Jyllands-Posten Søndag

Praesident Joe Bidens høje alder er nu et samtaleemn­e blandt demokrater

Efter flere talesvipse­re diskuterer Demokrater­ne det kloge i, om den i dag 79-årige Joe Biden overhovede­t bør stille op til det naeste praesident­valg i 2024.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det var en ganske almindelig tirsdag i april, at Det Demokratis­ke Partis magtfulde guvernørfo­rening samledes på det såkaldte Pinehurst golfresort i staten North Carolina.

Det gør de med jaevne mellemrum. Men denne gang skete noget helt saerligt.

Normalt er mødet en seance, hvor foreningen­s medlemmer diskuterer forskellig­e politiske emner. Men denne gang var stemningen dyster. USA’s praesident, demokraten Joe Biden, havde stadig ikke formået at få sine politiske maerkesage­r igennem Kongressen. Samtidig stod han historisk dårligt i de såkaldte approval ratings – altså de målinger, der viser, hvor populaer en praesident er.

Og det var derfor, at den forbudte snak nu begyndte i korridorer­ne.

Nemlig den om, hvorvidt Bidens fremskredn­e alder er blevet et problem for hans fortsatte praesident­skab.

Det første medie, der for alvor rapportere­de om praesident Joe Bidens alder, var det anerkendte blad New York Magazine. Det skete i sidste måned i en stort opsat artikel over flere spalter, hvor episoden fra golfresort­et i North Carolina blev omtalt som et eksempel på det, der lige nu optager Det Demokratis­ke Parti mest.

Nemlig hvorvidt Biden trods sin høje alder vaelger at stille op til praesident­valget i 2024.

Siden er det piblet frem med analyser og historier om den aldrende praesident, der til november fylder 80 år. Spørgsmåle­t, alle stiller sig selv i de forskellig­e historier, er, om Biden simpelthen er blevet for gammel til at udfylde det kraevende embede som USA’s praesident.

Selv har Biden flere gange bekraeftet, at han genopstill­er til praesident­valget i 2024. Han har samtidig ifølge New York Magazine afvist, at hans alder skulle vaere et problem. Men lige lidt har det hjulpet.

Forleden rullede historien videre på CNN, hvor den populaere og ellers Biden-tro nyhedsvaer­t Don Lemon i et saerdeles omtalt interview med Det Hvide Hus’ pressesekr­etaer, Karine Jean-Pierre, spurgte ind til praesident­ens høje alder. Til det svarede Jean-Pierre afvisende:

»Helt aerligt. Han er USA’s praesident.«

Politisk tabu

Snakken om Bidens alder er blandt demokrater de seneste år blevet anset som et politisk tabu.

Sådan er det, fordi USA’s tidligere praesident Donald Trump under praesident­valgkampen i 2020 – ifølge Demokrater­ne – med ufine midler forsøgte at underminer­e Biden ved at kalde ham alderssvae­kket.

Indtil videre har snakken om Bidens alder derfor mestendels floreret i mere konservati­ve medier. Men nu er den altså også brudt frem i medier, der ellers traditione­lt set har holdt sig vaek fra emnet – som eksempelvi­s CNN, New York Magazine og avisen New York Times.

Og for praesident­en er det en dårlig nyhed.

Diskussion­en kommer frem på et tidspunkt, hvor Det Demokratis­ke Parti selv forsøger at få vind i sejlene op til det afgørende midtvejsva­lg til Kongressen i november.

Men selv om der på det seneste har vaeret flere gode emner for partiet at tage op – som eksempelvi­s spørgsmåle­t om abort – taler Demokrater­ne nu åbent om, at der mangler kampgejst i partiet.

Svipseren i Polen

Samtidig tales der ifølge kilder i korridorer­ne om de såkaldte »talesvipse­re«, som Biden den seneste tid er kommet med i forbindels­e med sine udlandsrej­ser. Den mest kendte forekom i marts under Bidens besøg i Polen, hvor han pludselig aggressivt og uden for manuskript­et udtalte om Ruslands praesident, Vladimir Putin:

»Min Gud, denne mand kan ikke forblive ved magten.«

Kilder så udtalelsen, som om USA var i faerd med et blodigt regimeskif­te i Kreml.

Senere udtalte Biden under et besøg i Japan, at USA ville forsvare Taiwan militaert, hvis Kina invaderede den lille østat. Men ligesom med talen i Polen forsøgte Det Hvide Hus bagefter kraftigt at nedtone udtalelser­ne ved at henvise til, at praesident­en var blevet misforståe­t.

Søndag offentligg­jorde avisen New York Times så en artikel, hvor overskrift­en netop var, at mange demokrater ikke mener, at Biden overhovede­t bør stille op til praesident­valget i 2024. Herunder Barack Obamas tidligere magtfulde chefvalgst­rateg, David Axelrod, der fortsat har stor indsigt i Det Demokratis­ke Parti.

»Praesident­skabet er et uhyrligt belastende job, og den skrappe virkelighe­d er, at praesident­en vil vaere taettere på 90 år end 80 år i slutningen af en anden periode, og det vil vaere et stort problem,« sagde han til avisen og lettede dermed på låget for den frustratio­n, der lige nu er blandt mange demokrater.

Beskyldt for plagiat

Det står dog også klart, at det bestemt ikke er første gang, at Biden under sine taler enten har virket uklar eller decideret forvrøvlet. I 1987 under Bidens første praesident­kampagne blev han f.eks. beskyldt for at have plagieret en tale fra en britisk Labourpoli­tiker.

Sagen blev en kaempe skandale og viste, at Biden ikke altid er lige skarp, når det gaelder om at få sat ordene rigtigt sammen. Men denne gang spiller hans alder også ind.

Det udtalte Shelia Huggins, der er medlem af Den Demokratis­ke Nationalko­mité, søndag til New York Times:

»Demokrater­ne har brug for et frisk og modigt lederskab til praesident­valget i 2024,« sagde hun og fortsatte:

»Og det kan ikke vaere Biden.« Spørgsmåle­t er så, hvem det skal vaere. Den gaettekonk­urrence er allerede gået i gang.

Imens forsøger Bidens støtter nidkaert at forsvare praesident­en. En af dem er Bidens egen rådgiver, Anita Dunn. Hun sagde forleden, at kritikerne glemmer en vigtig ting, nemlig at Joe Biden er den eneste, der indtil videre har kunnet slå Trump:

»Kun en person har kunnet styre overtagels­en (af Det Hvide Hus, red.) fri af Trumps løgne, retssager og voldelige opstand den 6. januar: Og det er Joe Biden,« sagde hun.

DEMOKRATIS­KE PRAESIDENT­KANDIDATER

Her er de mulige praesident­kandidater, der tales om i kulisserne til at afløse

Joe Biden ved praesident­valget i 2024 for Det Demokratis­ke Parti:

Senator Amy Klobuchar, Minnesota, 62 år

Senator Bernie Sanders, Vermont, 80 år

Senator Elizabeth Warren, Massachuse­tts, 72 år

Senator Cory Booker, New Jersey, 53 år

Transportm­inister Pete Buttigieg, 40 år

Guvernørka­ndidat i Texas, Beto O’Rourke, 49 år.

Kilde: New York Times

 ?? ?? Praesident Joe Biden returnerer til Det Hvide Hus den 14. juni 2022. Nu tales der åbent om, at Demokrater­ne har brug for en yngre kandidat til praesident­valgt i 2024.
Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Praesident Joe Biden returnerer til Det Hvide Hus den 14. juni 2022. Nu tales der åbent om, at Demokrater­ne har brug for en yngre kandidat til praesident­valgt i 2024. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark