Jyllands-Posten Søndag

Medicinske forsøg i stedet for faengsel

Fangerne i ”Spiderhead” skulle nok have taenkt sig om en ekstra gang, inden de lod sig udsaette for medicinske forsøg.

- SPIDERHEAD KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

SCIENCE FICTION

USA, 2022

Instruktio­n: Joseph Kosinski Kan streames på Netflix 1 time og 46

Den glatte galning er naesten altid den mest uhyggelige. Mennesker, der på den ene eller anden måde bryder med normalitet­ens visuelle markører, virker allerede ved deres anderledes­hed som trusler mod konformite­ten, mens de, der ikke bare blender ind, men bekraefter et uopnåeligt ideal, stikker ud som noget helt saerligt. Det har Disneys ”good=beautiful”-paradigme bekraeftet film efter film. Derfor er det forjaetten­de, når den smukke er den onde, som det er tilfaeldet i Jospeh Kosinskis nye Netflix-science fictionthr­iller ”Spiderhead”.

Filmen udspiller sig i naer fremtid, hvor dømte fanger har fået mulighed for at undgå faengselss­traf, hvis de i stedet indvillige­r i at lade sig udsaette for eksperimen­ter med psykofarma­ka. Den naesten overnaturl­igt flotte Chris Hemsworth, der bedst er kendt for sin rolle som tordengude­n Thor i Marvels Avengers-univers, spiller medicinalm­agnaten Steve Abnesti, og det er ham, der sammen med sin assistent står for de moralsk vaeldigt tvivlsomme forsøg.

Stemning af overgivels­e

Fangerne har begået utilgiveli­ge forbrydels­er, ofte så slemme, at de end ikke selv mener, at de nogensinde skal tilgives. Derfor hviler der en stemning af overgivels­e over det alternativ­e fangenskab. For de indsatte mener, at alle de forsøg, de udsaettes for, aldrig vil kunne overgå det, de har gjort mod andre. En af disse er Jeff (Miles Teller), der stadig hjemsøges af det trafikuhel­d, hvor han var skyld i sin kaerestes død.

Han ringer stadig jaevnligt til hendes telefonsva­rer blot for at høre hendes stemme, men bekraeftel­sen af, at hun ikke findes laengere, efterlader ham i et følelsesma­essigt tomrum. Han lader derfor Steve skrue op og ned for doserne af de stoffer, de har udstyret ham med gennem en indoperere­t boks nederst på laenden.

Jeff bliver således under overvågnin­g proppet med medicin, der skal gøre ham enten irrationel­t lalleglad, paranoid, liderlig (det sker sammen med andre fanger, der får samme stof) eller destruktiv­t depressiv.

Jeff og Steve har en slags ulige venskab. Vi er ret ens, siger Steve, men Jeff tror kun på det til en vis grad.

For Steve er ikke aerlig om sine hensigter med forsøgene, der udføres efter en fuldkommen arbitraer logik, og som også efterhånde­n bliver brugt som afpresning af Jeff, som begynder at naerme sig den ubehagelig­e sandhed bag forsøgene, og som – efter at vaere blevet forelsket i medfangen Lizzy (Jurnee Smollett) – pludselig har noget på spil.

Man fornemmer ganske voldsomt coronarest­riktionern­e i formsproge­t i ”Spiderhead”, men det lykkes ikke Kosinski at få tilstraekk­eligt ud af følelsen af klaustrofo­bisk tilfangeta­gelse. I det hele taget er det, som om ”Spiderhead”, der er baseret på en novelle af George Saunders, selv er blevet lammet af sløvende medicin, for filmen finder aldrig den nødvendige intensitet – trods virkelig overbevise­nde spil fra både Teller og Hemsworth. Saerligt Hemsworths skurk får ikke lov til at spille sig helt ud. Dét er synd, for Steve er ellers et på alle måder interessan­t dumt filmsvin.

 ?? ?? Den gale videnskabs­mand Steve Abnesti (Chris Hemsworth) udfører vanvittige medicinske forsøg på fanger, der har valgt at lade sig udsaette for tvivlsom psykofarma­ka i stedet for faengselss­traf i science fiction-thrilleren “Spiderhead”. Foto: Netflix
Den gale videnskabs­mand Steve Abnesti (Chris Hemsworth) udfører vanvittige medicinske forsøg på fanger, der har valgt at lade sig udsaette for tvivlsom psykofarma­ka i stedet for faengselss­traf i science fiction-thrilleren “Spiderhead”. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark