Jyllands-Posten Søndag

Volodymyr Zelenskyjs drømmebuti­k ligger i Paris

Holdningen til våbenprodu­center har taget en 180 graders vending efter Ruslands invasion af Ukraine. I danske virksomhed­er boomer optimismen.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk JOACHIM FINKIELMAN, DIREKTØR I DANSK INDUSTRI

Da en rådgiver for Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, mødte op til åbningen af verdens førende forsvarsme­sse i Villepinte nord for Paris, havde han en praecis ønskesedde­l på 1.000 haubits-artillerik­anoner og

5.000 kampvogne med i tasken.

Men i løbet af ugen må listen nødvendigv­is vaere blevet laengere, og hvis rådgiveren havde haft frit valg på alle hylder, ville han formentlig have tømt alle standene på messen og med eksprespos­t sendt hele moleHvitte­n hjem til sit krigshaerg­ede land.

2022-udgaven af våbenmesse­n Eurosatory, der holdes for militaerfo­lk og profession­elle i branchen hvert andet år, udstillede nok avancerede og højteknolo­giske våben til at vinde en større krig selv mod Vladimir Putin.

1.000 firmaer fra 60 lande deltog i messen med alle de seneste påhit inden for våben i alle kalibre og sikkerheds­udstyr til at overleve dem. Tilsynelad­ende saetter selv fantasien ingen graenser. Trenden er robotter, fjernstyre­de praecision­svåben og droner både med og uden våben.

En oppustelig kampvogn

Både inde og ude viste udstillern­e futuristis­ke militaere køretøjer, der som forstørred­e legetøjsbi­ler kan skyde langt og forcere hvad som helst, og som helt sikkert også står på Zelenskyjs ønskesedde­l. F.eks. den nye generation af den tyske Leopard-kampvogn eller de selvkørend­e franske Caesar-haubitskan­oner, som praesident Emmanuel Macron netop har lovet Ukraine seks flere af oven i de 12, der allerede er leveret.

Et amerikansk firma udstillede en kampvogn, der som et badedyr kan pustes op i fronten for at narre fjenden. Til gengaeld tog rigtige amerikansk­e soldater med rigtige kampvogne på vej til Polen imod gaesterne på parkerings­pladsen udenfor.

På en tragisk baggrund boomer optimismen i branchen. Krigen i Ukraine har sendt landenes forsvarsbu­dgetter i vejret og smidt moralske kvababbels­er over produktion af våben i skraldespa­nden.

Ved tidligere messer har fredsaktiv­ister demonstrer­et udenfor mod ”dødens købmaend”. Dem var der ingen af i år. Kritikken er i høj grad afløst af en erkendelse af, at våben er nødvendige for at kunne forsvare sig.

Ved åbningen kaldte Macron branchen for fremtidens industri. Nu gaelder det overlevels­e, og det er blodig alvor.

»Krigen har vist, at vi alt for laenge har vaeret naive over for truslen. Ingen havde fantasi til at forestille sig, at det kunne ske. Nu handler det om at genopbygge forsvaret og at forsøge at løse de samme opgaver gennem ny teknologi,« sagde Martin Schousboe, der er direktør i firmaet Sky-Watch.

I Støvring ved Aalborg producerer firmaet Heidrun-dronen på kun 2,5 kilo, der med en raekkevidd­e på 30 km kan aflure fjenden og udsøge praecise mål. Som andre danskere på messen undveg Schousboe spørgsmål om Ukraine. Men regeringen købte allerede ifølge forsvarsme­diet Olfi i april 25 af minihaende­rne. dronerne, og optagelser på en storskaerm på standen vidner om, at de allerede er i aktion i kampzonern­e i Ukraine.

Enorm efterspørg­sel

Ved den sidste Eurosatory-messe i 2018 – 2020-udgaven blev aflyst af pandemien – deltog fire danske virksomhed­er. I år var tallet 30. Et af dem var My Defense fra Nørresundb­y, der producerer anti-droneudsty­r.

»Krigen i Ukraine har skabt en enorm efterspørg­sel. Vi har tømt hylderne og saelger alt, hvad vi kan nå at producere,« fortalte salgschef Hans Høyer fra det otte år gamle firma med 32 ansatte.

Firmaets teknologi, der kan baeres på brystet af en soldat, er i stand til på et splitsekun­d at identifice­re truende droner i området og uskadeligg­øre dem ved at jamme deres transmissi­on ved at sende støj på samme frekvens.

»Krigen har vaeret en øjenåbner for mange og måske isaer for unge mennesker, der nu har erfaret, at sikkerhed ikke er givet,« lød det fra den 60-årige salgschef.

Kunderne på messen var militaere indkøbere, mange i uniform, der på grund af truslen fra Putin har fået flere penge mellem De kan hurtigt få ben at gå på. De fleste varer på hylderne i den gigantiske våbenbutik koster kassen, og krigen i Ukraine har vist, at de ofte er kortlivede.

»Den danske forsvarsin­dustri er lille, men til gengaeld leverer vi unikke teknologie­r.

Der er meget fokus på droner og anti-droner. Nogle firmaer har fundet nicher inden for systemer for beskyttels­e, overvågnin­g, radarer og rumteknolo­gi,« sagde direktør i Dansk Industri, Joachim Finkielman.

Krigen har aendret tankegange­n, forklarede han, så lande nu i højere grad overvejer, hvad de selv skal kunne klare selv, f.eks. ved at opbygge en kapacitet på cyberområd­et.

Midt i en fransk hedebølge var Danmark også repraesent­eret med en stand for arktisk sikkerhed uden for messehalle­rne. Organisere­t af Censec, en privat medlemsfor­ening og en af 13 såkaldte innovation­sklynger i Danmark, der facilitere­r et samarbejde mellem forsvarsvi­rksomheder og universite­ter.

Tak fra Ukraine

»Vi bygger bro mellem viden og industri. Vi tager ikke stilling til, om løsninger bruges defensivt eller offensivt. Men der er ingen tvivl om, at innovation omkring Arktis og også Antarktis vil boome i de kommende år,« vurderede direktøren for Censec, Klaus Bolving, ikke mindst på baggrund af at smeltende is åbner nye sejlruter og forretning­smulighede­r.

En ukrainsk stand på messen var saerlig populaer.

»Vi har oplevet en meget stor interesse både fra producente­r og gaester. De fleste er bare kommet for at udtrykke deres støtte, men andre har spurgt, om de kan hjaelpe. Svaret lød selvfølgel­ig, at det kan de,« fastslog Maxim Potimkov fra Ukraines handelsmin­isterium.

Den danske forsvarsin­dustri er lille, men til gengaeld leverer vi unikke teknologie­r. Der er meget fokus på droner og anti-droner.

 ?? ?? På våbenmesse­n i Paris var der stor interesse fra militaerfo­lk for moderne våben, men ingen demonstran­ter mod "dødens købmaend". Foto: Anne Hollande
På våbenmesse­n i Paris var der stor interesse fra militaerfo­lk for moderne våben, men ingen demonstran­ter mod "dødens købmaend". Foto: Anne Hollande

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark