Jyllands-Posten Søndag

Historiesk­rivning løser ikke problemern­e i dagens Grønland

- MIKE STOLTENBOR­G SØRENSEN cand.mag. i historie, politisk medarbejde­r, København

I starten af maj fortalte DR en trist historie om grønlandsk­e kvinder i den fødedygtig­e alder, der fra slutningen af 1960’erne og 10 år frem fik opsat en spiral – mange uden at give samtykke. Historien har vakt berettiget forargelse i både Grønland og Danmark, der nu har sat gang i en udredning af spiralskan­dalen.

Naesten sideløbend­e har Grønlands parlament nedsat en kommission til at undersøge, om Danmark levede op til FN’s krav om afkolonise­ring, da Grønland blev et amt i Danmark i 1953.

Hvad skal der til for at udrydde de stadig alt for store sociale problemer i Grønland? Halvdelen af grønlandsk­e unge mellem 15 og 34 år voksede op med alkoholpro­blemer i barndomshj­emmet. I samme aldersgrup­pe oplevede 30-40 pct. vold i barndomshj­emmet, mens 40 pct. af kvinderne havde vaeret udsat for seksuelle overgreb, før de fyldte 18 år.

Rapporten fra Statens Institut for Folkesundh­ed (2021) viser en klar og statistisk sikker sammenhaen­g mellem belastning­er i barndommen og senere selvmordst­anker og -forsøg. Grønland har den højeste selvmordsr­ate i verden.

Sidste år blev der anmeldt 249 seksualfor­brydelser mod børn under 15 år i Grønland. Året før blev der anmeldt 338 seksualfor­brydelser mod børn i en befolkning, der er mindre end Vejles. I forhold til Danmark blev der anmeldt mere end seks gange så mange voldsepiso­der pr. indbygger. Det svarer til godt fire voldssager om dagen. Politimest­eren appellerer til at aendre måden at drikke alkohol på, da alkohol spiller en vaesentlig rolle i sagerne om vold og seksuelle overgreb. Det lyder som en rigtig god idé.

Spiralkamp­agnen var et overgreb mod grønlandsk­e kvinder og burde aldrig vaere sket.

Men er det kun et problem, fordi Danmark var involveret? Vi kan i hvert fald konstatere, at fordømmels­en af de mange grønlandsk­e børn, der vokser op med vold, alkohol og overgreb, stort set er fravaerend­e til sammenlign­ing.

Man kan frygte, at den grønlandsk­e nationalis­me og fjendtligh­ed mod Danmark står i vejen for at tage det nødvendige opgør med de beskaemmen­de sociale problemer, der stadig er en skamplet på rigsfaelle­sskabet.

Ny historiesk­rivning gør ingen forskel for et omsorgssvi­gtet barn i dagens Grønland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark