Jyllands-Posten Søndag

Sådan fik Saudi-Arabien stjernerne overtalt

Jyllands-Posten svarer her på fem spørgsmål om den nye udbryderli­ga, som har splittet golfverden­en.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Pengene kommer fra styret i Saudi-Arabien. LIV Golf Invitation­al Series er navnet på en udbryderli­ga, som har vendt alt på hovedet i toppen af herrernes internatio­nale golfverden. Flere stjerner er blevet lokket med gigantiske checks. Men det er en direkte konkurrent til de etablerede golftyrner­inger, der har reageret prompte.

1

Hvorfor kommer de nye turneringe­r? Saudi-Arabien vil ind på golfmarked­et, som er en global sport med store seertal. Officielt vil landet med et nyt og hurtigere spilleform­at revolution­ere sporten og erobre markedsand­ele. Kritikere haevder, at landet forsøger at forbedre sit image, der er hårdt ramt efter sager om brud på menneskere­ttigheder og mordet på journalist­en Jamal Khashoggi.

2

Hvilke spillere er skiftet til LIV Golf?

En raekke profilered­e navne som Phil Mickelson, Sergio Garcia, Lee Westwood, Ian Poulter, Graeme McDowell, Dustin Johnson og Bryson DeChambeau har alle taget imod tilbud. Tiger Woods har indtil videre sagt nej tak. Der er ingen danske spillere med i feltet.

3

Hvorfor er det attraktivt for spillerne?

Pengene er gigantiske. I hver af de otte turneringe­r dystes om 177 mio. kr. Til sammenlign­ing var den samlede praemiesum i majorturne­ringen US Open, der indtil nu havde var størst, på 125 mio. kr. Der spilles også kun tre runder imod det normale antal på fire, ligesom der spilles uden cut, så alle spillere, der deltager får del i praemiesum­men. I de normale turneringe­r må halvdelen af feltet typisk rejse hjem uden penge, Med andre ord flere penge for mindre indsats.

4

Hvem er sure?

Spillerne beskyldes af menneskere­ttighedsor­ganisation­er for med deres deltage aktivt at bidrage til såkaldt sportwashi­ng, hvor et styre forsøger at forbedre et dårligt internatio­nalt image. Desuden er der hård intern kritik i USA, da Saudi-Arabien har vaeret i søgelyset i forbindels­e med 11. september-angrebet.

5

Hvorfor udløser det ballade i golfverden­en? Der er tale om en udbryderli­ga, som er en direkte konkurrent til de to førende turneringe­r i verden. Den amerikansk­e PGA Tour, der afvikler de største turneringe­r i USA, samt den europaeisk­e, som nu hedder DP World Tour. PGA Tour har besluttet at suspendere alle spillere, som stiller op i LIV Golf. Det er uvist, om spillere, der stiller op i LIV Golf, fremover kan deltage i major-turneringe­r og Ryder Cup, som er den traditione­lle dyst imellem USA og Europa.

6

Hvornår afvikles det?

Den første turnering er spillet. Det foregik på Centurion Club i naerheden af London i sidste uge. Naeste turnering afvikles efter planen i Portland i USA fra den 30. juni til den 2. juli.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark