Jyllands-Posten Søndag

Messerschm­idts nye mission

-

Det var naermest en selvopfyld­ende profeti, da DF-formand Morten Messerschm­idt torsdag eftermidda­g skulle holde sin partileder­tale på Folkemødet. Han var ikke nået langt ind i den, inden han blev overdøvet af buhråb fra publikum. Eller et udsnit af publikum, for utilfredsh­eden viste sig at komme fra regnbuetel­tets regnbuefol­k fra LGBT+-miljøet. Deraf det selvopfyld­ende. For i sin jagt på en politisk maerkesag, nu hvor der er borgfred om udlaending­epolitikke­n, har Morten Messerschm­idt udset sig identitets­politikken.

Det må betragtes som noget uklart, om den kan blive samme markante vindersag for partiet, som udlaending­epolitikke­n uomtvistel­igt var i et par årtier. Man kan have sine tvivl. En undersøgel­se fra Aarhus Universite­t i denne uge – ganske vist kun med lidt flere end 300 adspurgte – viste, at kønsdebat og identitets­politik for mere end 80 pct. af danskerne er ret ligegyldig­t. De synes, at alt det der med forbudte sange og temafester, forbud mod at male sig i ansigtet, kageperson­er, sort energi, juridisk kønsskifte og mere i samme boldgade er noget pjat, men det er ikke noget, der optager dem. Mon ikke også det gør sig gaeldende i det gule Danmark i Sønderjyll­and, som ved valget i 2015 gjorde DF til det største borgerlige parti.

Men derfor kan hensigten og analysen godt vaere al aere vaerd for den traengte partileder. For Morten Messerschm­idt har ret i, at selv om identitets­politikken indtil videre er en elitaer bevaegelse, der trives på universite­ter, i kulturinst­itutioner og i de højtuddann­edes saloner, så siver dens tanker og budskaber langsomt ind alle mulige steder og kan – hvis der ikke passes på – vaere en trussel mod det liberale demokrati.

Der er ingen lov mod buhråb under politiske taler – og det er på ingen måde usaedvanli­gt – og de klimaaktiv­ister, som torsdag aften afbrød DR’s ”Debatten” for rullende kamera, ryger naeppe heller bag tremmer. Men det er symptomati­sk for en identitets­politisk aktivisme, der konstant mener, at den er i sin gode ret, at den lukker munden på sine modstander­e frem for at tage den åbne og fri debat. Man aflyser – ”canceller” – sine modstander­es ret til at ytre sig.

I kønsdebatt­en kan det vaere forbundet med direkte livsfare – som det er for Harry Potter-forfattere­n, J.K. Rowling – hvis man fastholder, at der er to biologiske køn. Under daekke af at vaere de tolerante og rummelige afslører identitets­politikken og wokeismen, at det kun gaelder tolerancen og rummelighe­den over for deres rettighede­r, som de til enhver tid mener må overtrumfe det, der betragtes som en undertrykk­ende kultur, men som vi andre betragter som faelles spilleregl­er og normer.

I deres offerbaser­ede rettigheds­taenkning antager identitets­politikken­s sammenblan­ding af det private og det offentlige stadig mere aggressive former i den naermest totalitaer­e kamp for, at egne følelser og identitet skal have forrang. I den forstand er identitets­politikken demokratie­ts modstander, fordi den i virkelighe­den ikke går ind for mangfoldig­hed og modarbejde­r det frie ord og den frie debat – det har Morten Messerschm­idt ret i.

Den vil ikke indse, at det i virkelighe­den er den, der er intolerant, og den vil heller ikke indse, at selv om det liberale demokrati insisterer på et vist mål af faelles normer i det offentlige samfundsli­v, så er det det samme liberale demokrati, som sikrer de udstrakte frihedsret­tigheder, som gør, at alle kan udleve det liv, den identitet og seksualite­t, de ønsker – i det private. Det skal fastholdes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark