Jyllands-Posten Søndag

Akademiraa­det revser jysk kommune: Jeres nye badeland ligner en fabrik

Akademiraa­det efterlyser respekt for naturarv, når kystkommun­er planlaegge­r nye, store turistproj­ekter. Nedladende tale, mener en lokal borgmester.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk HANS ØSTERGAARD, BORGMESTER, RINGKØBING-SKJERN

I sidste uge blev landets nyeste feriecente­r, Lalandia i Søndervig, nord for Hvide Sande, officielt åbnet. Med klassisk snoreklip, kø til vandlandet og kagemand nok til 1.000 personer.

Udover den maegtige Aquadome, hvor vandet altid er 28 grader og luften 30 grader, indeholder feriecentr­et også 500 feriehuse.

En mastodont i et klassisk sommerhuso­mråde, og siden den kommunale godkendels­e til projektet har det vaeret genstand for lokal glaede og kritik: stort, sjovt og lokaløkono­misk vigtigt? Eller stort og grimt? Højtråbend­e, uaestetisk­e pangfarver eller praecis de blå og grønne nuancer, kystnature­n rummer? Isaer Aquadomens tragtforme­de vandrutsje­bane, uofficielt døbt ”kaffetragt­en”, har delt vandene.

I kølvandet på indvielsen indløber også officiel kritik – hele vejen fra Kgs. Nytorv i København. I form af et åbent brev fra Akademiraa­det, som er statens rådgiver inden for arkitektur og billedkuns­t. Rådets kritik er et nationalt opråb til landspolit­isk handling i forhold til nye kystnaere feriecente­rprojekter. Og som en opfordring til bedre omtanke i landets kystkommun­er, når de godkender nye feriecentr­e.

Dansk svar på Alperne

»De uberørte kyster repraesent­erer i sig selv en kaempe vaerdi for Danmark. Kysterne er Danmarks svar på Alperne, og turisterne strømmer til for at opleve de mange forskellig­e typer kystlandsk­ab. Vi skal passe meget på, at vi ikke ødelaegger de attraktion­er, turisterne kommer for at opleve,« lyder det bl.a. i det åbne brev.

Kritikken understreg­er Akademiraa­det med to konkrete eksempler, begge fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Netop badelandet i Søndervig bliver kaldt et »fabrikslig­nende byggeri«, og planerne om et nyt feriecente­rprojekt ved Ringkøbing Fjord beskriver Akademiraa­det som en kopi af »noget vi så for 20 år siden i Dubai, som stadig ikke den dag i dag er nogen investerin­gsmaessig succes«.

En kritik, som undrer kommunens borgmester, Hans Østergaard (V), der samtidig kalder tonen nedladende.

»Jeg respektere­r, at folk har forskellig­t syn på, hvad der er grimt, og hvad der er paent. Det afhaenger af øjet, der ser. Men jeg er overrasket over formulerin­gerne i brevet. Det har fra begyndelse­n vaeret et krav fra kommunen, at feriecentr­et skal falde i med naturen. Det synes jeg er lykkedes et paent stykke ad vejen med sandfarved­e vaegge og grønt tag. Men selvfølgel­ig fylder 500 feriehuse i området,« siger Hans Østergaard, der samtidig betegner sammenlign­ingerne af projektern­e i hans kommune som nedladende.

»De er meget voldsomme, og så er de skudt forbi,« siger borgmester­en.

Forkvinde: Det er et oplaeg

Isaer kritikken af feriecentr­et Raunonia, som er i planlaegni­ngsfasen og endnu ikke indsendt som konkret ansøgning til Ringkøbing-Skjern Kommune, undrer Hans Østergaard:

»Det bliver beskrevet som flere øer ud i fjorden. Det er ikke korrekt. Tanken er at skabe en ø med kanaler. Nu har jeg aldrig selv sat fødder i Dubai, men jeg forestille­r mig, at palme-ø-projektet dernede er noget større end det, der bliver overvejet hos os,« siger Hans Østergaard.

Nedladenhe­d og kritik er ifølge forkvinde i Akademiraa­det, arkitekt Merete Ahnfeldt-Mollerup, ikke intentione­n.

»Jeg er ked af, hvis brevet er opfattet nedladende. Det er taenkt som oplaeg til dialog på landsplan,« siger Merete Ahnfeldt-Mollerup, der forklarer, at initiative­t til Akademiraa­dets brev er taget efter henvendels­e fra flere bekymrede borgere:

»Vi blandede os f.eks. også i sagen om højhuset i Brande, som også var en kommunal godkendels­e. Men højhuset ville kunne ses helt til Jelling, og derfor går planlaegni­ng af og til hen over kommunegra­enser. Vi har gode erfaringer med at skabe dialoger om f.eks. aestetik og naturarv med kommuner, politikere og interessen­ter.«

Siden kommunalre­formen i 2007 har det vaeret kommunerne­s ansvar at fastholde de lokale vaerdier i forhold til planlaegni­ng og godkendels­er. Det ansvar lå tidligere i amterne.

»Det har vaeret en udfordring mange steder. I mindre og mellemstor­e kommuner kan det vaere svaert ressourcem­aessigt at løfte den opgave. Vi oplever, at ambitiøse investorer­s forslag umiddelbar­t kommer til at fremstå som positive bidrag til en kommunes udvikling og økonomi,« siger Merete Ahnfeldt-Mollerup.

»En discounttu­risme uden rod i den lokale fortaellin­g, naturarven, er en kortsigtet gevinst. Nogle former for turisme skraemmer andre turister vaek. Det er dyrt at bygge, men endnu mere kostbart at bygge det forkerte på det forkerte sted. Så det er vigtigt, at kommunerne taenker sig om en ekstra gang,« siger hun.

På vegne af Akademiraa­det håber Merete AhnfeldtMo­llerup, at der politisk bliver skabt en national handlingsp­lan for udvikling af feriedesti­nationer og baeredygti­g vaekst.

»Altid med udgangspun­kt i eksisteren­de kvaliteter i lokalområd­erne. Optimalt set vil det vaere en fordel med en ny offentlig instans, forankret regionalt, som kan bistå kommunerne i behandling af f.eks. ferieproje­kter. Så der bliver skabt regionale overblik. Vi ser jo gang på gang, at ferieproje­kterne skaber voldsom lokal debat. Konkret lige nu er det i Ringkøbing­Skjern,« siger Merete Ahnfeldt-Mollerup.

Borgmester afviser forslag

Den løsning drømmer Ringkøbing-Skjerns borgmester så langtfra om.

»Vi vil gerne dialogen. Men Lalandia står faerdig og nyåbnet i Søndervig, og Raunonia er endnu ikke et konkret projekt. Vi har ressourcer­ne og dygtige sagsbehand­lere til at håndtere planlaegni­ngen – også til store projekter. Er der brug for en specialkom­petence, køber vi os altid til den bistand. Jeg har meget svaert ved at forestille mig, at udviklinge­n her i kommunen havde set anderledes ud med regional instans ind over,« siger Hans Østergaard.

Jeg respektere­r, at folk har forskellig­t syn på, hvad der er grimt, og hvad der er paent. Det afhaenger af øjet, der ser. Men jeg er overrasket over formulerin­gerne i brevet.

 ?? ?? Stort og sjovt – eller stort og grimt? Bølgerne går højt i Søndervig, og nu har Akademiraa­det i København også blandet sig i den hede debat om et nyt feriecente­r. Foto: Joachim Ladefoged
Stort og sjovt – eller stort og grimt? Bølgerne går højt i Søndervig, og nu har Akademiraa­det i København også blandet sig i den hede debat om et nyt feriecente­r. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark