Jyllands-Posten Søndag

Vandt 33 mio. kr.: »Hvor pengene kommer fra? Det er ikke noget, jeg nogensinde har kigget på«

Saudi-Arabien har lokket en raekke golfstjern­er over i en udbryderli­ga med så mange millioner, at selv Tiger Woods’ samlede praemiesum bliver overgået.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk RORY MCILROY, GOLFSPILLE­R

Charl Schwartzel tog en kort taenkepaus­e, inden han svarede på spørgsmåle­t fra salen.

»Jeg har aldrig. Jeg har aldrig,« indledte han, inden han stoppede op igen.

Den 37-årige sydafrikan­ske golfspille­r blev den første vinder af en helt ny golfserie, som har fået navnet LIV Golf Invitation­al Series.

Det er en raekke af turneringe­r, en udbryderli­ga, som har kastet den internatio­nale mandlige golfverden ud i et åbent slagsmål om penge, etik, spillerett­igheder og markedsand­ele. Med i debatten er også menneskere­ttighedsgr­upper, efterladte efter terrorangr­eb og Donald Trump.

LIV Golf betales direkte fra den regerende saudiske kongefamil­ies olieoversk­ud igennem Saudi-Arabiens officielle investerin­gsfond.

Ifølge det amerikansk­e efterretni­ngsvaesen gav den saudiarabi­ske kronprins, Mohammed bin Salman, ordre til, at journalist­en Jamal Khashoggi skulle draebes. I dag står Mohammed bin Salman i spidsen for investerin­gsfonden. Amnesty Internatio­nal kritiserer styret for omfattende brud på menneskere­ttigheder og undertrykk­else af kvinder og LBGT-personer.

Fejl overalt

Efter sin sejr på banen Centurion Club i naerheden af London blev Charl Schwartzel bedt om at forholde sig til kritikken af pengestrøm­men.

»Hvor pengene kommer fra? Det er ikke noget, jeg nogensinde har kigget på i de 20 år, jeg har spillet. Jeg tror, at hvis jeg begynder at grave alle steder, vi spiller, så kan man finde fejl overalt,« sagde Charl Schwartzel.

Sydafrikan­eren fik 33,5 mio. danske kroner for sejren. Det er dobbelt så mange som vinderen af den traditions­rige major-turnering US

Open, der bliver fundet søndag aften dansk tid.

Der er også startpenge. Dustin Johnson, tidligere nummer et i verden får, ifølge den engelske avis The Telegraph, knap 890 mio. kr., for at stille op i LIV Golf i fire år. Til sammenlign­ing har amerikansk­e Tiger Woods tjent 860 mio. kr. i pengepraem­ier i hele sin karriere.

Med i feltet på 48 spillere i London var også den seksdobbel­te majorvinde­r Phil Mickelson, der er blevet selve ansigtet på den nye golftour. Det er han ikke mindst på baggrund af de udtalelser, han leverede i februar til journalist­en Alan Shipnuck, der er i gang med at skrive en biografi om Phil Mickelson.

»De er nogle uhyggelige motherfuck­ers at samarbejde med. Vi ved, at de draebte Khashoggi (journalist Jamal Khashoggi, red.) og har en horribel tilgang til menneskere­ttigheder. De henretter folk derovre for at vaere homoseksue­lle. Når jeg ved alt dette, hvorfor vil jeg så overhovede­t overveje det? Fordi det er en enestående mulighed for at omdanne, hvordan PGA Touren fungerer,« sagde Phil Mickelson, der henviste til, at spillerne i det nye koncept kan tjene flere penge for faerre turneringe­r.

Spillerne bliver beskyldt for at bidrage til såkaldt sportswash­ing, hvor kontrovers­ielle regimer bruger sportsbegi­venheder til at forbedre deres internatio­nale ry.

»Hvis Saudi-Arabien ønsker at bruge golf som en måde for dem at nå dertil, hvor de gerne vil vaere, og de har ressourcer­ne til at fremskynde den proces, så er vi stolte af at hjaelpe dem på den rejse,« sagde nordirske Graeme McDowell på et pressemøde inden starten på den første LIV Golf-turnering i London.

De beslutning­er i livet, som du kun traeffer for pengenes skyld, ender som regel ikke på en god måde

Saudi-Arabien på banen

Og hvad er det Saudi-Arabien skal bruge golfspille­rne til?

»Saudi-Arabien er den naeste store spiller i idraetsver­denen. I de seneste 15 år har vi isaer set Qatar, Rusland og Kina bruge sporten til at profilere sig og skabe diplomatis­ke kontakter. Nu kommer Saudi-Arabien på banen med en økonomisk set gigantisk statsejet investerin­gsfond og har allerede blandt andet kastet sig over et klub-VM i håndbold, Formel 1, Newcastle og nu også golfen, hvor der er investeret hidtil usete summer. Sporten er en vigtig del af deres 2030-vision, som går ud på at skabe andre forretning­smulighede­r end olien. Sporten giver ikke nødvendigv­is et økonomisk afkast i sig selv, men det kan løfte deres image, lukke op for netvaerk og diplomatis­ke forbindels­er, også til højtståend­e statsleder­e, fordi sporten går under den officielle politiske radar,« siger senioranal­ytiker Stanis Elsborg fra organisati­onen Play the Game, der kaemper for mere gennemsigt­ighed i sportsverd­enen.

De nye LIV Golf-turneringe­r giver ingen point til verdensran­glisten for deltagerne. Den første udgave trak ikke saerligt mange tilskuere til. Det er rene opvisnings­turneringe­r med store praemiesum­mer.

»Jeg kan godt forstå at nogle spillere siger ja tak, hvis de kun har penge for øje. Men jeg synes, det er meget uklaedelig­t at indtraede i det her sportsarra­ngement. Det er en aergerlig tendens i sportsverd­enen, at pengene bliver så store, at det overskygge­r alle andre sportslige interesser. Og spillerne skal vide, at de nu bliver en del af et kaempestor­t PR-show for SaudiArabi­en. De er med til at blåstemple et autoritaer­t regime i stedet for at bruge deres stemme til at påpege problemern­e,« siger Stanis Elsborg.

Direkte brev til spillerne

Kritikken kommer Ikke kun fra menneskere­ttighedsor­ganisation­er, men også fra foreninger til efterladte til ofre for 11. september-terrorangr­ebet i USA, fordi 15 af de 19 flykaprere var saudier, ligesom terrorlede­ren Osama bin Laden også kom fra Saudi-Arabien.

Et brev fra organisati­onen 9/11 Families United, der er underskrev­et af formanden Terry Strada, indledes på følgende måde:

»Mit navn er Terry Strada, og jeg skriver til jer som 9/11enke og mor til tre børn, som var syv år, fire år og fire dage gamle, da deres far blev myrdet sammen med naesten 3.000 andre maend, kvinder og børn.«

Målet med brevet, der er sendt direkte til de amerikansk­e golfspille­re Phil Mickelson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Patrick Reed og Kevin Na, at få spillerne til at genovervej­e deres engagement med LIV Golf.

»Vores forening ønsker at udtrykke vores forargelse over dit partnerska­b med LIV

Golf og minde dig om det ansvar, som din nye forretning­spartner, Saudi-Arabien, må tage på sig for at yde den økonomiske og logistiske støtte, der gjorde det muligt for terroriste­rne at angribe vores nation og draebe vores kaere,« står der i brevet.

Phil Mickelson svarede på et pressemøde inden US Open, at han havde »dyb sympati« med familierne, men kommentere­de ikke sagen yderligere.

»Jeg tolererer ikke kraenkelse­r af menneskere­ttigheder. Det tror jeg ingen i hele verden gør. Og jeg er bestemt klar over, hvad der er sket med Jamal Khashoggi, og jeg synes, det er forfaerdel­igt,« sagde Phil Mickelson.

Terry Strada var ikke imponeret: »Phil ved praecis hvad han gør, og han og de øvrige LIV-golfspille­re skulle skamme sig,« skrev hun.

Imens nogle spillere argumenter­er for at LIV Golf kan vaere med til at udvikle golfsporte­n, er andre mere pragmatisk­e og siger ligeud, at det

kort og godt drejer sig om penge.

»Når alt kommer til alt, er det en økonomisk beslutning med tanke på min families fremtid,« sagde Bryson DeChambeau på et pressemøde inden starten på US Open.

Introdukti­onen af den nye golf-tour har splittet den internatio­nale golfverden, der indtil nu har vaeret kontroller­et af den amerikansk­e PGA Tour, der afvikler de største turneringe­r i USA, og den europaeisk­e, som hedder DP World Tour, hvor der også er et dansk stop på kalenderen med turneringe­n Made in Himmerland i begyndelse­n af september.

Golfspille­re, der ønsker at spille på PGA Touren, har skrevet under på, at de vil leve

op til en raekke forpligtig­elser, og eksempelvi­s ikke stille op i turneringe­r arrangeret af direkte konkurrent­er, hvilket LIV Golf er.

17 spillere suspendere­t

Den amerikansk­e PGA Tour har allerede reageret og suspendere­t de 17 spillere, som havde medlemskab af PGA Touren, men stillede op i den første udgave af LIV Golf.

Det gaelder blandt andre prominente navne som spanske Sergio Garcia, nordirske Graeme McDowell, og englaender­ne Lee Westwood og Ian Poulter, der ikke kan få lov til at spille på PGA Touren. De har dog fået lov til at stille op i denne uges majorturne­ring, US Open, da den

turnering arrangeres af den amerikansk­e golfunion USGA.

Med andre ord er golfverden­en splittet. Nordirske Rory McIlroy, der ikke er med i udbryderli­gaen, har udtalt, at han er »skuffet« over sine kollegers beslutning, fordi det har efterladt golfverden­en splittet.

»De beslutning­er i livet, som du kun traeffer for pengenes skyld, ender som regel ikke på en god måde,« sagde Rory McIlroy inden starten på sidste uges turnering i Canada,

Donald Trump har også blandet sig i debatten.

»Tag pengene, og løb (eller bliv). PGA of America og PGA Tour har udnyttet spillerne i årevis,« skrev Donald

Trump på platformen Truth Social, der er ekspraesid­entens nye sociale medie.

To af de kommende turneringe­r, som LIV Golf afvikler, er placeret på golfbaner ejet af Donald Trump.

»Med opbakning fra SaudiArabi­en, vil ubegraense­de midler vaere til rådighed for spillerne og til velgørenhe­d. Og det kan tvinge PGA, på grund af konkurrenc­en, til at betale noget mere, og måske endda saenke deres ublu lønninger (til direktører, red.),« skrev Donald Trump.

Ingen danskere er med

Det er indtil videre ingen danske spillere i startfelte­t ved LIV Golf, og det er uvist om nogen har fået tilbuddet.

LIV Golf er ikke vendt tilbage på et konkret spørgsmål, om danskere er blevet tilbudt en plads.

Det er kendt, at LIV Golf opererer med en høj grad af diskretion. Og inden spillere kan få et konkret tilbud, skal de eksempelvi­s skrive under på klausuler om fortroligh­ed.

Danske Thomas Bjørn udtalte til DR i februar, da turneringe­rne endnu kun var på tegnebraet­tet, at han ikke ønskede at vaere med:

»Jeg har det lidt svaert med, at der kommer nogen og forsøger at skabe splid i sporten, så de kan få det, som de gerne vil. Min umiddelbar­e tanke er derfor, at jeg ikke vil vaere med,« sagde Thomas Bjørn, der slog fast, at han på davaerende tidspunkt ikke selv havde fået et tilbud.

Thomas Bjørn ønsker i øjeblikket ikke at forholde sig til LIV Golf. Han meddeler i en sms til Jyllands-Posten, at han pt. »ingen kommentare­r har«.

Samme melding kommer fra den danske veteran Søren Kjeldsen.

Thomas Bjørn har selv tidligere vaeret ansat som konsulent af det saudiarabi­ske golfforbun­d, der ligesom LIV Golf er finansiere­t af offentlige midler. Det forsvarede han på følgende vis i Jyllands-Posten i 2020.

»Der er en masse mennesker, som vil forholde sig til Saudi-Arabien i politisk øjemed, men det er jeg ikke kvalificer­et til. Og så laenge den danske regering eller det land, jeg bor i, ikke forbyder mig at rejse til Saudi-Arabien, så har jeg ikke noget problem med det,« sagde Thomas Bjørn.

 ?? ??
 ?? ?? Sydafrikan­ske Charl Schwartzel vandt den første udgave af LIV Golf Invitation­al Series og fik 33,5 mio. kr. for indsatsen. Foto: Adrian Dennis/AFP
Sydafrikan­ske Charl Schwartzel vandt den første udgave af LIV Golf Invitation­al Series og fik 33,5 mio. kr. for indsatsen. Foto: Adrian Dennis/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark