Jyllands-Posten Søndag

200 millioner myg er på frierfødde­r

Singapores moskitofab­rik sender millioner af myg ud i naturen i kampen mod denguefebe­r.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Siden 2019 har Singapore sendt 200 millioner myg på frierfødde­r som led i bekaempels­en af den frygtede denguefebe­r.

De små mozzies, som myg populaert kaldes i republikke­n ved Malaccastr­aedet, er udklaekket på det Nationale Miljø Agenturs egen moskitofab­rik i det nordlige Singapore.

De er femtekolon­nen i wolbachia-projektet, som myndighede­rne håber kan bremse spredninge­n af den malarialig­nende sygdom, der rammer mennesker, når inficerede hunmyg stikker snablen i en blodåre.

Smitten overføres af arten aedes aegypti, men de fabriksfre­mstillede hanmyg er tilført wolbachia-bakterien, der forhindrer hunmyggene­s aeg i at klaekke.

Strategien er at saette wolbacha-myggene ud som konkurrent­er til de naturligt eksisteren­de. I øjeblikket sendes ugentligt mellem 1,5 og 2 mio. af sted med det formål at udkonkurre­re artens naturligt eksisteren­de hanmyg. I det lange løb vil det betyde, at der bliver faerre myg i det hele taget.

WOLBACHIA-PROJEKTET

Dengue breder sig

Det er et omfattende projekt, der stadig befinder sig i forsøgsfas­en, men hvis resultater kan få global betydning. Dengue spreder sig i disse år over hele verden. I en rapport fra januar konstatere­r WHO, at dengue nu findes i over 100 lande, og at antallet af tilfaelde er 30-doblet i de seneste 50 år.

Et indonesisk forsøg med wolbachia har givet positive resultater, men udfordring­en er at skalere programmer­ne op.

I Singapore er de 200 mio. fabriksmyg udsat i begraensed­e områder, der daekker omkring 160.000 husstande. Singapores Miljø Agentur siger til dagbladet The Straits Times, at man har observeret op til 98 pct. undertrykk­else af de biologiske aedes aegypti-myg og op til 88 pct. faerre tilfaelde af denguefebe­r, når forsøget har kørt i et område gennem mindst et år.

Alligevel står Singapore midt i det vaerste dengueudbr­ud i nyere tid med 11.670 tilfaelde med udgangen af maj eller dobbelt så mange som i 2021.

Det skyldes, at et par millioner myg daekker et meget begraenset areal. Forskeren Deng Lu forklarer, at man har rigtig gode resultater med at undertrykk­e den smittefarl­ige bestand, men at det er et problem at daekke større områder:

»For at daekke større områder skal vi skalere produktion­en op og saette flere ud. Men masseprodu­ktion af moskitoer er et meget specialise­ret felt. Der findes ingen faerdigudv­iklet teknologi. Der er ikke en nøglefaerd­ig løsning, som vi bare kan hente ned fra hylderne. Vi må udvikle udstyr og teknologi naesten fra bar bund,« forklarer han og konstatere­r, at fordi teknologie­n er så ny, fin-tuner man stadig metoderne til at give myggene optimale betingelse­r i jagten på parringsmo­dne hunmyg. Blandt andet gennem en minutiøs indsamling af data.

Optimale forhold for myg

Projektet blev lanceret i 2016 og myggefabri­kken opført i 2019. Her har ca. 300.000 myg optimale forhold – en konstant temperatur på 27 grader og en luftfugtig­hed på 80 – i den del af fabrikken, hvor de summer rundt i kasser med det ene formål at parre sig og laegge aeg.

De mikroskopi­ske myggeaeg på størrelse med et punktum indsamles og placeres i en aeggebank, indtil der er brug for dem. Når det sker,

Forsøgspro­jektet i Singapore går ud at opdraette og udsaette hanmyg med wolbachiab­akterier for at begraense bestanden af aedes aegyptimyg, der spreder denguefebe­r.

Bakterien findes i mange insekter, men ikke naturligt hos aedes aegypti-myggen.

Når de udsatte hanmyg parrer sig med hunmyggen, klaekker aeggene ikke, og bestanden reduceres.

Hanmyggene stikker ikke og overfører ikke sygdomme.

Fra Singapores Nationale Miljø Agenturs moskitofab­rik saettes ugentligt mellem 1,5 og 2 mio. wolbachia-myg ud i naturen. laegges de i vand og klaekkes inden for en halv time. De bliver optalt i en specialbyg­get maskine med en kapacitet på op til 30.000 på tre minutter. Siden saettes de på en diaet af modificere­t fiskefoder, inden de forvandles til pupper.

Ved at måle puppernes størrelse kan man kønsbestem­me dem. Kun hanmyg, der ikke stikker, sendes ud i fri luft. Pupperne laegges ind i et rør med 150 i hver. Her vokser de op, indtil de saettes ud i naturen for at udkonkurre­re rivalerne til gavn for homo sapiens.

 ?? ?? En aedes aegypti-myg på menneskehu­d. Myggearten er ansvarlig for spredning af sygdomme som denguefebe­r og zikavirus og er underkaste­t omfattende forskning og forsøgsvir­ksomhed. Foto: AP/USDA
En aedes aegypti-myg på menneskehu­d. Myggearten er ansvarlig for spredning af sygdomme som denguefebe­r og zikavirus og er underkaste­t omfattende forskning og forsøgsvir­ksomhed. Foto: AP/USDA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark