Jyllands-Posten Søndag

»Det er ikke så maerkeligt, at unge mennesker i dag har det svaert, når de har deres foraeldre som forbillede­r«

Vores konstante trang til vaekst har gjort, at verden føles fremmed for de fleste mennesker i dag. Det mener den tyske stjernesoc­iolog Hartmut Rosa. For at genetabler­e forbindels­en til verden skal vi blive bedre til at opsøge og lade os rive med af de sm

- KAROLINE KJAER HANSEN kultur@jp.dk

»Rigtig mange har følelsen af, at de hele tiden skal løbe staerkere, og at de skal nå mere i dag, end de gjorde i går,« siger den tyske sociolog Hartmut Rosa fra scenen på Roskilde Gymnasium.

Han slår ud med armene og henvender sig til de mere end 550 publikumme­r, som under kirkefesti­valen Himmelske Dage i Roskilde er mødt op for at høre såvel hans som psykologip­rofessor Svend Brinkmanns bud på, hvad der taeller i tilvaerels­en i en tid, hvor flere og flere går rundt med følelsen af meningsløs­hed

»Det er en meget reel følelse, fordi vores samfund er bygget op omkring en logik, som gør, at vi hele tiden skal vaekste,« fortsaette­r han.

Hartmut Rosa er de seneste år blevet verdensken­dt inden for sit område og har fået stjernesta­tus for sin teori om sammenhaen­gen mellem accelerati­onen i det moderne samfund og mentalitet­en blandt befolkning­en i den vestlige del af verden – det, der ifølge ham er grundprobl­emet i vores tid.

Det fortaeller han, da vi efter foredraget sidder i et lokale tilknyttet Roskilde Domkirke.

»Der er en indre forbindels­e. For mig er fremmedgør­elsen, som opstår i mennesket på grund af accelerati­onen, ikke en sideeffekt af det moderne samfund, men et kerneprinc­ip. Og fremmedgør­elsen ser man både i vores forhold til planeten, som vi plyndrer og forurener, til os selv og vores egne kroppe, som vi ønsker at aendre ved enten traening eller operatione­r, og til vores medmennesk­er, som vi ikke laengere opfatter som nogle, vi skal sameksiste­re med, men som vi er i konkurrenc­e med.«

Hartmut Rosas accent afslører tydeligt, at han til daglig underviser i det sydøstlige Tyskland – naermere bestemt på Friedrich-Schiller Universite­t i Jena, mens hans klassiske påklaednin­g i form af ensfarvet skjorte og habit ville passe ind på et hvilket som helst universite­t verden over.

Hartmut Rosa mener ikke, at vi skal saette farten ned for at håndtere dette grundprobl­em. Han mener derimod, at vi skal blive bedre til at slippe selvkontro­llen og udvise tillid til andre mennesker. Hvordan vi gør det, vender vi tilbage til. Først skal vi forstå, hvordan accelerati­onen og fremmedgør­elsen overhovede­t er blevet indlejret i vores samfund og i os, og det kraever, at vi et går et godt stykke tilbage i tiden.

Tvunget til innovation

»Der findes også fremmedgør­elsesproce­sser, som ikke er knyttet til det moderne. Men hvis man ser på civilisati­onens udvikling og udviklinge­n af faenomener som ild, sprog og senere skrift, er det elementer, som har vaeret med til at gøre mennesket fremmed for verden. Men at fremmedgør­else er blevet et socialt princip, er først sket i Europa og det nordatlant­iske i løbet af det 18. århundrede. Mennesker har altid vaeret nysgerrige og haft trang til at udvikle nyt. Ofte var de tvunget til det, fordi der eksempelvi­s var krig og hungersnød.

Hartmut Rosa er født den 15. august 1965 i Lörrach, Tyskland.

Han er uddannet i politologi, filosofi og tysk fra universite­tet i Freiburg.

Siden 2004 har han vaeret professor ved FriedrichS­chiller-universite­t i Jena.

Er blevet kendt for sin forskning af højhastigh­edssamfund­et.

Forfatter til en raekke bøger – herunder ”Fremmedgør­else og accelerati­on”, som udkom på dansk i 2014, ”Resonans” (2021) og

”Det ukontrolle­rbare”. Men siden 1800-tallet er vaekst blevet indlejret i os,« fortaeller Hartmut Rosa og uddyber:

»Alle industrier – tøjbranche­n, byggebranc­hen, bilbranche­n og flybranche­n – haenger fast i en logik om, at hvis vi ikke bygger mere og hurtigere naeste år, så oplever vi tilbagegan­g. Den tendens tog til i begyndelse­n af 1900tallet, hvor der var en massiv bølge af fremmedgør­else med rod i det politiske. Østblokken faldt, og kapitalism­en blev udbredt. Det fik det økonomiske princip til at aendre sig med ”just in time”produktion­er og neoliberal­ismen. Dertil kom digitalise­ringen, som med den umiddelbar­e interaktio­n over internette­t for alvor har skubbet graenserne for, hvor mange steder vi kan vaere på én gang.«

Og grunden til, at fremmedgør­elsen påvirker os negativt, er, ifølge Hartmut Rosa, at afkobling eller isolation er en grundangst for det moderne menneske.

BLÅ BOG

Frygten for afkobling

»Eksistenti­el ensomhed, eller det ikke at vaere forbundet med andre mennesker, er en stor bekymring for mennesket i dag. Og det er en bekymring, som jeg tror saerligt unge mennesker føler, fordi de ikke får tildelt andre konstanter i livet. Miljøet er ikke givet, fordi de unge mennesker ikke laengere er bundet til det sted, de vokser op, men kan flytte vaek og oftest til større byer med flere muligheder. Muligheder, som gør, at andre erhverv end deres foraeldres bliver tilgaengel­ige. Og hvad angår partnere, kan du smutte når som helst. Så de har en staerk følelse af at vaere alene,« siger Hartmut Rosa.

Men paradoksal­t nok har mennesket selv skabt det system, som logikkerne er indlejret i. For eksempel digitalise­ringen.

Nogle mennesker mener, at en måde at håndtere accelerati­onen – eller hamsterhju­let, som det også kaldes – på er at blive selvforsyn­ende, leve efter FIRE-bevaegelse­n og lade sig pensionere tidligt eller slet og ret flytte vaek fra byen og arbejde hjemmefra. Med andre ord vil de gerne dyrke det såkaldt langsomme liv.

Hartmut Rosa tilhører en lejr, som anskuer det langsomme liv som en utopi. Og det skyldes netop digitalise­ringen og den fremmedgør­else, som den medfører.

Følelsesli­vet følger ikke med

Coronakris­en har meget tydeligt vist, mener han, hvordan Zoom-møder blev en del af de flestes hverdag og afkraevede det samme af dem, som fysisk kontakt gør. Dét på trods af at det virtuelle rum ikke giver samme mulighed for emotionel interaktio­n som det fysiske.

 ?? ?? Resonans handler om, at vi bliver rørte af et givent objekt eller emne, som taler til os, forklarer sociolog Hartmut Rosa. Arkivfoto: J. Bauer/Sz Photo
Resonans handler om, at vi bliver rørte af et givent objekt eller emne, som taler til os, forklarer sociolog Hartmut Rosa. Arkivfoto: J. Bauer/Sz Photo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark