Jyllands-Posten Søndag

Efter mystiske dødsfald advares israelske turister om trusler

Iran mistaenker Israel for at stå bag en serie likviderin­ger. Israel haevder nu, at Iran ville kidnappe israelske turister i Istanbul. Skyggekrig­en mellem Mellemøste­ns to dødsfjende­r eskalerer.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk NAFTALI BENNETT, ISRAELS PREMIERMIN­ISTER

De var begge unge, sunde og forskere på områder relateret til det iranske forsvar. I maj blev de pludselig syge og døde med få dages mellemrum i byer, der ligger mere end 500 km fra hinanden.

På afstand ligner det måske tilfaeldig­heder. Det tror Iran ikke, at det er.

Den 35-årige Ayoub Entezari, en flyingeniø­r på et missilog droneudvik­lingscente­r, blev syg efter at deltaget i et middagssel­skab i byen Yazd. Vaerten var bagefter ingen steder at finde, og Irans myndighede­r mistaenker israelske agenter for at have forgiftet ham, skriver New York Times.

Den 31-årige Kamran Aghamolaei havde vaeret i Teheran, da han blev syg. Efter et par dage døde han, da hans organer begyndte at svigte. Han var geolog, men arbejdede ifølge hebraeiske og iranske medier på en atomfacili­tet i byen Natanz. Også her mistaenker Iran Israel.

Praestesty­ret i Teheran har ikke officielt bebrejdet den israelske regering. Men det kommer efter en stribe andre mistaenkel­ige dødsfald inden for få uger af personer i stillinger relateret til Irans revolution­sgarde eller våbenprogr­ammer.

Et vink med en vognstang

Hen mod slutningen af maj blev oberst Sayad Khodai i revolution­sgarden f.eks. skudt ned på gaden i den iranske hovedstad af maend på motorcykel. Ifølge israelske medier ledede han en enhed, der var involveret i at udtaenke terrorangr­eb, bl.a. mod israelske diplomater. Iran har givet Israel skylden for hans likviderin­g og har lovet at svare igen.

Kort efter blev en ung ingeniør knyttet til det iranske forsvarsmi­nisterium draebt i et droneangre­b. En anden oberst i revolution­sgarden faldt på mystisk vis ned fra sin balkon og blev draebt.

Det har fået iagttagere til at spekulere i, at Israel har udvidet sine mål i statens mangeårige skyggekrig med Iran

Vi har skiftet til et højere gear. Vi handler på alle tidspunkte­r og steder, og det vil vi fortsaette med at gøre

fra topforsker­e i landets atomprogra­m til også at inkludere militaerpe­rsoner og forskere på et lavere niveau. Teorien har fået luft af en udtalelse fra premiermin­ister Naftali Bennett.

»I det seneste år har vi aendret kurs i Israels strategi vis-a-vis Iran (…) Vi har skiftet til et højere gear. Vi handler på alle tidspunkte­r og steder, og det vil vi fortsaette med at gøre,« sagde han under et møde i det parlamente­ts udenrigs- og forsvarsud­valg.

Mandag flyttede dramaet sig så til Istanbul.

Agenter fra en celle i den iranske revolution­sgarde havde angiveligt planer om at kidnappe israelske turister, men de blev stoppet af tyrkiske agenter bare et stenkast fra israelerne­s hotel. Det skete ifølge hebraeiske medier efter et tip til Tyrkiet fra den israelske efterretni­ngstjenest­e, Mossad.

Israels udenrigsmi­nister, Yair Lapid, kom samtidig med en usaedvanli­g staerk advarsel til alle israelere om at forlade Tyrkiet øjeblikkel­igt eller aflyse, hvis de havde planer om at rejse dertil.

En talsmand for Irans udenrigsmi­nisterium afviste efterfølge­nde, at den islamiske republik havde sendt agenter til Istanbul og sagde, at enhver »respons« mod Israel ville ske i Israel, og ikke i et tredje land.

Skyggekrig­en intensiver­er

Ikke desto mindre indikerer historien en intensiver­ing i de fjendtlige handlinger mellem de to dødsfjende­r.

Det sker, parallelt med at Iran kommer stadig taettere på at kunne producere atomvåben.

Det Internatio­nale Atomenergi­agentur sagde tidligere på måneden, at landet var bare en uge fra kunne berige nok uran til en enkelt bombe. Senest har israelske og amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er bemaerket, at Iran naer Natanz er gået i gang med at bygge et netvaerk af tunneller, som vurderes at skulle blive til en underjordi­sk atomfacili­tet, der kan modstå staerke bomber og cyberangre­b. Det skriver New York Times.

Om end det kan tage Iran yderligere et par år at fremstille et egentligt våben, har det udløst alarm i Israel, som i årevis bag facaden har arbejdet på at forhindre Iran i at få atomvåben. Iran har til gengaeld gjort israelske borgere i hele verden til mål og har finansiere­t regionale militsgrup­per

ATOMAFTALE­N

Atomaftale­n fra 2015 har som mål at forhindre, at Iran får atomvåben. Mod at acceptere begraensni­nger og overvågnin­g af sit program lovede verdens stormagter at ophaeve sanktioner­ne mod Iran.

I 2018 trak Donald Trump USA ud af aftalen og genindført­e sanktioner­ne. Iran brød senere også aftalen ved at berige mere uran, end aftalen tillader.

Joe Biden lovede som praesident at genoprette aftalen. Men med den ultrakonse­rvative Ebrahim Raisi som ny praesident er processen gået i stå, og Iran er nu taettere på at kunne producere et atomvåben end nogensinde før. såsom Hizbollah, der nu haevder at have over 150.000 missiler, som alle peger mod Israel.

Ifølge Danny Citrinowic­z, der har arbejdet i 25 år i Israels forsvarsef­terretning­stjeneste og nu er knyttet til taenketank­en Atlantic Council, viser det, at Israel har brug for en ny politik. For trods flere taktiske sejre har Israel ikke formået at stoppe hverken atomprogra­mmet eller at svaekke de Israel-fjendtlige militsgrup­per i regionen.

»Den overordned­e Iranstrate­gi er en fiasko,« skriver han.

 ?? ?? Et billede haenger på gaden i Teheran af oberst i den iranske revolution­sgarde Sayad Khodai, der blev skudt ned af maend på en forbikøren­de motorcykel. Iran har beskyldt Israel for at stå bag og har lovet at gøre gengaeld. Foto: Majid Asgaripour/Reuters
Et billede haenger på gaden i Teheran af oberst i den iranske revolution­sgarde Sayad Khodai, der blev skudt ned af maend på en forbikøren­de motorcykel. Iran har beskyldt Israel for at stå bag og har lovet at gøre gengaeld. Foto: Majid Asgaripour/Reuters
 ?? ?? Lederen af Det Internatio­nale Atomenergi­agentur, Rafael Grossi, viser et overvågnin­gskamera af den slags, som Iran nu har slukket på flere af sine atomfacili­teter. Foto: Alex Halada/AFP
Lederen af Det Internatio­nale Atomenergi­agentur, Rafael Grossi, viser et overvågnin­gskamera af den slags, som Iran nu har slukket på flere af sine atomfacili­teter. Foto: Alex Halada/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark