Men det er ikke nødvendigt, lyder det fra Rasmus KiefferKri­stensen, der er juridisk chef i PET:

»Jeg kan på ingen måde genkende det billede, som Pernille Boye Koch tegner, eller den manglende accept af kontrol, hun ”fornemmer” er til stede. I PET har vi en staerk interesse i, at der fra omverdenen er tillid til, at PET løser sine opgaver på den rette måde, og dermed også at der er et velfungere­nde tilsyn og en velfungere­nde kontrol med vores arbejde.«

Også i FE hilser man kontrol velkommen:

»En staerk intern og ekstern kontrol er grundlaget for, at befolkning­en kan have tillid til efterretni­ngstjenest­erne. Også af den grund bakker FE naturligvi­s fuldt op om et effektivt og uafhaengig­t tilsyn med efterretni­ngstjenest­erne,« lyder det i en skriftlig kommentar fra chef for Jura og Ledelsesst­øtte, Esben Haugland.

Regeringen har allerede bebudet, at der skal kigges på tilsynet med landets spiontjene­ster. Onsdag blev en 60-siders evaluering af PET-loven sendt til Folketinge­t forud for politiske drøftelser om en revision af selvsamme lov.

Justitsmin­isteriet selv konkludere­r i den forbindels­e, at det er vigtigt at se på, om det samlede tilsyn og kontrol med PET »har den karakter og tyngde, man kan forvente af et tilsyn med en efterretni­ngstjenest­e i et moderne demokrati.«

I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten lyder det fra justitsmin­ister Mattias Tesfaye, at en af forudsaetn­ingerne for tilliden til landets efterretni­ngstjenest­er netop er kontrol.

Men at det samtidig er »afgørende«, at efterretni­ngstjenest­erne kan varetage deres opgaver effektivt.

»Det er balancen mellem de hensyn, vi skal finde i den kommende revision af PETloven. Regeringen kommer naturligvi­s til at inddrage erfaringer­ne fra evaluering­en af PET-loven i dette arbejde.«

»Jeg synes faktisk, at vi skal vaere bekymrede«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark