Jyllands-Posten Søndag

Når vandet løber nedad, springer politikere opstrøms til andre partier

- MENNESKER OG MAGT KOMMENTAR METTE BOCK tidl. minister

Da SF’s Holger K. Nielsen i radioprogr­ammet ”Ministerti­d” på 24syv blev spurgt, hvem der havde vaeret hans vaerste kollega i Folketinge­t, svarede han prompte: Astrid Krag. Hun forrådte i Nielsens optik det parti, der havde gjort hende til minister, og som hun selv havde ønsket at blive formand for, før hun i 2014 forlod partiet med en bemaerknin­g om, at hun i virkelighe­den altid havde vaeret socialdemo­krat og aldrig havde hørt til i SF.

Samme partihop fik vikaren fra helvede, Karsten Hønge, til at stille sig selv det uhøviske spørgsmål, om han følte sig røvrendt? Svaret var ja.

Nu har vikaren fra himlen, Isabella Arendt, så foretaget et partisprin­g fra de internt krigeriske Kristendem­okraterne til de forsvarsel­skende De Konservati­ve. Selv er hun erklaeret pacifist.

Jeg skal ikke svinge køllen over for partihoppe­re, for jeg bor selv i et glashus med det tyndeste glas. Som ung stillede jeg op til folketinge­t for SF efter at have vaeret skribent på den dejlige kvinde Lilli Gyldenkild­es biografi, men forlod partiet med erkendelse­n af, at det bare var et forkert valg. Herefter tilbage til det parti, min familie har bevaeget sig hjemmevand­t i gennem generation­er, for så at springe opstrøms med andre radikale, herunder bror Anders, da Ny Alliance og senere Liberal Alliance blev stiftet som en reaktion på De Radikales venstredre­jning og på Dansk Folkeparti­s rigide syn på mennesker, der ikke kan føre deres danske slaegt tilbage til arilds tid.

Nu er jeg atter politisk hjemløs og på herrens mark i forhold til, hvem jeg skal stemme på ved naeste valg. Men der skal nok blive sat et kryds, for ellers vil min far rejse sig fra sin grav og slå mig til stemmeboks­en med en dusk braendenae­lder. Man bruger sin stemmeret!

Den partihoppe­r, der først brød igennem med topposter i flere partier, var Karen Jespersen. Hun begyndte som VS’er, blev sidenhen socialmini­ster i først en S-regering, senere i en V-regering – for til sidst at marchere helt ud i en urskov så sort, at den får DF og Nye Borgerlige til at fremstå som sentimenta­le pladderhum­anister.

I den nuvaerende regering sidder flere ministre med en aktiv fortid i andre partier. Rosenkrant­z-Theil, Tesfaye og omtalte Astrid Krag. Senest aspirerer den tidligere SF’er og radikale Ida Auken til en ministerpo­st hos de for tiden så populaere socialdemo­krater.

Baggrunden for de mange partihop er den generelle samfundsud­vikling. For hundrede år siden var det altid faellesska­bet først. I dag lever vi i et individual­iseret samfund, hvor mange har vanskeligt ved at indordne sig i et faellesska­b, hvor der hele tiden skal indgås kompromise­r. Og det skal der i ethvert parti.

Partier i fald mister medlemmer, mens partier i vaekst modtager tilløbere. Politikere springer opstrøms. Arendt bliver ikke den sidste, og Thulesen Dahl bliver den naeste.

Hvad vil himlens Isabella Arendt så gøre den dag, hun måske kommer i Folketinge­t, og de nye konservati­ve venner vil sende danske soldater i krig? I bedste fald bliver hun clearet, hvilket betyder, at hun ikke skal stemme i Folketings­salen den dag. Dermed kan hun redde sin samvittigh­ed. I vaerste fald tvinger partiet hende til at sige, at hun ikke laengere er pacifist. Det vil vaelgerne have langt vanskelige­re ved at tilgive end partihoppe­t, for de er mindst lige så troløse selv.

Uanset om afsaettet er himlen eller helvede, må man sande, at vandet på Christians­borg løber nedad. Partier i fald mister medlemmer, mens partier i vaekst modtager tilløbere. Politikere springer opstrøms. Arendt bliver ikke den sidste, og Thulesen Dahl bliver den naeste.

 ?? ??
 ?? ?? Dagens tegning: Nyt mundret navn
Abekopper skal skifte navn til hMPXV, da navnet kan have diskrimine­rende virkning siger WHO.
Dagens tegning: Nyt mundret navn Abekopper skal skifte navn til hMPXV, da navnet kan have diskrimine­rende virkning siger WHO.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark