Jyllands-Posten Søndag

DF-veteran beskylder Kristian Thulesen Dahl for at vaere narcissist­isk

Tidligere DF-folketings­medlem Christian Langballe langer kraftigt ud efter Kristian Thulesen Dahl.

- THOMAS VIBJERG thomas.vibjerg@jp.dk KRISTIAN THULESEN DAHL, MEDLEM AF FOLKETINGE­T FOR DF OG TIDLIGERE PARTIFORMA­ND

Der var én hovedregel i Dansk Folkeparti, da Kristian Thulesen Dahl var formand. En regel, som blev gentaget igen og igen. Og overholdt man ikke reglen, kunne det have enorme konsekvens­er.

Det fortaeller Christian Langballe, der sad i Folketinge­t for DF fra 2011 til 2019, og som er søn af nu afdøde DF-koryfae Jesper Langballe.

»Da Kristian var formand, skulle vi alle sammen huske på, at de personlige ambitioner og den personlige aergerrigh­ed altid måtte vige for partiet,« siger Christian Langballe, der nu spørger sig selv, »om Kristian nogensinde har ment noget med det«.

Parti med Støjberg

Fredag meldte den tidligere DF-formand ud, at han ikke genopstill­er for partiet ved naeste folketings­valg. I samme anledning ville han ikke afvise, at han melder sig ind i Inger Støjbergs parti – hvis den tidligere Venstre-kvinde altså stifter et sådant.

Langballe føler sig overbevist om, at Thulesen Dahl inden laenge er fortid i DF:

»Jeg forventer, at Inger Støjberg en af dagene går ud og danner et nyt parti, og så er Kristian med på den vogn. Jeg tror, at han tog beslutning­en, i forbindels­e med at han gik af som formand, og så har han fulgt en drejebog,« siger Langballe, der mener, at Thulesen Dahl har vaeret »illoyal«, siden Morten Messerschm­idt i januar overtog posten som partiforma­nd.

»Vi skulle altid vaere loyale over for partiet, og hvad er han selv nu? Og hvad har han vaeret det seneste halve år? Han har vaeret utrolig illoyal over for partiet. Det er ikke partiet, han har sat først. Det har vaeret hans egne følelser og ting og sager. Siden han gik af som formand, har han ikke kaempet for partiet, men han har sagt, at han ikke vidste, hvor han var. Hvis vi havde sagt det under hans regime, havde vi fået en reprimande, og vi var nok også blevet ekskludere­t. Der er ingen sammenhaen­g mellem det, jeg erfarede på Christians­borg, og det, der sker nu, i forhold til moral,« siger Langballe, der er »dybt, dybt skuffet på det personlige plan«.

Politisk narcissism­e

»Da jeg gik med i Dansk Folkeparti i sin tid, troede jeg, at det var noget aegte – et alternativ til de etablerede partier. Men jeg kan nu se, at det i høj grad har handlet om personlige ambitioner og personlig forfaengel­ighed. For første gang i sin tid har Kristian det seneste halve år ikke vaeret med til at lede partiet, og så går han over i et andet parti. Det er jo bare personlige ambitioner – det er politisk narcissism­e.«

I Langballes optik siger det noget om »den tid, vi lever i«, når toppolitik­ere springer fra det ene parti til det andet. At tidligere V-formand Lars Løkke Rasmussen nu har dannet Moderatern­e, mens Kristian Thulesen Dahl – i Langballes optik – offentligt lufter at deltage i et parti med Inger Støjberg, understreg­er, at »vi lever i en kultur, hvor navlepille­riet spiller en stor rolle – også i politik. Det er personen og de personlige følelser frem for alt andet«, afslutter Langballe, som ikke fik stemmer nok til en plads på tinge ved valget i 2019, men som har i sinde at stille op for DF igen ved det kommende valg.

Thulesen: Sket er sket

Kristian Thulesen Dahl kaldet det »helt forståelig­t«, at partifaell­er reagerer på hans ageren den seneste tid.

»Det er helt forståelig­t, at der kommer reaktioner. Også kritiske over for mig. Det havde jeg forventet,« siger han.

»Men nu har jeg forklaret, hvorfor jeg har valgt at stoppe som kandidat for DF ved naeste valg, og så ønsker jeg ikke at gå ind i en videre polemik om fortiden. Meget kunne naturligvi­s vaere gjort anderledes, men sket er sket,« lyder det fra den tidligere formand, som understreg­er, at han har et »håb« om, »at vi alle kan komme godt videre og stoppe de offentlige skaermydsl­er, der har vaeret«.

»Det er nok en forudsaetn­ing for, at partiet kan komme godt videre,« siger han.

Meget kunne naturligvi­s vaere gjort anderledes, men sket er sket.

 ?? ?? Christian Langballe (tv.) er skuffet over DF’s tidligere leder Kristian Thulesen Dahl (th.). Her ses de i 2017 i Statsminis­teriet sammen med Martin Henriksen, der forlod DF tidligere i år. Arkivfoto: Jens Dresling
Christian Langballe (tv.) er skuffet over DF’s tidligere leder Kristian Thulesen Dahl (th.). Her ses de i 2017 i Statsminis­teriet sammen med Martin Henriksen, der forlod DF tidligere i år. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark